Hoge Raad: buitenlands gekentekende auto is toch nieuw

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit twee arresten, die afgelopen vrijdag zijn gepubliceerd. De Hoge Raad legt inzake de discussie nieuw of gebruikt het vonnis van het Gerechtshof uit 2016 naast zich neer. Het Gerechtshof bepaalde eerder dat een in het buitenland gekentekende auto als gebruikte auto mag worden gezien.

De vraag of het een nieuwe of gebruikte auto is, is van belang voor de bpm-heffing bij invoer in Nederland. Is het een gebruikte auto, dan kan het historische bpm-tarief van toepassing zijn en kan er een afschrijving meegenomen worden in de berekening van de bpm. De Hoge Raad oordeelt echter dat onder een nieuwe personenauto moet worden verstaan een auto die na de vervaardiging ervan niet of nauwelijks in gebruik is geweest. Is het op basis hiervan geen nieuwe auto, dan is het voertuig voor de bpm een gebruikte auto. De vraag blijft overigens nog wel waar precies de grens ligt, stelt Jan Rolleman, fiscalist bij Autoenfiscus.nl. Rolleman gaf eerder al aan dat dit voor de branche geen gunstige uitspraak is.

BTW- of margeauto

De Hoge Raad wees ook arrest in een door Xray aangespannen zaak met als inzet de vraag of voor de bpm-berekening van een te importeren auto deze als btw- of margeauto moet worden aangemerkt. De Hoge Raad stelt dat de importeur dit zelf mag bepalen, afhankelijk van de meest gunstige situatie. Bij import moet gekeken worden naar wat de bpm zou zijn op een vergelijkbare Nederlandse referentieauto. Dit zou in theorie een auto kunnen zijn die van een particulier is gekocht en waar dus geen btw aan te pas komt. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Reacties

  • T. Corduwener

    Een kleine correctie op bovenstaand artikel, de procedure inzake berekening rest BPM voor BTW/Marge voertuigen is niet door XRAY Automotive aangespannen. Wel speelde een XRAY koerslijstaangifte een belangrijke rol in deze procedure aangezien XRAY als enige goedgekeurde koerslijst rekening houdt met verschillende waarderingen voor BTW en Marge voertuigen.
    T. Corduwener
    XRAY Automotive

  • Bolsenbroek

    Er is geen enkele reden voor “paniek”! Jonge tot zeeeeer jonge gebruikte auto’s kunnen gewoon ingevoerd blijven worden onder dezelfde condities als voorheen! Daarbij kunnen wij als geen ander adviseren. Ik lach er om. Kwestie van juist laten adviseren door en voor kwaliteit! En er komen nog meer uitspraken he! Bovendien is deze HR uitspraak ook eens niet EU proof dus er klopt niets van. Gaat naar ik aanneem ( geen zaak met onze betrokkenheid) dus ook door naar EU hof. Deze zaak is niet goed behartigd.