Raad van State stelt Fastned in ongelijk in zaak ‘gelijke behandeling’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Fastned

De Raad van State heeft in hoger beroep bepaald dat op het benzinestation Den Ruygen Hoek-West, waar ook al een laadstation van Fastned is, de eigenaar ook zelf laadpalen mag plaatsen. Volgens Fastned, dat in het eerste halfjaar naar de beurs ging en zowel omzet als verlies fors zag toenemen, levert dat onveilige situaties op en is er sprake van oneerlijke concurrentie. 

De Raad van State stelt echter dat er niet een zodanig onveilige verkeerssituatie ontstaat dat de vergunning geweigerd had moeten worden. Van Rijkswaterstaat mogen benzinestations op elk moment ervoor kiezen om laadpalen te plaatsen. Voor andere geïnteresseerde partijen, zoals Fastned, geldt dat niet. Zij moesten zich al in 2012 inschrijven voor een loting, daarna komen ze niet meer in aanmerking. Dit verschil in behandeling tussen laadstations en benzinestations die ook laden aan willen bieden, speelt volgens de Raad van State geen rol bij de toetsing van de vergunning voor een laadpaal als aanvullende voorziening bij het benzinestation.

Lees verder op Fleet&Mobility.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Raad van State stelt Fastned in ongelijk in zaak ‘gelijke behandeling’ | Automotive Online

Raad van State stelt Fastned in ongelijk in zaak ‘gelijke behandeling’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Fastned

De Raad van State heeft in hoger beroep bepaald dat op het benzinestation Den Ruygen Hoek-West, waar ook al een laadstation van Fastned is, de eigenaar ook zelf laadpalen mag plaatsen. Volgens Fastned, dat in het eerste halfjaar naar de beurs ging en zowel omzet als verlies fors zag toenemen, levert dat onveilige situaties op en is er sprake van oneerlijke concurrentie. 

De Raad van State stelt echter dat er niet een zodanig onveilige verkeerssituatie ontstaat dat de vergunning geweigerd had moeten worden. Van Rijkswaterstaat mogen benzinestations op elk moment ervoor kiezen om laadpalen te plaatsen. Voor andere geïnteresseerde partijen, zoals Fastned, geldt dat niet. Zij moesten zich al in 2012 inschrijven voor een loting, daarna komen ze niet meer in aanmerking. Dit verschil in behandeling tussen laadstations en benzinestations die ook laden aan willen bieden, speelt volgens de Raad van State geen rol bij de toetsing van de vergunning voor een laadpaal als aanvullende voorziening bij het benzinestation.

Lees verder op Fleet&Mobility.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.