Ook Daimler wacht dieselclaims

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Vijf generaties van de Mercedes E-klasse (foto: Shutterstock)

Na bekendmaking van de gedwongen terugroepactie van honderdduizenden sjoemeldiesels, staat de weg open voor gedupeerden om schadevergoedingen te eisen van autofabrikanten. In Duitsland heeft Daimler de eerste schadeclaim van een advocaat nu aan zijn broek: advocatenbureau Rotter uit München eist schadevergoeding van Daimler wegens het voortdurend verstrekken van valse informatie aan consumenten. Zo meldt de Duitse website Automobilwoche.

Ook bij VW, waar het fraudeschandaal in 2015 begon, lopen en liepen vele schadeclaims, onder meer van de Nederlandse stichting Volkswagen Car Claim.

Er lopen al jaren onderzoeken naar de Beierse fabrikant Daimler. Het bedrijf heeft altijd beweerd geen systemen in de diesels te bouwen die de uitlaatgassen alleen in een testomgeving aan de wettelijke eisen laten voldoen. Het KBA (de Duitse RDW) stelde vorige week dat zulke systemen juist wél in zo’n 770 duizend Mercedessen voorkomen.

Daimler ontkent de aanklacht van het KBA en heeft, volgens Automobilwoche, aangekondigd zich met alle juridische middelen te verzetten. Het bedrijf is ook in beroep gegaan tegen de verplichting om dieselauto’s terug te roepen. In de winstverwachting over 2018 heeft Daimler overigens al wel rekening gehouden met de kosten van de terugroepactie. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.