‘Restwaardes blijven onverminderd hoog, afschrijving normaliseert’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Verschil zoek en vraag prijs occasions exponentieel toegenomen.
Foto: Shutterstock (Foto: Shutterstock)

De restwaarden zullen komend jaar op een aanhoudend hoog niveau blijven. Dat verwacht restwaardebepaler Autotelex. Wel verwacht Autotelex terug te keren naar een normale afschrijving: het restwaardeniveau blijft weliswaar hoog, maar stijgt niet nog verder door. 

Voorzichtigheid is volgens Autotelex geboden bij het beoordelen van restwaarden. De komst van fors duurdere auto’s brengt een hogere procentuele afschrijving van die auto’s met zich mee, dit heeft wel een positief effect op auto’s die nog tegen lagere nieuwprijzen zijn verkocht (lees: vrijwel de gehele huidige occasionmarkt).

Ook meldt Autotelex dat er onderscheid in restwaardes begint te ontstaan tussen de diverse elektrische modellen, waarbij vooral de VAG-modellen het goed doen, vooral door hun merkreputatie. Restwaarden van elektrische occasions zijn de afgelopen periode over de hele linie flink gestegen, stelt Autotelex.

Prijsstijgingen

Voor de komende 12 maanden verwacht Autotelex een aanhoudend hoog restwaardeniveau. Dat is vooral ingegeven door (fors) stijgende nieuwprijzen. De merken die dat nu nog niet hebben doorgevoerd zullen dat ongetwijfeld per 2023 doen, denkt Autotelex. 

De soms forse Prijsaanpassingen van andere merken gaan gepaard met aanpassingen in het leveringsprogramma, een verschraling van de mix en een betere afstemming op klantwensen. Dat zal op termijn de restwaarden ten goede komen. 

Autotelex meldt verder dat de vraag naar occasions onverminderd hoog blijft, dat blijkt uit cijfers van Autotelexpro.

Vorige week werd al gemeld dat de verkoop lager ligt, terwijl de vraagprijzen blijven stijgen. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

‘Restwaardes blijven onverminderd hoog, afschrijving normaliseert’ | Automotive Online

‘Restwaardes blijven onverminderd hoog, afschrijving normaliseert’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Verschil zoek en vraag prijs occasions exponentieel toegenomen.
Foto: Shutterstock (Foto: Shutterstock)

De restwaarden zullen komend jaar op een aanhoudend hoog niveau blijven. Dat verwacht restwaardebepaler Autotelex. Wel verwacht Autotelex terug te keren naar een normale afschrijving: het restwaardeniveau blijft weliswaar hoog, maar stijgt niet nog verder door. 

Voorzichtigheid is volgens Autotelex geboden bij het beoordelen van restwaarden. De komst van fors duurdere auto’s brengt een hogere procentuele afschrijving van die auto’s met zich mee, dit heeft wel een positief effect op auto’s die nog tegen lagere nieuwprijzen zijn verkocht (lees: vrijwel de gehele huidige occasionmarkt).

Ook meldt Autotelex dat er onderscheid in restwaardes begint te ontstaan tussen de diverse elektrische modellen, waarbij vooral de VAG-modellen het goed doen, vooral door hun merkreputatie. Restwaarden van elektrische occasions zijn de afgelopen periode over de hele linie flink gestegen, stelt Autotelex.

Prijsstijgingen

Voor de komende 12 maanden verwacht Autotelex een aanhoudend hoog restwaardeniveau. Dat is vooral ingegeven door (fors) stijgende nieuwprijzen. De merken die dat nu nog niet hebben doorgevoerd zullen dat ongetwijfeld per 2023 doen, denkt Autotelex. 

De soms forse Prijsaanpassingen van andere merken gaan gepaard met aanpassingen in het leveringsprogramma, een verschraling van de mix en een betere afstemming op klantwensen. Dat zal op termijn de restwaarden ten goede komen. 

Autotelex meldt verder dat de vraag naar occasions onverminderd hoog blijft, dat blijkt uit cijfers van Autotelexpro.

Vorige week werd al gemeld dat de verkoop lager ligt, terwijl de vraagprijzen blijven stijgen. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.