Hulp bij het afsluiten van een autoverzekering

Romy Wielinga Romy Wielinga
• Laatste update:

1.    Welke verzekering heb je nodig?

Er zijn drie soorten autoverzekeringen en die dekken verschillende gebeurtenissen. Je hebt lang niet altijd de beste verzekering nodig, want dat is voor een oudere auto vaak weggegooid geld.

●      WA verzekering: dit is de verzekering die je minimaal moet afsluiten in Nederland. Deze wordt vaak gekozen voor auto’s met een leeftijd van 10 jaar en ouder. Je bent dan verzekerd tegen schade die jij bij anderen aanricht.
●      Beperkt casco: dit wordt ook wel de WA+ verzekering genoemd en als je auto 6 tot 10 jaar oud is, dan is dit een goede keuze. Je bent niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade die van buitenaf komt. Denk dan aan een dakpan die op je auto valt of stormschade.
●      Allrisk: dit wordt ook wel volledig casco genoemd en wordt voor nieuwe auto’s tot auto’s van 6 jaar oud aangeraden. Je bent verzekerd voor schade aan anderen, voor schade van buitenaf én voor schade die je zelf hebt veroorzaakt aan je eigen auto. Dit is de verzekering die eigenlijk alles dekt.

2.    Aanvullende verzekeringen

Vervolgens kun je je standaard verzekering uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Denk dan bijvoorbeeld aan een inzittendenverzekering die financiële gevolgen van een ongeluk voor jou en de passagiers dekt. Er is een verzekering die de kosten voor pechhulp dekt, er is een no-claim beschermende verzekering en een verzekering die de kosten voor rechtsbijstand dekt. Er bestaan ook speciale autoverzekeringen die mogelijk interessant voor je zijn, zoals een verzekering voor een oldtimer (of youngtimer), een verzekering voor je caravan of een verzekering voor een zelfrijdende auto. Vraag je ook af of je misschien direct een tweede auto wilt laten meeverzekeren.

3.    De premie

De hoogte van de premie die je betaalt wordt niet alleen bepaald door het soort auto dat je rijdt, maar ook door jouw persoonlijke gegevens. Jongeren, bijvoorbeeld, worden gezien als een risicogroep, waardoor de premie hoger is. Hetzelfde geldt voor senioren. Het is zelfs mogelijk dat je door je leeftijd niet door een verzekeraar wordt geaccepteerd. Bij sommige verzekeraars krijg je een lagere premie, omdat je nog nooit eerder een schadeclaim hebt ingediend. Soms wordt je rijstijl ook gemeten door een apparaatje in je auto of een app op je telefoon.

4.    Maak een vergelijking

Een nieuwe autoverzekering afsluiten is nog lang niet zo simpel als het klinkt. Het eerste wat je doet is bepalen welke eisen je aan je autoverzekering stelt en als je dat weet maak je een vergelijking. Alleen door het maken van een vergelijking weet je welke verzekeraar jou het beste (en goedkoopste) kan helpen. Dit is mogelijk het belangrijkste advies dat we in dit artikel geven. Er zijn enkele aandachtspunten waar je je bewust van moet zijn als je een vergelijking gaat maken.

●      Zorg er altijd voor dat de vergelijkingssite onafhankelijk is en dus geen commerciële voordelen haalt uit jouw keuze. Kies een website met het keurmerk Thuiswinkel om zeker te zijn.
●      Kies eventueel meerdere vergelijkingssites, zodat je het gehele aanbod te zien krijgt.
●      Maak goed gebruik van de filters, zodat je alleen verzekeringen vergelijkt die daadwerkelijk relevant voor je zijn.

5.    Let ook op de voorwaarden

Het maken van een vergelijking op prijs is goed, maar je moet ook weten wat je daarvoor terug krijgt. Let daarom ook op de kleine letters en de voorwaarden. Hoeveel krijg je bijvoorbeeld voor je auto terug als deze total-loss wordt verklaard? Wat is de uitkering als je auto wordt gestolen? En ook niet onbelangrijk, wat is het standaard eigen risico bedrag?

6.    Lees recensies door

Er zijn voldoende websites waar je recensies vindt over autoverzekeraars. Deze komen van mensen die deze verzekeraar al hebben uitgeprobeerd, dus de informatie is onafhankelijk en ‘straight from the horse’s mouth’ zoals ze dat zo mooi in het Engels verwoorden. Lees de positieve reacties, maar besteed ook tijd aan de negatieve recensies. Kijk hoe een verzekeraar deze klant verder heeft geholpen en wat ze gedaan hebben om het probleem op te lossen. Ook forums zijn dan soms bijzonder informatief.

Met deze 6 aandachtspunten in je broekzak vind jij vast ook de beste autoverzekering voor jou!

Hulp bij het afsluiten van een autoverzekering | Automotive Online

Hulp bij het afsluiten van een autoverzekering

Romy Wielinga Romy Wielinga
• Laatste update:

1.    Welke verzekering heb je nodig?

Er zijn drie soorten autoverzekeringen en die dekken verschillende gebeurtenissen. Je hebt lang niet altijd de beste verzekering nodig, want dat is voor een oudere auto vaak weggegooid geld.

●      WA verzekering: dit is de verzekering die je minimaal moet afsluiten in Nederland. Deze wordt vaak gekozen voor auto’s met een leeftijd van 10 jaar en ouder. Je bent dan verzekerd tegen schade die jij bij anderen aanricht.
●      Beperkt casco: dit wordt ook wel de WA+ verzekering genoemd en als je auto 6 tot 10 jaar oud is, dan is dit een goede keuze. Je bent niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade die van buitenaf komt. Denk dan aan een dakpan die op je auto valt of stormschade.
●      Allrisk: dit wordt ook wel volledig casco genoemd en wordt voor nieuwe auto’s tot auto’s van 6 jaar oud aangeraden. Je bent verzekerd voor schade aan anderen, voor schade van buitenaf én voor schade die je zelf hebt veroorzaakt aan je eigen auto. Dit is de verzekering die eigenlijk alles dekt.

2.    Aanvullende verzekeringen

Vervolgens kun je je standaard verzekering uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Denk dan bijvoorbeeld aan een inzittendenverzekering die financiële gevolgen van een ongeluk voor jou en de passagiers dekt. Er is een verzekering die de kosten voor pechhulp dekt, er is een no-claim beschermende verzekering en een verzekering die de kosten voor rechtsbijstand dekt. Er bestaan ook speciale autoverzekeringen die mogelijk interessant voor je zijn, zoals een verzekering voor een oldtimer (of youngtimer), een verzekering voor je caravan of een verzekering voor een zelfrijdende auto. Vraag je ook af of je misschien direct een tweede auto wilt laten meeverzekeren.

3.    De premie

De hoogte van de premie die je betaalt wordt niet alleen bepaald door het soort auto dat je rijdt, maar ook door jouw persoonlijke gegevens. Jongeren, bijvoorbeeld, worden gezien als een risicogroep, waardoor de premie hoger is. Hetzelfde geldt voor senioren. Het is zelfs mogelijk dat je door je leeftijd niet door een verzekeraar wordt geaccepteerd. Bij sommige verzekeraars krijg je een lagere premie, omdat je nog nooit eerder een schadeclaim hebt ingediend. Soms wordt je rijstijl ook gemeten door een apparaatje in je auto of een app op je telefoon.

4.    Maak een vergelijking

Een nieuwe autoverzekering afsluiten is nog lang niet zo simpel als het klinkt. Het eerste wat je doet is bepalen welke eisen je aan je autoverzekering stelt en als je dat weet maak je een vergelijking. Alleen door het maken van een vergelijking weet je welke verzekeraar jou het beste (en goedkoopste) kan helpen. Dit is mogelijk het belangrijkste advies dat we in dit artikel geven. Er zijn enkele aandachtspunten waar je je bewust van moet zijn als je een vergelijking gaat maken.

●      Zorg er altijd voor dat de vergelijkingssite onafhankelijk is en dus geen commerciële voordelen haalt uit jouw keuze. Kies een website met het keurmerk Thuiswinkel om zeker te zijn.
●      Kies eventueel meerdere vergelijkingssites, zodat je het gehele aanbod te zien krijgt.
●      Maak goed gebruik van de filters, zodat je alleen verzekeringen vergelijkt die daadwerkelijk relevant voor je zijn.

5.    Let ook op de voorwaarden

Het maken van een vergelijking op prijs is goed, maar je moet ook weten wat je daarvoor terug krijgt. Let daarom ook op de kleine letters en de voorwaarden. Hoeveel krijg je bijvoorbeeld voor je auto terug als deze total-loss wordt verklaard? Wat is de uitkering als je auto wordt gestolen? En ook niet onbelangrijk, wat is het standaard eigen risico bedrag?

6.    Lees recensies door

Er zijn voldoende websites waar je recensies vindt over autoverzekeraars. Deze komen van mensen die deze verzekeraar al hebben uitgeprobeerd, dus de informatie is onafhankelijk en ‘straight from the horse’s mouth’ zoals ze dat zo mooi in het Engels verwoorden. Lees de positieve reacties, maar besteed ook tijd aan de negatieve recensies. Kijk hoe een verzekeraar deze klant verder heeft geholpen en wat ze gedaan hebben om het probleem op te lossen. Ook forums zijn dan soms bijzonder informatief.

Met deze 6 aandachtspunten in je broekzak vind jij vast ook de beste autoverzekering voor jou!