Toyota NL roept opnieuw duizenden auto’s terug wegens Takata-defect

Takata-recall • Toyota roept wereldwijd minstens 2,9 miljoen auto’s terug naar de dealer wegens de gevaarlijke Takata airbags. Het gaat hier om een nieuwe terugroepactie van auto’s die verkocht zijn in Japan, China, Europa, Australië en het Midden-Oosten. In Nederland gaat het om 6.724 auto’s.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:

Dit meldt Reuters. De Takata airbagontstekers bevatten een chemische samenstelling die in extreme hitte kan leiden tot explosie van de ontsteker. Dit defect heeft wereldwijd al tot minstens zestien doden geleid, met name in de Verenigde Staten. Vrijwel alle auto’s zijn in 2015 en 2016 al teruggeroepen naar de dealer. Dit jaar vindt een tweede recall plaats van met name de oudere auto’s.

In Nederland gaat het om 6.724 Toyota’s van de modellen Auris, Yaris en Corolla uit de jaren 2002, 2003 en 2009, meldt Guido Roozekrans, manager press & public affairs van Toyota-importeur Louwman & Parqui.

Honderd miljoen airbags

De Takata airbags zitten niet enkel in Toyota’s, maar in auto’s van vrijwel alle autofabrikanten. In totaal zijn er meer dan honderd miljoen airbags van dit merk verkocht die op last van de autoriteiten vervangen moeten worden. Voor grootafnemers als Toyota leidt dit al langere tijd tot problemen, aangezien er in korte tijd enorme hoeveelheden vervangende onderdelen noodzakelijk zijn. Eerder werden al ruim 36 duizend Nederlandse Toyota’s teruggeroepen naar de dealers. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.