‘Prijsbubbels op knappen door oplopend verschil tussen retail- en handelsprijzen’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
De handelsprijzen zijn circa tien procent gedaald meldt Indicata. (Foto: Shutterstock)

Het verschil tussen de retail- en handelsprijzen blijft toenemen en daardoor ontstaat er een bubbel. Dat voorziet Indicata, de datadochter van Autorola. Bij handelsplatform Xray zien ze eveneens een prijsval, maar is er vertrouwen in een snel herstel. 

De occasionmarkt is overvallen door de snelle invoering van de social distancing-maatregelen. Hierdoor kregen in meerdere Europese landen autobedrijven niet de tijd om de prijzen aan te passen. Dit meldt Indicata in een whitepaper waarin het mogelijke scenario’s bespreekt. De datadochter van Autorola ziet dat de handelsprijzen tot tien procent dalen en voorziet dat “het verschil tussen de retail en handelsprijzen blijft toenemen. Hierdoor ontstaat het risico dat in veel markten de opgebouwde prijsbubbels knappen.” In de Automotive Kennisbank staan de corona-whitepapers en barometers van onder meer Indicata, Autodata (AOX) en Autotelex.

Indicata meldt dat de (retail)prijsdaling in het A- en B-segment met circa een half procent het kleinst is. In het D-segment is de daling met 3,3 procent het grootst. Een van de uitschieters is de Peugeot 308, die ook bij Autotelex op de lijst staat van auto’s met de grootste prijsval. Indicata vindt het nog te vroeg om te melden of er sprake is van een trend.

Herstel

Bij handelsplatform Xray onderschrijven ze de daling in de handelsprijzen. Maar net als Autotelex kijkt Xray naar de wat langere termijn. Het bedrijf verwacht dat de occasionmarkt snel herstelt. “De ervaringen van de autobedrijven die 2e paasdag open waren zijn merendeels positief. Het aantal inruiltaxaties groeit weer en het aantal biedingen op de b2b-veiling neemt duidelijk toe. Ook zien we weer een voorzichtige groei in het aantal bpm-import (koerslijst) berekeningen. De RDW is aan het opschalen en verwerkt aanzienlijk meer keuringen dan de afgelopen drie weken”, schrijft directeur Tom Corduwener.

Hij denkt niet dat de huidige prijsval van blijvende aard is. “Als we weer voorzichtig gaan reizen zal men absoluut kiezen voor veiligheid en onafhankelijkheid; ofwel de auto. Wij verwachten dat de markt zich snel zal herstellen en dat het huidige prijsniveau van tijdelijke aard is.” Ook Van Mossel-topman Eric Berkhof verwacht een snel herstel van de occasionprijzen. ‘We zien inmiddels dat de biedingen op ex-leaseauto’s alweer herstellen. Het is zeker niet dramatisch. Ik zie op korte termijn zelfs schaarste ontstaan.’

 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

‘Prijsbubbels op knappen door oplopend verschil tussen retail- en handelsprijzen’ | Automotive Online

‘Prijsbubbels op knappen door oplopend verschil tussen retail- en handelsprijzen’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
De handelsprijzen zijn circa tien procent gedaald meldt Indicata. (Foto: Shutterstock)

Het verschil tussen de retail- en handelsprijzen blijft toenemen en daardoor ontstaat er een bubbel. Dat voorziet Indicata, de datadochter van Autorola. Bij handelsplatform Xray zien ze eveneens een prijsval, maar is er vertrouwen in een snel herstel. 

De occasionmarkt is overvallen door de snelle invoering van de social distancing-maatregelen. Hierdoor kregen in meerdere Europese landen autobedrijven niet de tijd om de prijzen aan te passen. Dit meldt Indicata in een whitepaper waarin het mogelijke scenario’s bespreekt. De datadochter van Autorola ziet dat de handelsprijzen tot tien procent dalen en voorziet dat “het verschil tussen de retail en handelsprijzen blijft toenemen. Hierdoor ontstaat het risico dat in veel markten de opgebouwde prijsbubbels knappen.” In de Automotive Kennisbank staan de corona-whitepapers en barometers van onder meer Indicata, Autodata (AOX) en Autotelex.

Indicata meldt dat de (retail)prijsdaling in het A- en B-segment met circa een half procent het kleinst is. In het D-segment is de daling met 3,3 procent het grootst. Een van de uitschieters is de Peugeot 308, die ook bij Autotelex op de lijst staat van auto’s met de grootste prijsval. Indicata vindt het nog te vroeg om te melden of er sprake is van een trend.

Herstel

Bij handelsplatform Xray onderschrijven ze de daling in de handelsprijzen. Maar net als Autotelex kijkt Xray naar de wat langere termijn. Het bedrijf verwacht dat de occasionmarkt snel herstelt. “De ervaringen van de autobedrijven die 2e paasdag open waren zijn merendeels positief. Het aantal inruiltaxaties groeit weer en het aantal biedingen op de b2b-veiling neemt duidelijk toe. Ook zien we weer een voorzichtige groei in het aantal bpm-import (koerslijst) berekeningen. De RDW is aan het opschalen en verwerkt aanzienlijk meer keuringen dan de afgelopen drie weken”, schrijft directeur Tom Corduwener.

Hij denkt niet dat de huidige prijsval van blijvende aard is. “Als we weer voorzichtig gaan reizen zal men absoluut kiezen voor veiligheid en onafhankelijkheid; ofwel de auto. Wij verwachten dat de markt zich snel zal herstellen en dat het huidige prijsniveau van tijdelijke aard is.” Ook Van Mossel-topman Eric Berkhof verwacht een snel herstel van de occasionprijzen. ‘We zien inmiddels dat de biedingen op ex-leaseauto’s alweer herstellen. Het is zeker niet dramatisch. Ik zie op korte termijn zelfs schaarste ontstaan.’

 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.