Apps en navigatiesystemen gaan automobilisten wijzen op gevaarlijke situatie

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Apps en navigatiesystemen gaan waarschuwen voor naderende sirenes, (Foto: Shuttershock)

ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Kia en TomTom werken nauw samen in de proef Safety Priority Services om automobilisten via apps en navigatiesystemen meer en beter te informeren over de situatie op de weg. Het gaat om een driejarige proef van het ministerie van IenW, zo meldt het ministerie. Vandaag is de officiële kick-off voor het project.

In de proef combineren de zes bedrijven hun data met die van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). De data van de bedrijven zorgt dat de systemen weten waar bijvoorbeeld langzaam rijdend verkeer is. De data van het NDW is openbaar; daarin staat informatie over ge- en verboden. Weggebruikers worden gewaarschuwd voor mogelijk gevaarlijke situaties op de weg, zoals spookrijders, obstakels op de weg. Maar ook wegwerkzaamheden, een glad wegdek, ongevallen of afsluitingen worden gemeld. 

Vertrouwen

“Inmiddels gebruikt 98 procent van de automobilisten digitale informatie onderweg. Uit pilots blijkt dat het onderweg waarschuwen een positief effect heeft op de verkeersveiligheid. Ik wil graag inspelen op deze ontwikkelingen, ook omdat bestuurders aangeven deze waarschuwingen te waarderen en hier meer en meer op vertrouwen”, aldus minister Harbers van IenW. Nederland sorteert hiermee voor op de Europese wet- en regelgeving die in 2025 van kracht wordt; dan is deze technologie verplicht in de EU. Het streven is het aantal verkeersdoden drastisch te verlagen tot nul in het jaar 2030.

Bij de proef wordt aan bestuurders gevraagd of de informatie mag worden gedeeld ten behoeve van de verkeersveiligheid. Als de gebruiker akkoord is, wordt de data geanonimiseerd met de andere partijen gedeeld. Met het project wil de overheid de verkeersveiligheid bevorderen. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Apps en navigatiesystemen gaan automobilisten wijzen op gevaarlijke situatie | Automotive Online

Apps en navigatiesystemen gaan automobilisten wijzen op gevaarlijke situatie

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Apps en navigatiesystemen gaan waarschuwen voor naderende sirenes, (Foto: Shuttershock)

ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Kia en TomTom werken nauw samen in de proef Safety Priority Services om automobilisten via apps en navigatiesystemen meer en beter te informeren over de situatie op de weg. Het gaat om een driejarige proef van het ministerie van IenW, zo meldt het ministerie. Vandaag is de officiële kick-off voor het project.

In de proef combineren de zes bedrijven hun data met die van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). De data van de bedrijven zorgt dat de systemen weten waar bijvoorbeeld langzaam rijdend verkeer is. De data van het NDW is openbaar; daarin staat informatie over ge- en verboden. Weggebruikers worden gewaarschuwd voor mogelijk gevaarlijke situaties op de weg, zoals spookrijders, obstakels op de weg. Maar ook wegwerkzaamheden, een glad wegdek, ongevallen of afsluitingen worden gemeld. 

Vertrouwen

“Inmiddels gebruikt 98 procent van de automobilisten digitale informatie onderweg. Uit pilots blijkt dat het onderweg waarschuwen een positief effect heeft op de verkeersveiligheid. Ik wil graag inspelen op deze ontwikkelingen, ook omdat bestuurders aangeven deze waarschuwingen te waarderen en hier meer en meer op vertrouwen”, aldus minister Harbers van IenW. Nederland sorteert hiermee voor op de Europese wet- en regelgeving die in 2025 van kracht wordt; dan is deze technologie verplicht in de EU. Het streven is het aantal verkeersdoden drastisch te verlagen tot nul in het jaar 2030.

Bij de proef wordt aan bestuurders gevraagd of de informatie mag worden gedeeld ten behoeve van de verkeersveiligheid. Als de gebruiker akkoord is, wordt de data geanonimiseerd met de andere partijen gedeeld. Met het project wil de overheid de verkeersveiligheid bevorderen. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.