West-Afrikaanse landen sluiten Libië-route voor Nederlandse ‘sloopauto’

Vijftien West-Afrikaanse landen scherpen per januari 2021 hun emissie-eisen aan. De nieuwe regels hebben gevolgen voor ongeveer tachtig procent van de jaarlijkse Nederlandse auto-export naar het continent. Deze auto’s, die nu veelal via Libië naar Afrika worden verscheept, zullen in vijftien landen waaronder Nigeria, Mali en Ghana niet langer worden toegelaten.
Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vandaag.
Libië is na Polen het land waar het meeste Nederlandse auto’s naartoe worden geëxporteeerd. De export naar Afrika bedroeg vorig jaar in totaal zo’n 40 duizend voertuigen, becijfert VWE. Daarvan kwalificeert volgens ILT de helft als een sloopauto. Lees het hele rapport in de Automotive Kennisbank.
De nieuwe regels en wetgeving, met daarin minimum emissie-eisen voor auto’s die worden toegelaten, gaan in 2021 in. De West-Afrikaanse landen krijgen bij de implementatie en toezicht ondersteuning van de milieudivisie van de Verenigde Naties.
Sloop
Er worden jaarlijks vanuit Nederland circa 80 duizend voertuigen geëxporteerd die in Nederland normaal op de sloop belanden. Ruim een kwart hiervan komt in Afrika terecht. Een groot deel van deze auto’s en busjes heeft geen geldende apk en vaak zijn er problemen met de katalysator of het roetfilter. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het onderzoek ‘Used vehicles exported to Africa’.
Uitwijkgedrag
“Nu West-Afrikaanse landen zo duidelijk aangeven oude en vervuilende auto’s niet meer te willen, is het belangrijk om er in Europees verband voor te zorgen dat deze auto’s ook niet meer vanuit Europa naar Afrika worden geëxporteerd. Als we alleen vanuit Nederland in actie komen, zal dit leiden tot uitwijkgedrag van exporteurs naar andere Europese havens en weinig bijdragen aan het oplossen van deze problematiek”, zegt Inspecteur-Generaal Jan van den Bos van de ILT.
Van den Bos wil dat deze auto’s gesloopt worden, maar ziet dat er nu nog andere exportroutes zijn. “Nederland kan dit probleem niet alleen aanpakken. Daarom pleit ik voor een gecoördineerde Europese aanpak, en een nauwe samenwerking tussen Europese en Afrikaanse regeringen, om ervoor te zorgen dat de EU alleen voertuigen exporteert die geschikt zijn voor het beoogde doel en voldoen aan de normen van importerende landen.”
Begin dit jaar meldde crashtest-organisatie Global-NCAP dat nieuwe auto’s die voor de Afrikaanse markt worden gebouwd onveiliger zijn dan dezelfde modellen die voor de Europese markt worden gebouwd.