Tesla wil zelf lithium produceren

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Tesla wil een lithiumraffinaderij opzetten aan de Golf van Mexico in Texas, zo blijkt uit een aanvraag bij de Texaanse autoriteiten die is ingezien door Reuters. Tesla wil daarmee meer controle verkrijgen over de toegang tot deze essentiële grondstof voor accu’s.

De lithiumhydroxide-raffinagefaciliteit wordt door de Amerikaanse automaker aangeprezen als de eerste in zijn soort in Noord-Amerika. De raffinaderij zal “ruw ertsmateriaal verwerken tot een bruikbare staat voor batterijproductie”, zei het bedrijf in de aanvraag ingediend bij het Texas Controller’s Office.

Indien goedgekeurd, zou de bouw van de Tesla-raffinaderij in het vierde kwartaal van 2022 kunnen beginnen en tegen het einde van 2024 klaar zijn voor commerciële productie, zei Tesla in de aanvraag van 22 augustus.

Tesla-baas Elon Musk zei eerder dat Tesla direct op grote schaal de mijnbouw- en raffinage-industrie moet betreden omdat de lithiumprijzen stijgen, zo meldt Reuters.

Automakers worden lithiumproducenten

Mercedes tekende eerder deze maand een overeenkomst met de Canadese overheid om de productie te garanderen. Ook Volkswagen is ingestapt in de Canadese lithiumproductie. Tesla zelf tekende eerder dit jaar een leveringsovereenkomst voor vijf jaar met het Australische Liontown Resources, terwijl rivaliserende EV-fabrikanten Stellantis en Byd hebben geïnvesteerd in mijnen over de hele wereld.

China is ’s werelds grootste lithiumproducent.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.