Meer auto’s in eigen beheer gedemonteerd

Redactie Redactie
• Laatste update:

Fraude
Sloop in eigen beheer is een regeling die bedoeld is voor particulieren. Zij kunnen met de regeling bijvoorbeeld een auto afmelden voor demontage en als donorauto gebruiken. ARN vindt de toename van sloop in eigen beheer zorgwekkend. Bedrijven mogen namelijk ook gebruik maken van de regeling en dit zou fraude in de hand werken. De auto’s kunnen via de regeling op een goedkopere manier worden gesloopt die echter milieuvervuilend en illegaal is.

Vorig jaar luidde ARN al de noodklok hierover. “We zien nu dat de sloop in eigen beheer nog verder is toegenomen dan we hadden voorzien”, aldus ARN-woordvoerder Janet Kes. “We zijn intensief in gesprek met RDW om de regeling aan te passen en de dienst staat daar welwillend tegenover.” Mogelijke maatregel is het verhogen van de leeftijd van de voertuigen die in deze regling mogen worden gesloopt van 15 naar 25 jaar. Ook kan het aantal auto`s dat mag worden teruggebracht van vijf auto’s per jaar naar twee. “Of helemaal mooi: mensen doorverwijzen naar de officiele demontagebedrijven om hun auto te laten demonteren voor de onderdelen en de regeling in zijn geheel afschaffen.” ARN verwacht dat er dit jaar nog een besluit hierover zal worden genomen. 

Marktaandeel
Bij ARN aangesloten bedrijven demonteerden vorig jaar 206.150 auto’s. Het marktaandeel van ARN kromp van 87% in 2010 naar 83% in 2011. Dit is voor de helft te wijten aan de toename van sloop in eigen beheer. De andere helft komt door de toename van sloopactiviteiten van bedrijven buiten de branche, zoals grote metaalhandelaren. Het aantal bedrijven dat bij ARN is aangesloten is nagenoeg gelijk gebleven. 

Lees meer over autodemontage op de occasionpagina van Automotive 4.  

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.