Corona-liveblog #16: Britse auto-industrie verwacht forse krimp | Tien procent meer apk’s in maart

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen over de coronacrisis. Een autobedrijf in Borne werd naar eigen zeggen ten onrechte beschuldigd van het vieren van een coronafeestje, Michel van Roon bespreekt de occasionmarkt in onze Livestream en autofabrikanten gebruiken de lessen uit 2008 om de coronacrisis te doorstaan.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

14.30| Hoezo ‘schijt aan corona-feestje’?

Verdrietig en boos is hij, autoverkoper Pieter van der Ven van Auto Partner Twente in Borne. Na een dag hard werken zat hij vrijdagmiddag met zijn medewerkers nog even een biertje te drinken, totdat er ineens hard op de ramen werd gebonkt door de politie. Buren hadden muziek uit het autobedrijf gehoord en de politie gewaarschuwd met de melding dat er een ‘schijt aan coronafeestje’ aan de gang zou zijn. In het AD zegt Van der Ven er juist alles aan te doen om verspreiding van het virus te voorkomen. De gemeente Borne heeft inmiddels laten weten dat er geen maatregelen tegen het bedrijf worden genomen.

14.10 | Citroën 2CV in cakevorm in coronatijden

Als het in deze coronacrisis moeilijker is om auto’s te verkopen, gooien we het op een andere boeg, moeten ze gedacht hebben bij de Franse autofabrikant. In plaats van auto’s, lanceert Citroën nu een monopoliespel waarin ook Citroëns verkocht en verhandeld kunnen worden. En, zo zal Citroën hebben gedacht, nu we toch veel thuis zijn, krijgen mensen vanzelf zin in veel koken en bakken en dus komt het automerk met een speciale siliconen bakvorm zodat je nu ook zelf een 2CV kunt maken, in je eigen oven welteverstaan. Dan brengt Citroën nog eens vijf iconische modellen uit in beukenhouten miniatuurtjes, 2CV en Traction Avant.

14.32 | Om 16.00 uur in de Livestream: Michel van Roon over occasionmanagement in crisistijd

De redactie van Automotive houdt u ook via video op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis. In de editie van vandaag bespreken we impact op de occasionmarkt met Michel van Roon, dga van CRM Automotive Retail. De Livestream is dan hier te bekijken, of via ons Youtube-kanaal.

12:50 | Britse auto-industrie verwacht forse krimp

De brancheorganisatie van de Britse auto-industrie, de SMMT, voorziet dat de verkoop van nieuwe auto’s dit jaar een kwart krimpt. In maart daalde het aantal registraties al met 34 procent. Over heel 2020 verwacht SMMT dat het aantal registraties uitkomt op 1,73 miljoen (-23%) en in 2019 was er al sprake van een Brexit-effect, waardoor de verkoop daalde. De organisatie heeft hoop dat de werkgelegenheid in de sector beschermd kan worden, mede dankzij overheidsmaatregelen.

12:10 | ‘Auto-industrie dankzij recessie 2008 nu beter voorbereid’

Autofabrikanten gebruiken hun ervaringen uit de recessie van 2008 om de coronacrisis te doorstaan. Als gevolg van de toenmalige bankencrisis hebben de fabrikanten nu een financiële buffer opgebouwd. Dit meldt Automotive News Europe. Zo hebben BWM en Daimler de kredietlijn verhoogd. Lees meer in dit artikel.

09.45 | Wesp: Omzet aftersales stijgt met 15%

Over de afgelopen week is de gemiddelde omzet in de werkplaats met 15% gestegen ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Ook het gemiddelde factuurbedrag steeg. Volgens Bas Wintjes van Wesp blijkt hieruit dat mensen het in onzekere tijden belangrijk vinden om te investeren in een goede conditie van hun auto. Lees hier het artikel.

09:35 | FCA stelt aandeelhoudersvergadering uit

Autofabrikant  FCA heeft de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering uitgesteld tot eind juni vanwege de uitbraak van het coronavirus. De vergadering stond gepland voor 16 april. Dit maakte het bedrijf bekend in een persbericht. Hierdoor wordt het besluit over de resolutie van een dividend van €1,1 miljard euro bij het sluiten van de overeenkomst met PSA ook uitgesteld.

09:05 | Bovag raadt paasshows af

Bovag adviseert zijn leden om geen paasshows te organiseren. “Een succesvolle paasshow brengt veel mensen op de been, op een relatief beperkt oppervlak, met alle risico’s van dien op besmetting van klanten en medewerkers. En bovenal druist het organiseren van een paasshow in tegen de corona-adviezen van de overheid”, schrijft Bovag. “Daarnaast zal het houden van een paasshow leiden tot onbegrip bij de maatschappij en waarschijnlijk de nodige negatieve reacties uitlokken. En terecht.” De brancheorganisatie stelt dat autobedrijven gewoon open kunnen zijn op tweede paasdag, maar daar geen feest of festival van moeten maken.

08:25 | Tien procent meer apk’s in maart

In maart is het aantal uitgevoerde apk’s met tien procent toegenomen tot 626 duizend. Dat meldt RDC. In Noord-Brabant bedroeg de stijging zelfs 15 procent. Inmiddels is de groei wel tot stilstand gekomen. In de eerste vier dagen van april is het aantal nieuwregistraties met 45 procent afgenomen tot 2.641. En in de eerste dagen van april daalde de occasionverkoop (b2c) met 32 procent naar 11.420. 

08:20 | Pon keert geen dividend uit

Pon Holdings heeft in 2019 de nettowinst met 23 procent zien toenemen tot 191 miljoen euro. De omzet steeg met 0,8 procent naar 7,6 miljard euro. Pon meldt het als gevolg van de corona-uitbraak geen dividend uit te keren, het bedrijf wil zijn liquiditeitspositie handhaven. “Voor Pon was 2019 een goed jaar en we kunnen tevreden zijn over de resultaten. Maar inmiddels zitten we in de realiteit van de coronacrisis”, aldus Pon-ceo Janus Smalbraak. Het verdere verloop van 2020 is voor Pon, net als voor de meeste andere bedrijven, ongewis. “Maar we hebben er alle vertrouwen in dat wij deze uitdagende tijd zullen doorstaan, gezien Pon’s solide financiële resultaten, toegewijde medewerkers en de steun van onze lange-termijn partners en overheden in Nederland en wereldwijd., Lees het hele artikel hierBekijk al het binnenlandse- en buitenlandse coronanieuws van de afgelopen periode in ons dossier.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #16: Britse auto-industrie verwacht forse krimp | Tien procent meer apk’s in maart | Automotive Online

Corona-liveblog #16: Britse auto-industrie verwacht forse krimp | Tien procent meer apk’s in maart

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen over de coronacrisis. Een autobedrijf in Borne werd naar eigen zeggen ten onrechte beschuldigd van het vieren van een coronafeestje, Michel van Roon bespreekt de occasionmarkt in onze Livestream en autofabrikanten gebruiken de lessen uit 2008 om de coronacrisis te doorstaan.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

14.30| Hoezo ‘schijt aan corona-feestje’?

Verdrietig en boos is hij, autoverkoper Pieter van der Ven van Auto Partner Twente in Borne. Na een dag hard werken zat hij vrijdagmiddag met zijn medewerkers nog even een biertje te drinken, totdat er ineens hard op de ramen werd gebonkt door de politie. Buren hadden muziek uit het autobedrijf gehoord en de politie gewaarschuwd met de melding dat er een ‘schijt aan coronafeestje’ aan de gang zou zijn. In het AD zegt Van der Ven er juist alles aan te doen om verspreiding van het virus te voorkomen. De gemeente Borne heeft inmiddels laten weten dat er geen maatregelen tegen het bedrijf worden genomen.

14.10 | Citroën 2CV in cakevorm in coronatijden

Als het in deze coronacrisis moeilijker is om auto’s te verkopen, gooien we het op een andere boeg, moeten ze gedacht hebben bij de Franse autofabrikant. In plaats van auto’s, lanceert Citroën nu een monopoliespel waarin ook Citroëns verkocht en verhandeld kunnen worden. En, zo zal Citroën hebben gedacht, nu we toch veel thuis zijn, krijgen mensen vanzelf zin in veel koken en bakken en dus komt het automerk met een speciale siliconen bakvorm zodat je nu ook zelf een 2CV kunt maken, in je eigen oven welteverstaan. Dan brengt Citroën nog eens vijf iconische modellen uit in beukenhouten miniatuurtjes, 2CV en Traction Avant.

14.32 | Om 16.00 uur in de Livestream: Michel van Roon over occasionmanagement in crisistijd

De redactie van Automotive houdt u ook via video op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis. In de editie van vandaag bespreken we impact op de occasionmarkt met Michel van Roon, dga van CRM Automotive Retail. De Livestream is dan hier te bekijken, of via ons Youtube-kanaal.

12:50 | Britse auto-industrie verwacht forse krimp

De brancheorganisatie van de Britse auto-industrie, de SMMT, voorziet dat de verkoop van nieuwe auto’s dit jaar een kwart krimpt. In maart daalde het aantal registraties al met 34 procent. Over heel 2020 verwacht SMMT dat het aantal registraties uitkomt op 1,73 miljoen (-23%) en in 2019 was er al sprake van een Brexit-effect, waardoor de verkoop daalde. De organisatie heeft hoop dat de werkgelegenheid in de sector beschermd kan worden, mede dankzij overheidsmaatregelen.

12:10 | ‘Auto-industrie dankzij recessie 2008 nu beter voorbereid’

Autofabrikanten gebruiken hun ervaringen uit de recessie van 2008 om de coronacrisis te doorstaan. Als gevolg van de toenmalige bankencrisis hebben de fabrikanten nu een financiële buffer opgebouwd. Dit meldt Automotive News Europe. Zo hebben BWM en Daimler de kredietlijn verhoogd. Lees meer in dit artikel.

09.45 | Wesp: Omzet aftersales stijgt met 15%

Over de afgelopen week is de gemiddelde omzet in de werkplaats met 15% gestegen ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Ook het gemiddelde factuurbedrag steeg. Volgens Bas Wintjes van Wesp blijkt hieruit dat mensen het in onzekere tijden belangrijk vinden om te investeren in een goede conditie van hun auto. Lees hier het artikel.

09:35 | FCA stelt aandeelhoudersvergadering uit

Autofabrikant  FCA heeft de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering uitgesteld tot eind juni vanwege de uitbraak van het coronavirus. De vergadering stond gepland voor 16 april. Dit maakte het bedrijf bekend in een persbericht. Hierdoor wordt het besluit over de resolutie van een dividend van €1,1 miljard euro bij het sluiten van de overeenkomst met PSA ook uitgesteld.

09:05 | Bovag raadt paasshows af

Bovag adviseert zijn leden om geen paasshows te organiseren. “Een succesvolle paasshow brengt veel mensen op de been, op een relatief beperkt oppervlak, met alle risico’s van dien op besmetting van klanten en medewerkers. En bovenal druist het organiseren van een paasshow in tegen de corona-adviezen van de overheid”, schrijft Bovag. “Daarnaast zal het houden van een paasshow leiden tot onbegrip bij de maatschappij en waarschijnlijk de nodige negatieve reacties uitlokken. En terecht.” De brancheorganisatie stelt dat autobedrijven gewoon open kunnen zijn op tweede paasdag, maar daar geen feest of festival van moeten maken.

08:25 | Tien procent meer apk’s in maart

In maart is het aantal uitgevoerde apk’s met tien procent toegenomen tot 626 duizend. Dat meldt RDC. In Noord-Brabant bedroeg de stijging zelfs 15 procent. Inmiddels is de groei wel tot stilstand gekomen. In de eerste vier dagen van april is het aantal nieuwregistraties met 45 procent afgenomen tot 2.641. En in de eerste dagen van april daalde de occasionverkoop (b2c) met 32 procent naar 11.420. 

08:20 | Pon keert geen dividend uit

Pon Holdings heeft in 2019 de nettowinst met 23 procent zien toenemen tot 191 miljoen euro. De omzet steeg met 0,8 procent naar 7,6 miljard euro. Pon meldt het als gevolg van de corona-uitbraak geen dividend uit te keren, het bedrijf wil zijn liquiditeitspositie handhaven. “Voor Pon was 2019 een goed jaar en we kunnen tevreden zijn over de resultaten. Maar inmiddels zitten we in de realiteit van de coronacrisis”, aldus Pon-ceo Janus Smalbraak. Het verdere verloop van 2020 is voor Pon, net als voor de meeste andere bedrijven, ongewis. “Maar we hebben er alle vertrouwen in dat wij deze uitdagende tijd zullen doorstaan, gezien Pon’s solide financiële resultaten, toegewijde medewerkers en de steun van onze lange-termijn partners en overheden in Nederland en wereldwijd., Lees het hele artikel hierBekijk al het binnenlandse- en buitenlandse coronanieuws van de afgelopen periode in ons dossier.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.