Bovag en RAI Vereniging stellen verkoopprognose bij: 350 duizend nieuwe auto’s in 2020

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Corona heeft de glazen bol vertroebeld. (Foto: Shutterstock)

Branchevereniging Bovag heeft zijn prognose voor de verkoop van nieuwe auto’s dit jaar naar beneden bijgesteld, van 425 duizend stuks naar 350 duizend. Dat zou een daling betekenen van ongeveer 21 procent ten opzichte van 2019. Dat meldt woordvoerder Tom Huyskens van Bovag aan Automotive. “Je moet de prognose zien als een leidraad in de discussie tussen dealers en importeurs over de doelstellingen voor dit jaar. De glazen bol blijft troebel: de eventuele tweede golf en de omvang daarvan, de snelheid van economisch herstel: daar kunnen we nu lastig een prognose op loslaten”, aldus Huyskens. “Ook is het de vraag in hoeverre de voorspelde piek in het aantal registraties van elektrische auto’s eind dit jaar wordt gerealiseerd. Dat hangt af van of de zakelijke markt de hand op de knip houdt. In de huidige situatie, met een totaal aantal registraties van 158 duizend in het eerste halfjaar, konden we niet vasthouden aan 425 duizend stuks voor heel 2020.”

Huyskens stelt dat de orderintake inmiddels wel weer toeneemt. Dat is een voor autodealers belangrijkere graadmeter, omdat een deel van de registraties ook is vertraagd door fabriekssluitingen.

Ook andere marktbureaus verlaagden de afgelopen tijd hun prognoses, zoals de automotive-adviestak van ING en adviesbureau Aumacon, dat net als Bovag en RAI een autoverkoop van 350 duizend stuks verwacht. Dat zou een dieptepunt zijn: Autoweekblad Autoweek meldt dat de autoverkoop na 1969 niet meer onder de 350 duizend in aantal is uitgekomen. 

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Bovag en RAI Vereniging stellen verkoopprognose bij: 350 duizend nieuwe auto’s in 2020 | Automotive Online

Bovag en RAI Vereniging stellen verkoopprognose bij: 350 duizend nieuwe auto’s in 2020

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Corona heeft de glazen bol vertroebeld. (Foto: Shutterstock)

Branchevereniging Bovag heeft zijn prognose voor de verkoop van nieuwe auto’s dit jaar naar beneden bijgesteld, van 425 duizend stuks naar 350 duizend. Dat zou een daling betekenen van ongeveer 21 procent ten opzichte van 2019. Dat meldt woordvoerder Tom Huyskens van Bovag aan Automotive. “Je moet de prognose zien als een leidraad in de discussie tussen dealers en importeurs over de doelstellingen voor dit jaar. De glazen bol blijft troebel: de eventuele tweede golf en de omvang daarvan, de snelheid van economisch herstel: daar kunnen we nu lastig een prognose op loslaten”, aldus Huyskens. “Ook is het de vraag in hoeverre de voorspelde piek in het aantal registraties van elektrische auto’s eind dit jaar wordt gerealiseerd. Dat hangt af van of de zakelijke markt de hand op de knip houdt. In de huidige situatie, met een totaal aantal registraties van 158 duizend in het eerste halfjaar, konden we niet vasthouden aan 425 duizend stuks voor heel 2020.”

Huyskens stelt dat de orderintake inmiddels wel weer toeneemt. Dat is een voor autodealers belangrijkere graadmeter, omdat een deel van de registraties ook is vertraagd door fabriekssluitingen.

Ook andere marktbureaus verlaagden de afgelopen tijd hun prognoses, zoals de automotive-adviestak van ING en adviesbureau Aumacon, dat net als Bovag en RAI een autoverkoop van 350 duizend stuks verwacht. Dat zou een dieptepunt zijn: Autoweekblad Autoweek meldt dat de autoverkoop na 1969 niet meer onder de 350 duizend in aantal is uitgekomen. 

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.