Corona-liveblog #28: Winst Daimler keldert door corona | Belgen mogen hun winterbanden wisselen

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Daimler ziet zijn winst fors dalen en de NOW-regeling is tot opluchting van de brancheverenigingen nu ook van toepassing voor werkmaatschappijen. En Omdenken-grondlegger Annemargreet Dwarshuis stelt dat Omdenken zeker niet zweverig is en juist in deze tijd nieuwe inzichten en energie kan geven.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

16:30 | Omdenken: ‘Raak niet in paniek, maar beweeg mee’

“Focus vooral op de dingen die je wel kunt doen”, luidt het devies van Annemargreet Dwarshuis, samen met haar man Berthold Gunster de grondlegger van Omdenken. Omdenken is absoluut niet zweverig, meent zij, en kan juist in tijden van crisis nieuwe inzichten bieden. Lees hier het derde deel in de interviewserie ‘managen in crisistijd’. 

12:04: Renault en Nissan herstarten productie

Nissan kondigt aan de productie in zijn fabriek in Barcelona op 4 mei weer op te starten. In Sunderland wordt een pilot uitgevoerd om te zien of er met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen productie kan worden gedraaid. In deze pilot wordt met 50 medewerkers gestart met de productie van aandrijflijnen.
Alliantiepartner Renault wil volgende week de productie in de Franse fabriek in FLins herstarten. Daar worden de Renault Zoe en de Nissan Micra gemaakt. De andere Franse fabrieken worden in mei opnieuw opgestart, meldt een woordvoerder aan Automotive News Europe.

10:05 | Winst keldert bij Daimler, omzet bij Renault

Daimler heeft vanochtend bekend gemaakt dat de winst voor belastingen (ebit) in het eerste kwartaal met 78 procent is gekelderd naar ruim zeshonderd miljoen euro. Pas tegen het einde van de maand volgen de officiële kwartaalcijfers. Het bedrijf meldt dat het in alle opzichten een slechter jaar verwacht dan 2019. Wel stelt het financieel sterk genoeg te zijn om een langdurige crisis door te komen.

Bij Renault holde de omzet in het eerste kwartaal met een kleine 20 procent achteruit en kwam uit op ruim tien miljard euro. Winst- en verliescijfers geeft het concern nog niet. Het bedrijf trok in maart de prognoses voor 2020 in en stelde geen dividend uit te keren. Renault zegt nu nog steeds niet te kunnen bepalen hoe groot de schade gaat zijn.

08:20 | Belgen mogen hun winterbanden wisselen

De Belgische overheid staat bandenbedrijven toe om bandenwissels uit te voeren. Met ingang van gister worden bandenwissels als ‘dringende’ herstelling gezien. Met hoge temperaturen op winterbanden rijden, brengt risico’s met zich mee, besliste de Vlaamse overheid. De banden mogen op afspraak gewisseld worden. Volgens de Belgische brancheorganisatie van bandenbedrijven moet 95 procent van de winterbandenwissels nog worden uitgevoerd. België zit nog steeds grotendeels in een lockdown. Garagebedrijven zijn nog niet open. Keuringsstations konden vorige week wel een deel van de werkzaamheden hervatten.

08:15 | Ook werkmaatschappijen in NOW-regeling

Minister Wouter Koolmees heeft de NOW-regeling aangepast waardoor ook werkmaatschappijen een beroep op deze regeling kunnen doen; ook als ze onderdeel zijn van een concern dat weinig omzetverlies heeft of zelfs winst draait. Daarmee komt de minister tegemoet aan de wensen van Bovag en RAI Vereniging. Er zijn wel voorwaarden aan de regeling verbonden. De werkmaatschappij moet een eigen rechtspersoonlijkheid hebben. Onderdelen van rechtspersonen, zoals een autonoom aan het economisch verkeer deelnemende onderdeel, vestiging of een business unit komen niet in aanmerking. Concerns, waarvan de werkmaatschappij een beroep doet op de regeling, moeten verklaren over 2020 geen dividend of bonussen uit te keren of eigen aandelen terug te kopen. Bekijk de overige voorwaarden hier.

08:00 | ‘Schadecalculaties week 16 lager, maar hoger per dag’

Het aantal schadecalculaties over week 16 is 11 procent lager dan in week 15. Dat meldt Solera, leverancier van schadecalculatieprogramma Audatex. Volgens Solera begon de daling van het aantal schadecalculaties juist iets af te vlakken vanaf week 14 (-6%) en week 15 (-3%). Solera tekent daarbij aan dat week 16 slechts 4 werkdagen had door tweede Paasdag. Het aantal calculaties per werkdag is dan ook relatief hoog met 3.400 calculaties per dag is dat zelfs het hoogste aantal van de afgelopen vier weken (week 15 was dit 3.000). Eerder meldde Solera ook al forse dalingen van het aantal calculaties in Audatex.

audatex calculaties

08:00 | PSA-topman Tavares ziet af van vergoeding

Carlos Tavares, voorzitter van de raad van bestuur van de PSA Groep, levert 35 procent van zijn jaarlijkse vergoeding in. Om de verlaging mogelijk te maken levert de topman 50 duizend aandelen in. Dit maakt PSA vandaag bekend.

Drie leden van de raad van bestuur volgen het voorbeeld van Tavares,  die ook na de fusie met FCA dé topman van het concern blijft, door hun beloning te laten verminderen met 25 procent. Dankzij het inleveren van de 335 duizend aandelen komt er een bedrag vrij van 4 miljoen euro. Dit bedrag wordt, zo blijkt uit het persbericht van PSA, besteedt aan de donatie van maskers, productie van beademingsapparatuur en beschermende schermen via 3d-printing.Bekijk al het coronanieuws van de afgelopen weken in ons dossier.

 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #28: Winst Daimler keldert door corona | Belgen mogen hun winterbanden wisselen | Automotive Online

Corona-liveblog #28: Winst Daimler keldert door corona | Belgen mogen hun winterbanden wisselen

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Daimler ziet zijn winst fors dalen en de NOW-regeling is tot opluchting van de brancheverenigingen nu ook van toepassing voor werkmaatschappijen. En Omdenken-grondlegger Annemargreet Dwarshuis stelt dat Omdenken zeker niet zweverig is en juist in deze tijd nieuwe inzichten en energie kan geven.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

16:30 | Omdenken: ‘Raak niet in paniek, maar beweeg mee’

“Focus vooral op de dingen die je wel kunt doen”, luidt het devies van Annemargreet Dwarshuis, samen met haar man Berthold Gunster de grondlegger van Omdenken. Omdenken is absoluut niet zweverig, meent zij, en kan juist in tijden van crisis nieuwe inzichten bieden. Lees hier het derde deel in de interviewserie ‘managen in crisistijd’. 

12:04: Renault en Nissan herstarten productie

Nissan kondigt aan de productie in zijn fabriek in Barcelona op 4 mei weer op te starten. In Sunderland wordt een pilot uitgevoerd om te zien of er met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen productie kan worden gedraaid. In deze pilot wordt met 50 medewerkers gestart met de productie van aandrijflijnen.
Alliantiepartner Renault wil volgende week de productie in de Franse fabriek in FLins herstarten. Daar worden de Renault Zoe en de Nissan Micra gemaakt. De andere Franse fabrieken worden in mei opnieuw opgestart, meldt een woordvoerder aan Automotive News Europe.

10:05 | Winst keldert bij Daimler, omzet bij Renault

Daimler heeft vanochtend bekend gemaakt dat de winst voor belastingen (ebit) in het eerste kwartaal met 78 procent is gekelderd naar ruim zeshonderd miljoen euro. Pas tegen het einde van de maand volgen de officiële kwartaalcijfers. Het bedrijf meldt dat het in alle opzichten een slechter jaar verwacht dan 2019. Wel stelt het financieel sterk genoeg te zijn om een langdurige crisis door te komen.

Bij Renault holde de omzet in het eerste kwartaal met een kleine 20 procent achteruit en kwam uit op ruim tien miljard euro. Winst- en verliescijfers geeft het concern nog niet. Het bedrijf trok in maart de prognoses voor 2020 in en stelde geen dividend uit te keren. Renault zegt nu nog steeds niet te kunnen bepalen hoe groot de schade gaat zijn.

08:20 | Belgen mogen hun winterbanden wisselen

De Belgische overheid staat bandenbedrijven toe om bandenwissels uit te voeren. Met ingang van gister worden bandenwissels als ‘dringende’ herstelling gezien. Met hoge temperaturen op winterbanden rijden, brengt risico’s met zich mee, besliste de Vlaamse overheid. De banden mogen op afspraak gewisseld worden. Volgens de Belgische brancheorganisatie van bandenbedrijven moet 95 procent van de winterbandenwissels nog worden uitgevoerd. België zit nog steeds grotendeels in een lockdown. Garagebedrijven zijn nog niet open. Keuringsstations konden vorige week wel een deel van de werkzaamheden hervatten.

08:15 | Ook werkmaatschappijen in NOW-regeling

Minister Wouter Koolmees heeft de NOW-regeling aangepast waardoor ook werkmaatschappijen een beroep op deze regeling kunnen doen; ook als ze onderdeel zijn van een concern dat weinig omzetverlies heeft of zelfs winst draait. Daarmee komt de minister tegemoet aan de wensen van Bovag en RAI Vereniging. Er zijn wel voorwaarden aan de regeling verbonden. De werkmaatschappij moet een eigen rechtspersoonlijkheid hebben. Onderdelen van rechtspersonen, zoals een autonoom aan het economisch verkeer deelnemende onderdeel, vestiging of een business unit komen niet in aanmerking. Concerns, waarvan de werkmaatschappij een beroep doet op de regeling, moeten verklaren over 2020 geen dividend of bonussen uit te keren of eigen aandelen terug te kopen. Bekijk de overige voorwaarden hier.

08:00 | ‘Schadecalculaties week 16 lager, maar hoger per dag’

Het aantal schadecalculaties over week 16 is 11 procent lager dan in week 15. Dat meldt Solera, leverancier van schadecalculatieprogramma Audatex. Volgens Solera begon de daling van het aantal schadecalculaties juist iets af te vlakken vanaf week 14 (-6%) en week 15 (-3%). Solera tekent daarbij aan dat week 16 slechts 4 werkdagen had door tweede Paasdag. Het aantal calculaties per werkdag is dan ook relatief hoog met 3.400 calculaties per dag is dat zelfs het hoogste aantal van de afgelopen vier weken (week 15 was dit 3.000). Eerder meldde Solera ook al forse dalingen van het aantal calculaties in Audatex.

audatex calculaties

08:00 | PSA-topman Tavares ziet af van vergoeding

Carlos Tavares, voorzitter van de raad van bestuur van de PSA Groep, levert 35 procent van zijn jaarlijkse vergoeding in. Om de verlaging mogelijk te maken levert de topman 50 duizend aandelen in. Dit maakt PSA vandaag bekend.

Drie leden van de raad van bestuur volgen het voorbeeld van Tavares,  die ook na de fusie met FCA dé topman van het concern blijft, door hun beloning te laten verminderen met 25 procent. Dankzij het inleveren van de 335 duizend aandelen komt er een bedrag vrij van 4 miljoen euro. Dit bedrag wordt, zo blijkt uit het persbericht van PSA, besteedt aan de donatie van maskers, productie van beademingsapparatuur en beschermende schermen via 3d-printing.Bekijk al het coronanieuws van de afgelopen weken in ons dossier.

 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.