‘Tesla verlaagt de prijzen in China met 9 procent’

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
De startprijs voor de Model 3 sedan werd verlaagd naar 265.900 yuan (37.2512 euro) van 279.900 yuan (39.2126 euro) (foto: Tesla) (Foto: Tesla)

Tesla heeft de vanafprijzen in China voor zijn Model 3 en Model Y met 9 procent verlaagd. De startprijs voor de Model 3 werd verlaagd naar 265.900 yuan (37.2512 euro) van 279.900 yuan (39.2126 euro) , terwijl die voor de Model Y werd verlaagd naar 288.900 yuan (40.4734 euro) van 316.900 yuan (44.3961 euro), zo blijkt uit de productprijzen die op Tesla’s Chinese website worden vermeld. 

De prijsverlagingen laten tekenen zien van een afnemende vraag in ’s werelds grootste automarkt. De prijsverlagingen komen nadat Tesla topman Elon Musk vorige week zei dat “een soort recessie” aan de gang was in China en Europa en Tesla meldde dat het zijn leveringsdoelstelling dit jaar zou missen. Musk vertelde analisten vorige week dat de vraag in het huidige kwartaal sterk was en zei dat hij verwachtte dat Tesla “recessiebestendig” zou zijn. Dat meldt Reuters.

Groeiend concurrentierisico

China Merchants Bank International (CMBI) laat weten dat de prijsverlagingen van Tesla het groeiende concurrentierisico voor EV-makers in China onderstrepen, waarbij de verkoop in de hele sector naar verwachting tot 2023 zal vertragen. “De prijsverlagingen onderstrepen de mogelijke prijzenoorlog die we sinds augustus hebben benadrukt”, zei Shi Ji, analist bij CMBI.

Uit gegevens van maandag blijkt dat de detailhandel in China in september met 2,5 procent is gestegen, minder dan de verwachte 3,3 procent en minder dan de helft van de 5,4 procent groei in augustus.

Enige buitenlandse speler

Tesla leverde in september 83.135 in China geproduceerde EV’s af, een stijging van 8 procent ten opzichte van augustus, en vestigde een productierecord voor de fabriek in Shanghai sinds de productie in december 2019 begon.

Tesla is momenteel China’s derde best verkopende EV-maker na BYD Motor en SAIC-GM-Wuling en is de enige buitenlandse speler in de top 15, een lijst gepubliceerd door de China Passenger Car Association.

Tesla melde eerder deze maand een kwartaal winst van 3,3 miljard.