Autonieuws | 7- voor plug-in Leon

Wat zeggen de experts?
Marco Gorter, coördinator tests Autoweek
Wat spreekt in zijn voordeel?
De huidige Leon is eigenlijk precies waarmee Seat ooit groot is geworden in ons land: Volkswagen-technologie in een iets gedurfder jasje, tegen een lagere prijs. Daarbij is er tegenwoordig ook een stationwagon-variant verkrijgbaar, in dit deel van de markt een pre.
Wat in zijn nadeel?
Met een prijs van zo’n 37 duizend euro is de hybride bepaald geen koopje voor consumenten, terwijl de focus van de zakelijk rijder dit jaar toch nog vooral op de volledig elektrische modellen ligt, zoals op de Enyaq.
Consumentenpotentieel
Een 6.
Paul Harms, directeur Mobility Service Nederland
Wat spreekt in zijn voordeel?
Een ruime Spaanse schone met power, die toch zuinig met brandstof weet om te springen. Oftewel goed voor minder bezoekjes aan de pomp en anderzijds geschikt voor ‘brave’ vaders en moeders met haast.
Wat in zijn nadeel?
De auto is met de nodige opties best pittig geprijsd en door de plaatsing van het accupakket mis je 90 liter bagageruimte ten opzichte van het reguliere model.
Leasepotentieel?
Voor de zakelijke rijder een aantrekkelijk alternatief die op dit moment volledig elektrisch rijden nog te spannend vindt. Wij geven daarom een 7,5.
Joost Klaren, restwaardespecialist bij Autotelex
Wat zijn de sterke restwaardekanten?
Zowel de reputatie van het merk Seat als die van het model Leon zijn zeer goed. De huidige designtaal slaat aan. De plug-in hybride is een toevoeging aan het huidige model dat loopt vanaf begin 2020. Multimedia en veiligheidsvoorzieningen zijn van de laatste generatie.
En wat de zwakke?
Een mooie CO2-uitstoot valt of staat bij het juiste gebruik en het hogere gewicht helpt dan niet mee. Ook niet voor de mrb die in de laatste plannen al per 2023 naar een 60% tarief gaat stijgen. De vrij hoge nieuwprijs is ook geen plus voor de restwaarde.
Restwaardepotentieel
Een 7.
Hans den Hollander, fleetmanager bij Cisco
Wat spreekt in zijn voordeel?
Door de prijsstelling net onder de VW Golf scoort de auto dus wat beter wat betreft de bijtelling. De elektrische actieradius is voldoende om een groot gedeelte van het zakelijke en woon-werkverkeer elektrisch af te kunnen leggen. Seat kan wellicht meeprofiteren van aantrekkende plug-in verkopen.
Wat in zijn nadeel?
Het ontbreken van een vol-elektrische Leon. Dat is op langere termijn de belangrijkste aandrijving in de zakelijke markt.
Fleetpotentieel
Een fraaie auto, maar niet echt onderscheidend. Een 7.
Willem van den Brink, data specialist Mivar Group
Welke (nieuwe) technieken maken de Leon interessant?
De accu is groter dan in de vorige generatie plug-ins van het VW-concern, waardoor het bereik flink is toegenomen naar een theoretische 63 kilometer. Ook kan er een behoorlijk gewicht aan de trekhaak, maximaal 1.500 kg (geremd).
Wat hadden jullie graag anders gezien?
De accu slokt behoorlijk wat bagageruimte op ten opzichte van de reguliere uitvoeringen. Bij de hatchback blijft er 270 liter van de 380 over. Ook legt de techniek behoorlijk wat extra gewicht in de schaal: 1.514 versus 1.230 kilogram.
Hoe schatten jullie de onderhoudskosten in (en vergelijking tot vergelijkbare modellen)?
De Leon als PHEV heeft een vaste onderhoudsinterval van 15 duizend kilometer, ook de olie voor de DSG-transmissie dient elke 60 duizend kilometer ververst te worden. Hierdoor liggen de onderhoudskosten hoger dan voor het reguliere model. Wij schatten de kosten voor het voorgeschreven onderhoud in op 45 tot 50 euro per maand (op basis van 30 duizend kilometer per jaar en 48 maanden). In het 3e en 4e jaar is de fabrieksgarantie geldig tot 100 duizend kilometer.
Welk cijfer geven jullie voor de auto?
Een 7.