Corona-liveblog #6: AAGB en Fource sluiten grossiersbalies | Coulance bij betaling pensioen

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Fource en AAGG sluiten hun grossiersvestigingen. De autobranche probeert zijn steentje bij te dragen. Zo zijn er steeds meer bedrijven die Zorgheldenauto’s ter beschikking stellen.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van maandag 23 maart is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

17:00 | Ook Fource sluit grossiers

Ook de grossiersvestigingen van de grootste onderdelendistributeur van Nederland, Fource, sluiten morgen de deuren. Dat bevestigt directeur Johan van der Hoeven. “We komen daarmee tegemoet aan het verzoek van de RIVM en minister-president Rutte om voorzichtig te zijn.” Net als bij de Alliance Automotive Groep blijft het voor garagisten mogelijk om onderdelen te bestellen. “Wij hebben alles nog op voorraad”, zegt Van der Hoeven.

13:00 | AAGB sluit grossiersbalies, blijft wel leveren

De Nederlandse grossiers die onderdeel zijn van de Alliance Automotive Group Benelux (AAGB) sluiten de deuren. Wel blijft het mogelijk om onderdelen te bestellen en ook de bezorgroutes blijven gelijk. Dat bevestigt het bedrijf aan Automotive. Het gaat dan onder meer om Brezan, Staadegaard en Dabeko. “Door deze maatregel willen we een bijdrage leveren aan het verminderen van fysieke contacten tussen medewerkers en klanten”, meldt AAGB in een reactie.Alle onderdelen zijn – net als vorige week – nog leverbaar.

In België liggen de meeste activiteiten al sinds vorige week stil. AAGB levert daar nog maar beperkt onderdelen. Autobedrijven mogen alleen nog spoedeisende reparaties verrichten.

12.50 | Wesp constateert 15% minder werkplaatsafspraken

Het gemiddeld aantal nieuwe afspraken in de werkplaats is afgelopen week met 15 procent gedaald. Aan het begin van de week werden nog gemiddeld 12 nieuwe afspraken geboekt, maar dat was vrijdag gedaald tot gemiddeld 8. Zo blijkt uit de wekelijkse werkplaatsmonitor van Wesp.

De gemiddelde werkplaatsomzet was volgens Wesp goed en lag met 14.742 euro hoger dan in dezelfde periode vorig jaar (13.167 euro). Volgens Wesp-directeur Bas Wintjes vinden consumenten het juist nu belangrijk om hun auto goed op orde te hebben. Volgens Wintjes is dat ook vaak te zien in een zogeheten pre-holiday periode als mensen hun auto nog goed laten nakijken voor een zomervakantie. Eind vorige week maakte Wesp bekend om samen met meerdere grossiers een deel van hun hulp kosteloos aan te bieden.

11.22 | ASN Autoschade Deventer tijdelijk dicht

Schadeketen ASN meldt dat de vestiging in Deventer, ASN Autoschade Pehlivan, vanaf vandaag tijdelijk gesloten is vanwege het coronavirus. De keten meldt dat klanten terecht kunnen bij een ASN-vestiging in Apeldoorn, Zwolle, Rijssen of Vroomshoop. ASN-directeur Peter Hubregtse zei eerder in een interview tegen Automotive dat hij vreest voor een grote terugval in het werkaanbod.

10.10 | Coulance bij betaling pensioenpremie’s

Ondernemers die in acute problemen komen bij het betalen van pensioenpremie’s, zullen tegemoet worden gekomen door pensioenuitvoerders. Dat hebben het Verbond van Verzekeraars, Stichting van de Arbeid en Pensioenfederatie afgesproken. Naast de betalingsregelingen die de banken en Belastingdienst treffen, wil ook de pensioensector een handreiking bieden aan werkgevers die met liquiditeitsproblemen worden geconfronteerd.

9:40 | Verkoopdaling wordt zichtbaar, maar meer apk’s

Uit RDC-cijfers van afgelopen week begint de invloed van de corona-crisis voorzichtig zichtbaar te worden. De verkoop aan autoverhuurders daalde met zestig procent. Ook de occasionverkoop liep terug. Bij onderhoud en apk was nog geen daling te zijn, sterker nog: er werden zelfs acht procent meer apk-keuringen uitgevoerd

09:30 | ‘We proberen de rust te bewaren’

Oostendorp Autogroep en Mengelers maken vanochtend bekend dat laatstgenoemde vestigingen van Oostendorp in Venlo en Roermond overneemt. Oostendorp is gevestigd in Uden, dat het epicentrum is van de Corona-uitbraak. De overname was al maanden in voorbereiding, maar de timing is ongelukkig. “Er zijn belangrijkere dingen dan overnames, dat merken we hier momenteel erg goed. We zitten hier midden in de brandhaard van het virus en de verhalen uit ziekenhuis Bernhoven zijn beangstigend. Tegelijkertijd moeten we wel onze rust bewaren en proberen elkaar niet gek te maken. We gaan hier als bedrijf wel doorheen komen, maar we moet wel voorsorteren op allerlei scenario’s. We hebben nog overzicht, maar weinig controle.” Oostendorp meldt dat er vorige week nog wel is verkocht. “Op een aantal vestigingen zelfs nog best goed. Ook bij het onderhoud en schade draait het nog door, maar we houden rekening met een afname van het werkaanbod, nog los van eventuele overheidsbeslissingen.”

Oostendorp stelde dit weekend tien auto’s beschikbaar in het kader van de Zorghelden-actie. “Een medewerker van ons werkt nu tijdelijk in Bernhoven, haar oude werkgever. Daar kunnen ze alle hulp nu hard gebruiken. We zijn blij dat we zo een kleine bijdrage kunnen doen om het leven van zorgmedewerkers iets te vergemakkelijken.”

08:25 | ‘Burton haalt miljoen mondkapjes naar Nederland’

Burton Cars Company, dat jaarlijks ongeveer 100 auto’s kitcars verkoopt, is op grote schaal mondkapjes naar Nederland aan het halen. Dit weekend werden er tachtigduizend geleverd en het bedrijf heeft nog een order van in totaal zo’n miljoen mondkapjes geplaatst bij Chinese zakenpartners. Het levert ze tegen inkoopprijs aan zorginstellingen. Volgens het bedrijf is het een groot voordeel dat het al jarenlang zaken doet met Chinese partijen. “Dan belazeren ze je niet”, zegt dga Iwan Göbel, tegen De Stentor. Een contact van de broers Göbel staat in de fabriek in China te kijken of de kapjes ook daadwerkelijk ingeladen worden. “Hij staat letterlijk in de fabriek. Het is zo erg dat als er anders een beter bod wordt gedaan ze ter plekke nog aan iemand anders worden verkocht.’’

08:20 | Meer dan 150 Zorgheldenauto’s

Het initiatief van Auto.nl om Zorgheldenauto’s ter beschikking te stellen aan de branche krijgt inmiddels volop navolging. Auto.nl stelden tien auto’s voor drie maanden gratis beschikbaar (exclusief brandstof) aan zorgmedewerkers. Inmiddels hebben andere autobedrijven dat initiatief gevolgd en zijn er al meer dan 150 Zorgheldenauto’s beschikbaar gesteld. En de vraag is nog steeds groot, meldt Auto.nl.

Voor als u het gemist heeft, het nieuws van dit weekend:

20:25 Bovag stelt noodpakket samen en stuurt update naar Ministeries

Bovag stuurde vrijdagavond een update van de impact van de coronacrisis op de autobranche naar de ministeries van EZK en I&W. Onder andere de verkoop nieuw en gebruikt, de verhuur en de handel lieten een forse omzetdaling zien. Reparatie en onderhoud liep aanvankelijk nog redelijk door, omdat de werkplaats meestal voor twee weken vooruit volgepland zit. In de sectie Autogroothandel is de verkoop gebruikt met 85% afgenomen, en de verkoop nieuw met 37,5%. Import en export liggen volledig stil, mede doordat RDW is gestopt met importkeuringen. Bovag dringt er daarom op aan om deze taak weer te hervatten. Om Bovag-ondernemers te helpen heeft dochterbedrijf Bovemij een noodpakket samengesteld. Hierbji is het abonnement op Viabovag.nl de komende 3 maanden kosteloos, evenals het lidmaatschap op Mobi-ID (het dataplatform van RDC). Bovemij gaat klanten gratis van juridische bijstand voorzien. Bekijk hier de brief aan de Ministeries inclusief de Coronamonitor.

Corona-liveblog

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #6: AAGB en Fource sluiten grossiersbalies | Coulance bij betaling pensioen | Automotive Online

Corona-liveblog #6: AAGB en Fource sluiten grossiersbalies | Coulance bij betaling pensioen

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Fource en AAGG sluiten hun grossiersvestigingen. De autobranche probeert zijn steentje bij te dragen. Zo zijn er steeds meer bedrijven die Zorgheldenauto’s ter beschikking stellen.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van maandag 23 maart is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

17:00 | Ook Fource sluit grossiers

Ook de grossiersvestigingen van de grootste onderdelendistributeur van Nederland, Fource, sluiten morgen de deuren. Dat bevestigt directeur Johan van der Hoeven. “We komen daarmee tegemoet aan het verzoek van de RIVM en minister-president Rutte om voorzichtig te zijn.” Net als bij de Alliance Automotive Groep blijft het voor garagisten mogelijk om onderdelen te bestellen. “Wij hebben alles nog op voorraad”, zegt Van der Hoeven.

13:00 | AAGB sluit grossiersbalies, blijft wel leveren

De Nederlandse grossiers die onderdeel zijn van de Alliance Automotive Group Benelux (AAGB) sluiten de deuren. Wel blijft het mogelijk om onderdelen te bestellen en ook de bezorgroutes blijven gelijk. Dat bevestigt het bedrijf aan Automotive. Het gaat dan onder meer om Brezan, Staadegaard en Dabeko. “Door deze maatregel willen we een bijdrage leveren aan het verminderen van fysieke contacten tussen medewerkers en klanten”, meldt AAGB in een reactie.Alle onderdelen zijn – net als vorige week – nog leverbaar.

In België liggen de meeste activiteiten al sinds vorige week stil. AAGB levert daar nog maar beperkt onderdelen. Autobedrijven mogen alleen nog spoedeisende reparaties verrichten.

12.50 | Wesp constateert 15% minder werkplaatsafspraken

Het gemiddeld aantal nieuwe afspraken in de werkplaats is afgelopen week met 15 procent gedaald. Aan het begin van de week werden nog gemiddeld 12 nieuwe afspraken geboekt, maar dat was vrijdag gedaald tot gemiddeld 8. Zo blijkt uit de wekelijkse werkplaatsmonitor van Wesp.

De gemiddelde werkplaatsomzet was volgens Wesp goed en lag met 14.742 euro hoger dan in dezelfde periode vorig jaar (13.167 euro). Volgens Wesp-directeur Bas Wintjes vinden consumenten het juist nu belangrijk om hun auto goed op orde te hebben. Volgens Wintjes is dat ook vaak te zien in een zogeheten pre-holiday periode als mensen hun auto nog goed laten nakijken voor een zomervakantie. Eind vorige week maakte Wesp bekend om samen met meerdere grossiers een deel van hun hulp kosteloos aan te bieden.

11.22 | ASN Autoschade Deventer tijdelijk dicht

Schadeketen ASN meldt dat de vestiging in Deventer, ASN Autoschade Pehlivan, vanaf vandaag tijdelijk gesloten is vanwege het coronavirus. De keten meldt dat klanten terecht kunnen bij een ASN-vestiging in Apeldoorn, Zwolle, Rijssen of Vroomshoop. ASN-directeur Peter Hubregtse zei eerder in een interview tegen Automotive dat hij vreest voor een grote terugval in het werkaanbod.

10.10 | Coulance bij betaling pensioenpremie’s

Ondernemers die in acute problemen komen bij het betalen van pensioenpremie’s, zullen tegemoet worden gekomen door pensioenuitvoerders. Dat hebben het Verbond van Verzekeraars, Stichting van de Arbeid en Pensioenfederatie afgesproken. Naast de betalingsregelingen die de banken en Belastingdienst treffen, wil ook de pensioensector een handreiking bieden aan werkgevers die met liquiditeitsproblemen worden geconfronteerd.

9:40 | Verkoopdaling wordt zichtbaar, maar meer apk’s

Uit RDC-cijfers van afgelopen week begint de invloed van de corona-crisis voorzichtig zichtbaar te worden. De verkoop aan autoverhuurders daalde met zestig procent. Ook de occasionverkoop liep terug. Bij onderhoud en apk was nog geen daling te zijn, sterker nog: er werden zelfs acht procent meer apk-keuringen uitgevoerd

09:30 | ‘We proberen de rust te bewaren’

Oostendorp Autogroep en Mengelers maken vanochtend bekend dat laatstgenoemde vestigingen van Oostendorp in Venlo en Roermond overneemt. Oostendorp is gevestigd in Uden, dat het epicentrum is van de Corona-uitbraak. De overname was al maanden in voorbereiding, maar de timing is ongelukkig. “Er zijn belangrijkere dingen dan overnames, dat merken we hier momenteel erg goed. We zitten hier midden in de brandhaard van het virus en de verhalen uit ziekenhuis Bernhoven zijn beangstigend. Tegelijkertijd moeten we wel onze rust bewaren en proberen elkaar niet gek te maken. We gaan hier als bedrijf wel doorheen komen, maar we moet wel voorsorteren op allerlei scenario’s. We hebben nog overzicht, maar weinig controle.” Oostendorp meldt dat er vorige week nog wel is verkocht. “Op een aantal vestigingen zelfs nog best goed. Ook bij het onderhoud en schade draait het nog door, maar we houden rekening met een afname van het werkaanbod, nog los van eventuele overheidsbeslissingen.”

Oostendorp stelde dit weekend tien auto’s beschikbaar in het kader van de Zorghelden-actie. “Een medewerker van ons werkt nu tijdelijk in Bernhoven, haar oude werkgever. Daar kunnen ze alle hulp nu hard gebruiken. We zijn blij dat we zo een kleine bijdrage kunnen doen om het leven van zorgmedewerkers iets te vergemakkelijken.”

08:25 | ‘Burton haalt miljoen mondkapjes naar Nederland’

Burton Cars Company, dat jaarlijks ongeveer 100 auto’s kitcars verkoopt, is op grote schaal mondkapjes naar Nederland aan het halen. Dit weekend werden er tachtigduizend geleverd en het bedrijf heeft nog een order van in totaal zo’n miljoen mondkapjes geplaatst bij Chinese zakenpartners. Het levert ze tegen inkoopprijs aan zorginstellingen. Volgens het bedrijf is het een groot voordeel dat het al jarenlang zaken doet met Chinese partijen. “Dan belazeren ze je niet”, zegt dga Iwan Göbel, tegen De Stentor. Een contact van de broers Göbel staat in de fabriek in China te kijken of de kapjes ook daadwerkelijk ingeladen worden. “Hij staat letterlijk in de fabriek. Het is zo erg dat als er anders een beter bod wordt gedaan ze ter plekke nog aan iemand anders worden verkocht.’’

08:20 | Meer dan 150 Zorgheldenauto’s

Het initiatief van Auto.nl om Zorgheldenauto’s ter beschikking te stellen aan de branche krijgt inmiddels volop navolging. Auto.nl stelden tien auto’s voor drie maanden gratis beschikbaar (exclusief brandstof) aan zorgmedewerkers. Inmiddels hebben andere autobedrijven dat initiatief gevolgd en zijn er al meer dan 150 Zorgheldenauto’s beschikbaar gesteld. En de vraag is nog steeds groot, meldt Auto.nl.

Voor als u het gemist heeft, het nieuws van dit weekend:

20:25 Bovag stelt noodpakket samen en stuurt update naar Ministeries

Bovag stuurde vrijdagavond een update van de impact van de coronacrisis op de autobranche naar de ministeries van EZK en I&W. Onder andere de verkoop nieuw en gebruikt, de verhuur en de handel lieten een forse omzetdaling zien. Reparatie en onderhoud liep aanvankelijk nog redelijk door, omdat de werkplaats meestal voor twee weken vooruit volgepland zit. In de sectie Autogroothandel is de verkoop gebruikt met 85% afgenomen, en de verkoop nieuw met 37,5%. Import en export liggen volledig stil, mede doordat RDW is gestopt met importkeuringen. Bovag dringt er daarom op aan om deze taak weer te hervatten. Om Bovag-ondernemers te helpen heeft dochterbedrijf Bovemij een noodpakket samengesteld. Hierbji is het abonnement op Viabovag.nl de komende 3 maanden kosteloos, evenals het lidmaatschap op Mobi-ID (het dataplatform van RDC). Bovemij gaat klanten gratis van juridische bijstand voorzien. Bekijk hier de brief aan de Ministeries inclusief de Coronamonitor.

Corona-liveblog

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.