Corona-liveblog #12: Om 16.00 uur in de Livestream Norbert van den Eijnden | 32 Procent van Focwa-leden heeft liquiditeitsproblemen

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen over de coronacrisis. Vanmiddag om 16.00 uur is Norbert van den Eijnden te gast in de Automotive Livestream. Vier brancheverenigingen doen een beroep op leasemaatschappijen om onderhoud, reparaties en bandenwissels te blijven doen. Toch houden Bovag-leden vertrouwen in een goede afloop voor het eigen bedrijf. Lakleverancier Akzo Nobel schrapt zijn financiële prognoses voor dit jaar. 
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van dinsdag 31 maart is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

16.15 | Focwa: 32% van de leden heeft liquiditeitsproblemen

63 Procent van de Focwa leden ervaart de gevolgen van de coronacrisis en heeft minder werk. De verwachting is dat dit percentage na volgende week fors zal toenemen, omdat de meeste herstelbedrijven 2 tot 3 weken vooruit plannen. Meer dan de helft (53%) heeft minder werkopdrachten dan een jaar geleden. Bijna een derde van de leden (33%) zegt hinder te ondervinden van de toelevering van onderdelen. Dat blijkt uit cijfers van Focwa, die tweewekelijks de effecten van de coronacrisis meet. 

Uit de monitor van Focwa blijkt dat de liquiditeitsproblemen toenemen door het verlies van omzet: 32 procent van de leden zegt niet meer aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Een overgrote meerderheid (82%) denkt het personeel en leerlingen te kunnen behouden, mede dankzij de overheidsmaatregelen. Er wordt vooral gebruik gemaakt van de coulanceregeling van de belastingdienst en werktijdverkorting. 

14:25 | Vanmiddag om 16.00 uur in de Automotive Livestream: Norbert van den Eijnden (boardmember Leaseurope)

Automotive brengt u dagelijks om 16.00 uur via een Livestream op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent de impact van de coronacrisis op de autobranche. Vandaag bespreken we de ontwikkelingen met Norbert van den Eijnden, adviseur, boardmember Leaseurope en voormalig ceo Alphabet International.

13:50 | Leaseplan kondigt afleverstop aan

Leaseplan heeft een afleverstop afgekondigd. Voor alle nieuwe bestellingen geldt een afleverdatum van op zijn vroegst september 2020. De afleveringen die voor 1 mei 2020 gepland zijn gaan gewoon door, aldus Leaseplan. Ook bij private lease lopen de afleveringen door. Voor zakelijk ingezette elektrische auto’s meldt het bedrijf dat de auto’s in ieder geval in 2020 op kenteken worden gezet (wat gunstiger is voor de bijtelling). Leaseplan meldde vorige week al dat het inzet op verlenging van contracten. Ook keert het bedrijf dit jaar geen dividend uit. Leaseplan is om een reactie gevraagd.

13:40 | Carglass vraagt leveranciers om latere betaling

Carglass Nederland heeft zijn toeleveranciers en partners eind vorige week in een uitgebreide brief gevraagd om in te stemmen met een latere betaling ten tijde van de coronacrisis. Als de wereldwijde omzet zich hersteld heeft tot 75 procent van het ‘normale’ handelsniveau, wil Carglass weer gaan betalen. Volgens Bas Creemers, directeur Carglass Nederland, is het een ‘pro-actieve’ maatregel en wil de ruithersteller door middel van de brief een open dialoog aangaan met toeleveranciers. Lees het hele artikel hier.

13.29 | Ondernemers kunnen beroep doen op NOW-regeling

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt vandaag bekend dat ondernemers een beroep kunnen doen op de noodmaatregel op overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Vanaf 6 april kunnen ondernemers bij het UWV een aanvraag doen. Lees hier het artikel.

12:00 | Twentse autobedrijven ontfermen zich over regionale Zorgheldenauto’s

Een aantal autobedrijven uit Twente heeft een eigen Zorgheldenauto-initiatief opgezet. Auto Haarhuis in Geesteren heeft de regie voor de regio Twente op zich genomen. Dat doen ze om ook voor zorgverleners in de regio een auto beschikbaar te krijgen. De voorwaarden om mee te doen zijn gelijk aan die van de landelijke actie, benadrukken de initiatiefnemers. Vorige week vertelde initiatiefnemer Martijn Bovée van Auto.nl over de totstandkoming van de actie. 

11:50 | Ondanks dalende omzet houden Bovag-ondernemers vertrouwen

Na twee weken coronacrisis begint het vertrouwen bij Bovag-ondernemers te dalen. Dat blijkt uit de nieuwe coronamonitor die vandaag is gepresenteerd. Inmiddels denkt 38 procent dat het gedwongen mensen zal moeten ontslaan, tegen een kwart een week eerder. Het geschatte omzetverlies tijdens de crisis komt uit op 44 procent (32 procent vorige week). Lichtpuntjes zijn er ook: bijna 70 procent denkt door de crisis te komen. Dat is meer dan de 62 procent uit de vorige monitor.  

11:10 | Fastned merkt afname wegverkeer

Het snellaadbedrijf Fastned merkt de gevolgen van het afgenomen wegverkeer direct in de bedrijfsvoering. De dagelijkse afzet van snellaadbedrijf Fastned daalde in maart met ongeveer 70 procent in vergelijking met februari. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus loopt de bouw van nieuwe stations, waaronder dertien stations in België, en het upgraden van bestaande stations vertraging op. Dit maakt Fastned vandaag bekend in een persbericht. Lees meer in dit artikel.

10.00 | Gratis proefaccount Marketview

Go Remarketing Solutions heeft besloten om bedrijven een gratis proefaccount te bieden op Marketview of Used Car Controller zolang de maatregelen tegen het coronavirus van kracht zijn. Zo meldt het bedrijf vandaag. Marketview is een nieuwe CRM systeem, dat een actueel overzicht biedt van de eigen verkoop, in relatie tot het eigen verzorgingsgebied zodat de concurrentiepositie duidelijk wordt. De cijfers zijn afkomstig van RDW-registraties en op basis van merk, model en bouwjaar. Ook geeft het systeem informatie over of de vraag in je eigen regio zorgt voor voldoende inkomsten uit de aftersales.  

“Elke auto waar binnen 60 tot 90 dagen geen klant voor is, betekent verspilling van kapitaal, plaats, tijd en energie. Juist nu streven bedrijven naar een optimum”, aldus Michel van Roon, directeur van Go Remarketing Solutions. Het product is per 1 april beschikbaar en bedoeld voor merkdealers of merkspecialisten.

09.30 | Akzo Nobel schrapt financiële prognoses

De Nederlandse lakproducent Akzo Nobel laat weten langer de tijd te nemen voor de eerder ingezette herstructurering vanwege de coronacrisis. Ook schrapt het concern voor dit jaar zijn financiële prognoses. Topman Thierry Vanlancker zegt  vandaag in De Telegraaf dat er sprake is van een ‘onvoorspelbare en lagere vraag’ en dat de coronacrisis duidelijk zijn sporen nalaat. Waar het kan zal Akzo kosten snijden. “De aanzienlijke marktverstoring dwingt ons belangrijke onderdelen van onze reorganisatie te pauzeren.” Volgens Vanlancker heeft het bedrijf een sterke balans en solide kaspositie. 

08:25 | Brancheverenigingen vragen leasemaatschappijen onderhoud uit te laten voeren

Brancheverenigingen Bovag, RAI Vereniging, Vaco en Focwa doen een oproep aan leasemaatschappijen om onderhoud, schadereparaties en bandenwissels te blijven uitvoeren. Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief die gericht is aan enkele – niet nader genoemde – leasemaatschappijen. “Wij ontvangen signalen uit de markt dat uw bedrijf klanten aanraadt om onderhoud, reparaties, schadeherstel en bandenwissels uit te stellen, tenzij het direct noodzakelijk is. Maatregelen die u neemt hebben enorme impact en kunnen een ongewenst domino-effect creëren. Wij zouden het daarom op prijs stellen als uw klanten zelf de keuze krijgen om onderhoud, reparaties, schadeherstel en bandenwissels uit te laten voeren, waarbij door u wordt aangegeven dat de aangesloten bedrijven de noodzakelijke maatregelen treffen om dit veilig te laten gebeuren. Veiligheid van uw klanten en onze werknemers is op dit moment onze grootste prioriteit”, schrijven de organisaties. 

De organisaties schrijven dat ondernemers in de autobranche snel in de problemen kunnen raken. En dus hebben ze nog een verzoek. “Het is ook van groot belang dat de liquiditeitspositie van ondernemers zoveel mogelijk wordt bewaakt. Op die manier kan de onderneming draaiende worden gehouden, het personeel worden betaald en vaste lasten worden voldaan. Het hanteren van de normale betaaltermijnen en liever nog snellere betalingen, helpen onze sector ook. Wij vertrouwen erop dat u de ondernemers steunt en samen met ons de schouders onder een zoveel mogelijk draaiende economie wilt zetten. We zijn partners in goede en slechte tijden.”

De leasemaatschappijen gaven eerder deze maand al aan zorgen te hebben over hun remarketing. Ook stellen ze mee te willen werken aan betalingsregelingen.

Corona-liveblog

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #12: Om 16.00 uur in de Livestream Norbert van den Eijnden | 32 Procent van Focwa-leden heeft liquiditeitsproblemen | Automotive Online

Corona-liveblog #12: Om 16.00 uur in de Livestream Norbert van den Eijnden | 32 Procent van Focwa-leden heeft liquiditeitsproblemen

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen over de coronacrisis. Vanmiddag om 16.00 uur is Norbert van den Eijnden te gast in de Automotive Livestream. Vier brancheverenigingen doen een beroep op leasemaatschappijen om onderhoud, reparaties en bandenwissels te blijven doen. Toch houden Bovag-leden vertrouwen in een goede afloop voor het eigen bedrijf. Lakleverancier Akzo Nobel schrapt zijn financiële prognoses voor dit jaar. 
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van dinsdag 31 maart is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

16.15 | Focwa: 32% van de leden heeft liquiditeitsproblemen

63 Procent van de Focwa leden ervaart de gevolgen van de coronacrisis en heeft minder werk. De verwachting is dat dit percentage na volgende week fors zal toenemen, omdat de meeste herstelbedrijven 2 tot 3 weken vooruit plannen. Meer dan de helft (53%) heeft minder werkopdrachten dan een jaar geleden. Bijna een derde van de leden (33%) zegt hinder te ondervinden van de toelevering van onderdelen. Dat blijkt uit cijfers van Focwa, die tweewekelijks de effecten van de coronacrisis meet. 

Uit de monitor van Focwa blijkt dat de liquiditeitsproblemen toenemen door het verlies van omzet: 32 procent van de leden zegt niet meer aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Een overgrote meerderheid (82%) denkt het personeel en leerlingen te kunnen behouden, mede dankzij de overheidsmaatregelen. Er wordt vooral gebruik gemaakt van de coulanceregeling van de belastingdienst en werktijdverkorting. 

14:25 | Vanmiddag om 16.00 uur in de Automotive Livestream: Norbert van den Eijnden (boardmember Leaseurope)

Automotive brengt u dagelijks om 16.00 uur via een Livestream op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent de impact van de coronacrisis op de autobranche. Vandaag bespreken we de ontwikkelingen met Norbert van den Eijnden, adviseur, boardmember Leaseurope en voormalig ceo Alphabet International.

13:50 | Leaseplan kondigt afleverstop aan

Leaseplan heeft een afleverstop afgekondigd. Voor alle nieuwe bestellingen geldt een afleverdatum van op zijn vroegst september 2020. De afleveringen die voor 1 mei 2020 gepland zijn gaan gewoon door, aldus Leaseplan. Ook bij private lease lopen de afleveringen door. Voor zakelijk ingezette elektrische auto’s meldt het bedrijf dat de auto’s in ieder geval in 2020 op kenteken worden gezet (wat gunstiger is voor de bijtelling). Leaseplan meldde vorige week al dat het inzet op verlenging van contracten. Ook keert het bedrijf dit jaar geen dividend uit. Leaseplan is om een reactie gevraagd.

13:40 | Carglass vraagt leveranciers om latere betaling

Carglass Nederland heeft zijn toeleveranciers en partners eind vorige week in een uitgebreide brief gevraagd om in te stemmen met een latere betaling ten tijde van de coronacrisis. Als de wereldwijde omzet zich hersteld heeft tot 75 procent van het ‘normale’ handelsniveau, wil Carglass weer gaan betalen. Volgens Bas Creemers, directeur Carglass Nederland, is het een ‘pro-actieve’ maatregel en wil de ruithersteller door middel van de brief een open dialoog aangaan met toeleveranciers. Lees het hele artikel hier.

13.29 | Ondernemers kunnen beroep doen op NOW-regeling

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt vandaag bekend dat ondernemers een beroep kunnen doen op de noodmaatregel op overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Vanaf 6 april kunnen ondernemers bij het UWV een aanvraag doen. Lees hier het artikel.

12:00 | Twentse autobedrijven ontfermen zich over regionale Zorgheldenauto’s

Een aantal autobedrijven uit Twente heeft een eigen Zorgheldenauto-initiatief opgezet. Auto Haarhuis in Geesteren heeft de regie voor de regio Twente op zich genomen. Dat doen ze om ook voor zorgverleners in de regio een auto beschikbaar te krijgen. De voorwaarden om mee te doen zijn gelijk aan die van de landelijke actie, benadrukken de initiatiefnemers. Vorige week vertelde initiatiefnemer Martijn Bovée van Auto.nl over de totstandkoming van de actie. 

11:50 | Ondanks dalende omzet houden Bovag-ondernemers vertrouwen

Na twee weken coronacrisis begint het vertrouwen bij Bovag-ondernemers te dalen. Dat blijkt uit de nieuwe coronamonitor die vandaag is gepresenteerd. Inmiddels denkt 38 procent dat het gedwongen mensen zal moeten ontslaan, tegen een kwart een week eerder. Het geschatte omzetverlies tijdens de crisis komt uit op 44 procent (32 procent vorige week). Lichtpuntjes zijn er ook: bijna 70 procent denkt door de crisis te komen. Dat is meer dan de 62 procent uit de vorige monitor.  

11:10 | Fastned merkt afname wegverkeer

Het snellaadbedrijf Fastned merkt de gevolgen van het afgenomen wegverkeer direct in de bedrijfsvoering. De dagelijkse afzet van snellaadbedrijf Fastned daalde in maart met ongeveer 70 procent in vergelijking met februari. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus loopt de bouw van nieuwe stations, waaronder dertien stations in België, en het upgraden van bestaande stations vertraging op. Dit maakt Fastned vandaag bekend in een persbericht. Lees meer in dit artikel.

10.00 | Gratis proefaccount Marketview

Go Remarketing Solutions heeft besloten om bedrijven een gratis proefaccount te bieden op Marketview of Used Car Controller zolang de maatregelen tegen het coronavirus van kracht zijn. Zo meldt het bedrijf vandaag. Marketview is een nieuwe CRM systeem, dat een actueel overzicht biedt van de eigen verkoop, in relatie tot het eigen verzorgingsgebied zodat de concurrentiepositie duidelijk wordt. De cijfers zijn afkomstig van RDW-registraties en op basis van merk, model en bouwjaar. Ook geeft het systeem informatie over of de vraag in je eigen regio zorgt voor voldoende inkomsten uit de aftersales.  

“Elke auto waar binnen 60 tot 90 dagen geen klant voor is, betekent verspilling van kapitaal, plaats, tijd en energie. Juist nu streven bedrijven naar een optimum”, aldus Michel van Roon, directeur van Go Remarketing Solutions. Het product is per 1 april beschikbaar en bedoeld voor merkdealers of merkspecialisten.

09.30 | Akzo Nobel schrapt financiële prognoses

De Nederlandse lakproducent Akzo Nobel laat weten langer de tijd te nemen voor de eerder ingezette herstructurering vanwege de coronacrisis. Ook schrapt het concern voor dit jaar zijn financiële prognoses. Topman Thierry Vanlancker zegt  vandaag in De Telegraaf dat er sprake is van een ‘onvoorspelbare en lagere vraag’ en dat de coronacrisis duidelijk zijn sporen nalaat. Waar het kan zal Akzo kosten snijden. “De aanzienlijke marktverstoring dwingt ons belangrijke onderdelen van onze reorganisatie te pauzeren.” Volgens Vanlancker heeft het bedrijf een sterke balans en solide kaspositie. 

08:25 | Brancheverenigingen vragen leasemaatschappijen onderhoud uit te laten voeren

Brancheverenigingen Bovag, RAI Vereniging, Vaco en Focwa doen een oproep aan leasemaatschappijen om onderhoud, schadereparaties en bandenwissels te blijven uitvoeren. Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief die gericht is aan enkele – niet nader genoemde – leasemaatschappijen. “Wij ontvangen signalen uit de markt dat uw bedrijf klanten aanraadt om onderhoud, reparaties, schadeherstel en bandenwissels uit te stellen, tenzij het direct noodzakelijk is. Maatregelen die u neemt hebben enorme impact en kunnen een ongewenst domino-effect creëren. Wij zouden het daarom op prijs stellen als uw klanten zelf de keuze krijgen om onderhoud, reparaties, schadeherstel en bandenwissels uit te laten voeren, waarbij door u wordt aangegeven dat de aangesloten bedrijven de noodzakelijke maatregelen treffen om dit veilig te laten gebeuren. Veiligheid van uw klanten en onze werknemers is op dit moment onze grootste prioriteit”, schrijven de organisaties. 

De organisaties schrijven dat ondernemers in de autobranche snel in de problemen kunnen raken. En dus hebben ze nog een verzoek. “Het is ook van groot belang dat de liquiditeitspositie van ondernemers zoveel mogelijk wordt bewaakt. Op die manier kan de onderneming draaiende worden gehouden, het personeel worden betaald en vaste lasten worden voldaan. Het hanteren van de normale betaaltermijnen en liever nog snellere betalingen, helpen onze sector ook. Wij vertrouwen erop dat u de ondernemers steunt en samen met ons de schouders onder een zoveel mogelijk draaiende economie wilt zetten. We zijn partners in goede en slechte tijden.”

De leasemaatschappijen gaven eerder deze maand al aan zorgen te hebben over hun remarketing. Ook stellen ze mee te willen werken aan betalingsregelingen.

Corona-liveblog

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.