Volkswagen in beroep in Nederlandse sjoemeldieselzaak

Emissiefraude • De autofabrikant meent dat eigenaren van een dieselauto, die voorzien was van een manipulatie-instrument, geen economische schade hebben geleden.
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Volkswagen AG tekent beroep aan tegen het vonnis van Rechtbank Amsterdam in de Nederlandse dieselsjoemelzaak. (Foto: Volkswagen AG)

De Volkswagen Group tekent beroep aan tegen het vonnis van Rechtbank Amsterdam, dat gisteren oordeelde dat het concern consumenten bedroog door auto’s met manipulatiesoftware te verkopen. Volgens de rechter hebben consumenten recht op een schadevergoeding, omdat door deze software de auto uiteindelijk minder waard is. De autofabrikant is het hiermee oneens en tekent daarom beroep aan in de rechtszaak die is aangespannen door Stichting Car Claim, zo schrijft het concern in een statement.

Geen schade

De Rechtbank Amsterdam oordeelde dat gedupeerden die een nieuwe Volkswagen, Audi, Skoda of Seat kochten die voorzien was van sjoemelsoftware, recht hebben op een schadevergoeding van 3.000 euro. In het geval van een occasion gaat het om 1.500 euro. Zakelijk rijders hebben geen recht op een vergoeding, omdat het gebruik van de auto in hun geval verjaard is.

De autofabrikant meent dat Nederlandse bezitters van een sjoemeldiesel geen economische schade hebben geleden. “Alle voertuigen zijn veilig en geschikt voor het verkeer. Op de Nederlandse markt is geen verlies in handelswaarde opgetreden, zoals externe taxatiedeskundigen hebben bevestigd”, zo meldt Volkswagen Group in een verklaring. Eerder dit jaar betoogde ook Bovag-directeur Peter Niesink in een Automotive Livestream dat consumenten geen enkele financiële schade hebben van het dieselschandaal.  

Sinds het uitbreken van het dieselschandaal in 2015 heeft Volkswagen meer dan 32 miljard euro betaald aan boetes, aanpassingen en juridische kosten.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.