ADAS Alliantie lanceert ADAS woordenboek

Jeroen Vos Jeroen Vos
De ADAS Alliantie heeft een ADAS woordenboek gelanceerd, waardoor het gebruik van ADAS systemen veiliger en duidelijker moet worden. (Foto: Shutterstock)

Een veilig gebruik van rijhulpsystemen, waarbij steeds consequent dezelfde termen worden gebruikt: dat is het doel van het ADAS woordenboek, dat is gelanceerd door de ADAS Alliantie. Op de lijst staat voor elk ADAS systeem een standaard naam en een korte omschrijving. Dat maakt de alliantie vandaag bekend.

Door te werken met dezelfde termen en omschrijvingen moet het gebruik van de rijhulpsystemen duidelijker en veiliger worden. Volgens projectleider Chris Hottentot van de ADAS Alliantie, worden er momenteel verschillende benamingen gehanteerd worden voor dezelfde systemen. “De EU, EuroNCAP en de American Automobile Association (AAA) gebruiken verschillende namen. Daarnaast hanteert men per automerk ook nog eens andere termen, vaak marketing-gedreven. En al die namen worden ook niet altijd goed begrepen. Het is dus niet gek dat een gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet.”Lees in de column van Johan Schoonhoven welke rol voorlichting kan spelen bij het gebruik van ADAS systemen.

Vanwege de onduidelijkheid die er heerst, weten gebruikers niet wat ze kunnen verwachten van de rijhulpsystemen in hun auto. “Iedereen moet dat eenvoudig kunnen navragen of opzoeken, maar zover zijn nog niet”, zegt Hottentot. “Wel brengt de lijst met de toelichting, die we nu hebben opgesteld, ook dit doel weer een stukje naderbij.”

De ADAS Alliantie bestaat uit een kernteam, met vertegenwoordigers van de RAI Vereniging, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ANWB, Aon, BOVAG, de RDW en het Verbond van Verzekeraars. Het woordenboek is te vinden op www.adasalliantie.nl. De namenlijst is gebaseerd op die van Euro NCAP en is zowel in het Nederlands, als in het Engels beschikbaar.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

ADAS Alliantie lanceert ADAS woordenboek | Automotive Online

ADAS Alliantie lanceert ADAS woordenboek

Jeroen Vos Jeroen Vos
De ADAS Alliantie heeft een ADAS woordenboek gelanceerd, waardoor het gebruik van ADAS systemen veiliger en duidelijker moet worden. (Foto: Shutterstock)

Een veilig gebruik van rijhulpsystemen, waarbij steeds consequent dezelfde termen worden gebruikt: dat is het doel van het ADAS woordenboek, dat is gelanceerd door de ADAS Alliantie. Op de lijst staat voor elk ADAS systeem een standaard naam en een korte omschrijving. Dat maakt de alliantie vandaag bekend.

Door te werken met dezelfde termen en omschrijvingen moet het gebruik van de rijhulpsystemen duidelijker en veiliger worden. Volgens projectleider Chris Hottentot van de ADAS Alliantie, worden er momenteel verschillende benamingen gehanteerd worden voor dezelfde systemen. “De EU, EuroNCAP en de American Automobile Association (AAA) gebruiken verschillende namen. Daarnaast hanteert men per automerk ook nog eens andere termen, vaak marketing-gedreven. En al die namen worden ook niet altijd goed begrepen. Het is dus niet gek dat een gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet.”Lees in de column van Johan Schoonhoven welke rol voorlichting kan spelen bij het gebruik van ADAS systemen.

Vanwege de onduidelijkheid die er heerst, weten gebruikers niet wat ze kunnen verwachten van de rijhulpsystemen in hun auto. “Iedereen moet dat eenvoudig kunnen navragen of opzoeken, maar zover zijn nog niet”, zegt Hottentot. “Wel brengt de lijst met de toelichting, die we nu hebben opgesteld, ook dit doel weer een stukje naderbij.”

De ADAS Alliantie bestaat uit een kernteam, met vertegenwoordigers van de RAI Vereniging, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ANWB, Aon, BOVAG, de RDW en het Verbond van Verzekeraars. Het woordenboek is te vinden op www.adasalliantie.nl. De namenlijst is gebaseerd op die van Euro NCAP en is zowel in het Nederlands, als in het Engels beschikbaar.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.