Concurrenten financieren Tesla: verkoop emissierechten levert 8,7 miljard euro op

Tesla • Tesla boekte in 2021 zijn eerste jaarwinst dankzij de emissierechten.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Tesla-fabriek.
(Foto: Shutterstock).

Tesla ontving in 2023 ruim 1,54 miljard euro aan credits van autofabrikanten die niet voldoen aan de CO2-emissienormen. Dat blijkt uit het jaarverslag van Tesla.

In Europa moeten autofabrikanten ervoor zorgen dat de gemiddelde CO2-emissies van hun voertuigen, die in een kalenderjaar worden geregistreerd, niet hoger zijn dan de jaarlijkse emissiedoelstelling. Voldoet de fabrikant daar niet aan? Dan geldt een boete per geregistreerd voertuig van 95 euro per gram CO2 boven het streefcijfer.

Doordat Tesla enkel elektrische voertuigen produceert, kunnen zij credits verkopen aan fabrikanten die niet voldoen aan de emissienormen. Een lucratieve business, zo blijkt. De Amerikaanse automaker heeft sinds 2009 bijna 8,7 miljard euro binnengehaald, zo meldt Bloomberg.

Volgens Mary Nichols, voormalig voorzitter van de California Air Resources Board, maakt het autofabrikanten ‘boos dat Tesla zoveel profiteert van het feit dat zij enkel elektrische auto’s produceren’. Dat vertelde Nichols tegen Bloomberg.

Autofabrikanten, waaronder Volkswagen en General Motors, hebben hun doelen voor elektrische voertuigen niet gehaald en investeringen in de productie van elektrische voertuigen uitgesteld of geannuleerd. VW en GM hebben de afgelopen jaren beide hulp nodig gehad om aan emissienormen te voldoen, evenals Honda en Jaguar Land Rover. Dat meldt Bloomberg.

Dalende winst

Ondanks dat Tesla vorig jaar maar liefst 35 procent meer auto’s produceerde, daalde de winst. Tesla boekt 17,66 miljard dollar brutowinst in 2023, een daling van 15 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat komt onder andere door de prijsverlagingen dat het bedrijf doorvoerde om de verkoop aan te jagen. In Nederland werd de Tesla Model Y onlangs nog 2 duizend euro goedkoper.

De omzet van de Amerikaanse automaker stijgt in 2023 wel met 19 procent tot 96 miljard dollar. De brutomarge van Tesla ligt op 18 procent. Dat is hoger dan concurrerende automerken.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Concurrenten financieren Tesla: verkoop emissierechten levert 8,7 miljard euro op | Automotive Online

Concurrenten financieren Tesla: verkoop emissierechten levert 8,7 miljard euro op

Tesla • Tesla boekte in 2021 zijn eerste jaarwinst dankzij de emissierechten.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Tesla-fabriek.
(Foto: Shutterstock).

Tesla ontving in 2023 ruim 1,54 miljard euro aan credits van autofabrikanten die niet voldoen aan de CO2-emissienormen. Dat blijkt uit het jaarverslag van Tesla.

In Europa moeten autofabrikanten ervoor zorgen dat de gemiddelde CO2-emissies van hun voertuigen, die in een kalenderjaar worden geregistreerd, niet hoger zijn dan de jaarlijkse emissiedoelstelling. Voldoet de fabrikant daar niet aan? Dan geldt een boete per geregistreerd voertuig van 95 euro per gram CO2 boven het streefcijfer.

Doordat Tesla enkel elektrische voertuigen produceert, kunnen zij credits verkopen aan fabrikanten die niet voldoen aan de emissienormen. Een lucratieve business, zo blijkt. De Amerikaanse automaker heeft sinds 2009 bijna 8,7 miljard euro binnengehaald, zo meldt Bloomberg.

Volgens Mary Nichols, voormalig voorzitter van de California Air Resources Board, maakt het autofabrikanten ‘boos dat Tesla zoveel profiteert van het feit dat zij enkel elektrische auto’s produceren’. Dat vertelde Nichols tegen Bloomberg.

Autofabrikanten, waaronder Volkswagen en General Motors, hebben hun doelen voor elektrische voertuigen niet gehaald en investeringen in de productie van elektrische voertuigen uitgesteld of geannuleerd. VW en GM hebben de afgelopen jaren beide hulp nodig gehad om aan emissienormen te voldoen, evenals Honda en Jaguar Land Rover. Dat meldt Bloomberg.

Dalende winst

Ondanks dat Tesla vorig jaar maar liefst 35 procent meer auto’s produceerde, daalde de winst. Tesla boekt 17,66 miljard dollar brutowinst in 2023, een daling van 15 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat komt onder andere door de prijsverlagingen dat het bedrijf doorvoerde om de verkoop aan te jagen. In Nederland werd de Tesla Model Y onlangs nog 2 duizend euro goedkoper.

De omzet van de Amerikaanse automaker stijgt in 2023 wel met 19 procent tot 96 miljard dollar. De brutomarge van Tesla ligt op 18 procent. Dat is hoger dan concurrerende automerken.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.