Winst Tesla stijgt ondanks tegenslagen naar recordhoogte

Tesla • Ook maakt de elektrische autobouwer bekend 3,3 miljard euro te steken in twee nieuwe fabrieken.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
Winst Tesla stijgt ondanks tegenslagen naar recordhoogte
(Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Tesla heeft in het afgelopen boekjaar een recordwinst behaald, ondanks de hoge inflatie, economische tegenwind en leveringsproblemen van onderdelen. Dat maakt Tesla bekend in zijn kwartaalupdate.

De elektrische autofabrikant behaalde een jaarwinst van 12,6 miljard dollar (11,5 miljard euro). Dat is een stijging van 128 procent vergeleken met een jaar eerder. De omzet nam met meer dan de helft toe tot 81,5 miljard dollar. Tesla wil zijn productie “zo snel mogelijk” uitbreiden dit jaar en mikt op een jaarlijkse groei van 50 procent.

Prijsverlagingen

Prijsverlagingen door het bedrijf van miljardair Elon Musk zorgden recent nog voor bezorgdheid bij beleggers over een mogelijk dalende vraag. De prijzen van elektrische auto’s in de Verenigde Staten en op de belangrijkste Europese markten werden eerder deze maand tot 20 procent verlaagd. Daarvoor verlaagde de autofabrikant al zijn prijzen in China, de grootste automarkt ter wereld.

Ook werd bekend dat Tesla in het laatste kwartaal van 2022 veel minder nieuwe auto’s heeft afgeleverd dan verwacht.

Nieuwe accufabriek

Tesla kondigde ook plannen aan om 3,3 miljard euro te investeren in twee nieuwe fabrieken die accu’s en volledig elektrische vrachtwagens gaan produceren. De nieuwe locaties komen naast een bestaand fabrieksterrein in Reno in de staat Nevada.

De accufabriek moet genoeg 4680-cellen gaan leveren voor 2 miljoen auto’s per jaar. De investering moet er ook voor zorgen dat Tesla zijn vorig jaar onthulde vrachtwagen, de Semi, op grote schaal kan maken.

Winst Tesla stijgt ondanks tegenslagen naar recordhoogte | Automotive Online

Winst Tesla stijgt ondanks tegenslagen naar recordhoogte

Tesla • Ook maakt de elektrische autobouwer bekend 3,3 miljard euro te steken in twee nieuwe fabrieken.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
Winst Tesla stijgt ondanks tegenslagen naar recordhoogte
(Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Tesla heeft in het afgelopen boekjaar een recordwinst behaald, ondanks de hoge inflatie, economische tegenwind en leveringsproblemen van onderdelen. Dat maakt Tesla bekend in zijn kwartaalupdate.

De elektrische autofabrikant behaalde een jaarwinst van 12,6 miljard dollar (11,5 miljard euro). Dat is een stijging van 128 procent vergeleken met een jaar eerder. De omzet nam met meer dan de helft toe tot 81,5 miljard dollar. Tesla wil zijn productie “zo snel mogelijk” uitbreiden dit jaar en mikt op een jaarlijkse groei van 50 procent.

Prijsverlagingen

Prijsverlagingen door het bedrijf van miljardair Elon Musk zorgden recent nog voor bezorgdheid bij beleggers over een mogelijk dalende vraag. De prijzen van elektrische auto’s in de Verenigde Staten en op de belangrijkste Europese markten werden eerder deze maand tot 20 procent verlaagd. Daarvoor verlaagde de autofabrikant al zijn prijzen in China, de grootste automarkt ter wereld.

Ook werd bekend dat Tesla in het laatste kwartaal van 2022 veel minder nieuwe auto’s heeft afgeleverd dan verwacht.

Nieuwe accufabriek

Tesla kondigde ook plannen aan om 3,3 miljard euro te investeren in twee nieuwe fabrieken die accu’s en volledig elektrische vrachtwagens gaan produceren. De nieuwe locaties komen naast een bestaand fabrieksterrein in Reno in de staat Nevada.

De accufabriek moet genoeg 4680-cellen gaan leveren voor 2 miljoen auto’s per jaar. De investering moet er ook voor zorgen dat Tesla zijn vorig jaar onthulde vrachtwagen, de Semi, op grote schaal kan maken.