Riva (Wittebrug) in de zonnepanelen-lease
Dealerholding Riva en energie-expert Gerard van der Sande (ex-RWE, NLE) stappen samen in e-Mobility Energy. In de komende jaren hopen ze tientallen autodaken van zonnepanelen te voorzien. Het bedrijf neemt daarbij de subsidie-aanvraag, financiering en de aanleg en het onderhoud voor zijn rekening.
E-Mobility Energy is momenteel in gesprek met bedrijven die een subsidie willen aanvragen, zegt Van der Sande, die als directeur is aangesteld. “Begin oktober start de aanvraagperiode. Om de meeste kans op een toewijzing te hebben, is het raadzaam om er snel bij te zijn.”
Besparing
Volgens Van der Sande hikken veel bedrijven tegen de aanleg van zonnepanelen aan. “Het is een tijdrovend en intensief proces. En als een bedrijf subsidie krijgt toegewezen, moet er nog een forse investering gedaan worden, die voor een gemiddeld dak snel oploopt naar een ton. Daarna moet er dan capaciteit binnen het bedrijf zijn voor aanleg en onderhoud. Wij nemen dat allemaal uit handen”, aldus van der Sande. “En omdat wij bij meerdere bedrijven zonnepanelen aanleggen, kunnen wij betere inkoopcondities krijgen.”
Het autobedrijf least de zonnepanelen. Na de aanleg leidt dat direct tot een besparing op de energierekening, van vijf tot tien procent. “En op het moment dat de energie ook ingezet wordt voor het actief laden van het elektrische park, neemt dat voordeel toe.”
Voor E-Mobility Energy zit het verdienmodel in de combinatie van de energie die het autobedrijf afneemt via de zonnepanelen, de subsidie en de teruglevering aan het net. “Zo verwachten we binnen de looptijd onze investering terug te kunnen verdienen”, zegt Van der Sande. Hij zoekt bedrijven die hun pand en dus dak dan ook minstens 15 jaar denken in te blijven zetten.
Statement
De eerste aangelegde daken zijn bij Riva-dochters Wittebrug en Davo. DGA Mark van der Kallen denkt dat in de komende jaren het zelf opwekken van energie een grote vlucht neemt. “Pandeigenaren moeten in toenemende mate aantonen dat ze energiebesparende maatregelen doorvoeren. Niets doen wordt door de overheid niet getolereerd. Als autobedrijf maak je direct een statement als je bij de grootschalige introductie van EV’s zelf de energie kunt opwekken. En dan is er nog de financiële component, het levert een besparing op.” Ook Van der Kallen hikte tegen de complexiteit aan. “Dat is voor ons de reden om dit bedrijf op te zetten. Juist door op grotere schaal te opereren, is er veel voordeel te behalen.”
Van der Sande voorziet een grote toekomst voor bedrijven als e-Mobility Energy. Ook de autobranche ziet kansen, zo nam Autobinck onlangs een meerderheidsbelang in Zelfstroom, dat zonnepanelen verhuurt aan particulieren. “Steeds meer projecten werken samen met bedrijven als die van ons, zogenoemde energy service companies, voor de aanleg van zonnepanelen of warmtepompen. Banken staan niet te springen om individuele projecten te financieren, dus worden deze steeds vaker gebundeld. Het businessmodel kan uit door de grootschaligheid ervan.”
Reacties
Als een oplossing is gevonden voor het niet “samenvoegen” van zonnepanelen en het betreffende pand tot één object zijn zonnepanelen als energievoorzieing prachtig onderwerp voor service leasing, de leasekosten kunnen al vrij snel gedekt worden door de besparingen.