Curator beticht voormalig Spyker-topman Victor Muller van faillissementsfraude

Spyker • ‘Victor Muller benadert de schuldeisers voor een ander soort deal dan die van de curator.’
Redactie Redactie
• Laatste update:
Spyker
(Foto: Spyker)

Curator Dennis Steffens gaat aangifte doen tegen Spyker-oprichter Victor Muller. De 63-jarige Muller wordt beschuldigd van faillissementsfraude, zo blijkt uit een brief die de curator naar schuldeisers van Spyker heeft gestudeerd. Dit meldt BNR Nieuwsradio.

Muller, voormalig topman van de Nederlandse fabrikant van luxe auto’s, zou zich niet houden aan afspraken over de compensatie van schuldeisers. Twee jaar geleden is er een overeenkomst gesloten die voorschrijft dat Muller de openstaande schuld bij het faillissement zou afbetalen, maar de voormalig Spyker-topman is nog niet over de brug gekomen.

Curator Steffens baalt vooral van de handelswijze van Muller. Zo zou hij de schuldeisers benaderen voor een andere soort deal dan die van de curator. Muller zou de crediteuren een voorstel doen waarbij hij achter de rug van de curator om schulden met fikse kortingen probeert af te kopen. Dat mag niet volgens Steffens. Met zijn handelwijze benadeelt Muller de schuldeisers op een manier die strafbaar kan zijn. De curator gaat daarom aangifte doen van faillissementsfraude.

Verkoop

Door de handelswijze van Muller dreigt een verkoop van het merk Spyker, iets wat de oprichter juist wil voorkomen. “Als Muller de schuld gewoon volledig voldoet, dan heeft hij aan zijn verplichtingen voldaan en is Spyker nog steeds van hem. Lukt het echter niet en komt hij niet met het geld over de brug, dan kan de curator de merkrechten verkopen. Dat is hij nu ook van plan”, zo stelt Autoblog-journalist Robert van den Oever bij BNR Nieuwsradio.

In maart legde curator Dennis Steffens een claim van 3,1 miljoen euro neer bij Spyker Ltd., het bedrijf van waaruit oprichter Victor Muller een doorstart wil maken. Volgens de curator heeft het bedrijf onterecht de opbrengsten geïncasseerd die vrijkwamen bij de verkoop van goederen van het gefailleerde Spyker Services.

Muller vond in 2020 nieuwe Russische investeerders voor Spyker. Maar als gevolg van de oorlog in Oekraïne zouden deze investeringen niet geëffectueerd kunnen worden.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Curator beticht voormalig Spyker-topman Victor Muller van faillissementsfraude | Automotive Online

Curator beticht voormalig Spyker-topman Victor Muller van faillissementsfraude

Spyker • ‘Victor Muller benadert de schuldeisers voor een ander soort deal dan die van de curator.’
Redactie Redactie
• Laatste update:
Spyker
(Foto: Spyker)

Curator Dennis Steffens gaat aangifte doen tegen Spyker-oprichter Victor Muller. De 63-jarige Muller wordt beschuldigd van faillissementsfraude, zo blijkt uit een brief die de curator naar schuldeisers van Spyker heeft gestudeerd. Dit meldt BNR Nieuwsradio.

Muller, voormalig topman van de Nederlandse fabrikant van luxe auto’s, zou zich niet houden aan afspraken over de compensatie van schuldeisers. Twee jaar geleden is er een overeenkomst gesloten die voorschrijft dat Muller de openstaande schuld bij het faillissement zou afbetalen, maar de voormalig Spyker-topman is nog niet over de brug gekomen.

Curator Steffens baalt vooral van de handelswijze van Muller. Zo zou hij de schuldeisers benaderen voor een andere soort deal dan die van de curator. Muller zou de crediteuren een voorstel doen waarbij hij achter de rug van de curator om schulden met fikse kortingen probeert af te kopen. Dat mag niet volgens Steffens. Met zijn handelwijze benadeelt Muller de schuldeisers op een manier die strafbaar kan zijn. De curator gaat daarom aangifte doen van faillissementsfraude.

Verkoop

Door de handelswijze van Muller dreigt een verkoop van het merk Spyker, iets wat de oprichter juist wil voorkomen. “Als Muller de schuld gewoon volledig voldoet, dan heeft hij aan zijn verplichtingen voldaan en is Spyker nog steeds van hem. Lukt het echter niet en komt hij niet met het geld over de brug, dan kan de curator de merkrechten verkopen. Dat is hij nu ook van plan”, zo stelt Autoblog-journalist Robert van den Oever bij BNR Nieuwsradio.

In maart legde curator Dennis Steffens een claim van 3,1 miljoen euro neer bij Spyker Ltd., het bedrijf van waaruit oprichter Victor Muller een doorstart wil maken. Volgens de curator heeft het bedrijf onterecht de opbrengsten geïncasseerd die vrijkwamen bij de verkoop van goederen van het gefailleerde Spyker Services.

Muller vond in 2020 nieuwe Russische investeerders voor Spyker. Maar als gevolg van de oorlog in Oekraïne zouden deze investeringen niet geëffectueerd kunnen worden.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.