Nieuwe koplamp van Ford projecteert informatie op wegdek

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Nieuwe koplamp van Ford kan informatie op de weg projecten. (Foto: Ford)

Ford gaat nieuwe koplamptechnologie testen die routeaanwijzingen, toegestane snelheid of weersinformatie op de weg projecteert, zodat de bestuurder zijn blik op de weg kan houden. Dat meldt de fabrikant in een persbericht.

“Deze ontwikkeling zou verlichtingstechnologie naar een volledig nieuw niveau kunnen tillen. Zo zou bijvoorbeeld ’s nachts rijden een stuk minder stress opleveren”, aldus Lars Junker van Ford Europa. “Bestuurders zouden essentiële informatie kunnen krijgen, terwijl ze hun blik op de weg gericht houden.”

Navigatie

Behalve routeaanwijzingen of de toegestane snelheid, zouden ook veranderingen in het weer, zoals snee, mist of ijzel doorgegeven kunnen worden. Ook zou de koplamp kunnen worden aangesloten op het navigatiesysteem zodat naderende bochten kunnen worden aangegeven. Daarnaast zou ook de breedte van het voertuig op de weg kunnen worden geprojecteerd zodat makkelijk kan worden ingeschat of de auto op een parkeerplek past.

De informatie die via projectie op de weg verschijnt, kan ook andere weggebruikers helpen. Bijvoorbeeld als wegmarkeringen minder goed zichtbaar zijn, kan een oversteekplek op de weg worden geprojecteerd die zowel voor bestuurders als voetganger te zien is.

Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars bleek vorig jaar dat rijhulpsystemen (ADAS) de kans op een ongeval verlagen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Nieuwe koplamp van Ford projecteert informatie op wegdek | Automotive Online

Nieuwe koplamp van Ford projecteert informatie op wegdek

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Nieuwe koplamp van Ford kan informatie op de weg projecten. (Foto: Ford)

Ford gaat nieuwe koplamptechnologie testen die routeaanwijzingen, toegestane snelheid of weersinformatie op de weg projecteert, zodat de bestuurder zijn blik op de weg kan houden. Dat meldt de fabrikant in een persbericht.

“Deze ontwikkeling zou verlichtingstechnologie naar een volledig nieuw niveau kunnen tillen. Zo zou bijvoorbeeld ’s nachts rijden een stuk minder stress opleveren”, aldus Lars Junker van Ford Europa. “Bestuurders zouden essentiële informatie kunnen krijgen, terwijl ze hun blik op de weg gericht houden.”

Navigatie

Behalve routeaanwijzingen of de toegestane snelheid, zouden ook veranderingen in het weer, zoals snee, mist of ijzel doorgegeven kunnen worden. Ook zou de koplamp kunnen worden aangesloten op het navigatiesysteem zodat naderende bochten kunnen worden aangegeven. Daarnaast zou ook de breedte van het voertuig op de weg kunnen worden geprojecteerd zodat makkelijk kan worden ingeschat of de auto op een parkeerplek past.

De informatie die via projectie op de weg verschijnt, kan ook andere weggebruikers helpen. Bijvoorbeeld als wegmarkeringen minder goed zichtbaar zijn, kan een oversteekplek op de weg worden geprojecteerd die zowel voor bestuurders als voetganger te zien is.

Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars bleek vorig jaar dat rijhulpsystemen (ADAS) de kans op een ongeval verlagen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.