Rekenkamer doet vondst: er zit marge op banden

Redactie Redactie
• Laatste update:

Uit een steekproef kwam het programma tot de conclusie dat de prijs van een autoband wordt bepaald door het handwerk (en de plaats waar dit wordt uitgevoerd), het soort rubber, met een opslag voor onder andere verkoop, marketing en R&D. De redactie mocht helaas geen kijkje nemen in de fabriek om te horen wat de kostprijs van een band is. “Een chefkok vertelt je ook niet precies hoe hij zijn chocoladevla maakt”, zo legde deskundige Carlo Brantsen uit.

Niemand weet wat een band precies kost, weet ook Brantsen. Het rubber is het duurste onderdeel: natuurrubber kost tussen de 0,5 en 1 euro per kilogram, synthetisch rubber ongeveer 2 euro per kilo. De overige kosten zijn niet bekend, dus ook niet het verschil tussen kostprijs en verkoopprijs. “Maar ik hoor de bandenfabrikanten in ieder geval nooit klagen”, aldus Brantsen.

Zie hieronder de uitzending van De Rekenkamer:

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Rekenkamer doet vondst: er zit marge op banden | Automotive Online

Rekenkamer doet vondst: er zit marge op banden

Redactie Redactie
• Laatste update:

Uit een steekproef kwam het programma tot de conclusie dat de prijs van een autoband wordt bepaald door het handwerk (en de plaats waar dit wordt uitgevoerd), het soort rubber, met een opslag voor onder andere verkoop, marketing en R&D. De redactie mocht helaas geen kijkje nemen in de fabriek om te horen wat de kostprijs van een band is. “Een chefkok vertelt je ook niet precies hoe hij zijn chocoladevla maakt”, zo legde deskundige Carlo Brantsen uit.

Niemand weet wat een band precies kost, weet ook Brantsen. Het rubber is het duurste onderdeel: natuurrubber kost tussen de 0,5 en 1 euro per kilogram, synthetisch rubber ongeveer 2 euro per kilo. De overige kosten zijn niet bekend, dus ook niet het verschil tussen kostprijs en verkoopprijs. “Maar ik hoor de bandenfabrikanten in ieder geval nooit klagen”, aldus Brantsen.

Zie hieronder de uitzending van De Rekenkamer:

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.