Stern boekt meer winst maar matigt verwachtingen heel 2016

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:

De nettowinst van ’s lands grootste dealerholding kwam tot en met september uit op 7,3 miljoen euro, tegenover 5,4 miljoen in 2015. Dat meldt Stern vandaag in zijn kwartaalverslag. In het derde kwartaal lag de omzet 1,2 procent hoger (258,5 miljoen euro), bij een nettowinst van 2,1 miljoen euro tegenover 2 miljoen in het derde kwartaal van 2015. Wel matigt de grootste dealerholding van Nederland zijn verwachtingen voor heel 2016.

De leasedivisie scoorde in de eerste negen maanden van dit jaar in omzet 12,3 procent beter dan in dezelfde periode van 2015. Het aantal contracten steeg met 15,4 procent naar 9.657 stuks. Ten opzichte van de eerste zes maanden vlakte de groei wel iets af.

Stern verkocht 16.009 nieuwe auto’s, een daling van 6,9 procent ten opzichte van de eerste negen maanden vorig jaar. Deze daling ligt hoger dan het landelijke gemiddelde (-5,3%), waardoor het marktaandeel licht afnam (van 5,7 naar 5,3%). Stern verkocht 19,4 procent meer bedrijfswagens, waar de landelijke stijging over de eerste negen maanden op 23,2 procent lag. “De landelijke marktgroei komt vooral uit de kleinzakelijke markt, Stern is traditioneel sterker vertegenwoordigd in de grootzakelijke markt”, meldt het bedrijf.

Omzetgroei werkplaats

Ook de occasionverkoop nam toe, waardoor de salesomzet bij Stern Dealers over de eerste negen maanden uitkwam op 34,8 miljoen euro, een stijging van 5,1 procent. Ook de omzet uit aftersales steeg, met 5,9 procent, dankzij een omzetgroei in de werkplaats en in onderdelenverkoop. Daardoor eindigde het bedrijfsresultaat van de dealertak in 2016 op 12,1 miljoen euro, 2,4 miljoen hoger dan in 2015. 

Stern Schade realiseerde een omzetstijging van 19,1 procent ten opzichte van 2015 en groeide daarmee harder dan de markt. Het resultaat van Sternpoint bleef achter ten opzichte van 2015, onder meer door eenmalige integratiekosten. Deze integratie van Sternpoint in Dealergroep Stern en Stern Schade is in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.In de Automotive Kennisbank vindt u een overzicht van de grootste dealerholdings in Nederland.

Vooruitzichten

In het vierde kwartaal van dit jaar zal het uitzonderlijk hoge resultaat van Dealergroep Stern in Q4-2015 niet worden geëvenaard, stelt het bedrijf. “Door de verandering van het bijtellingstarief van plug-in hybrids met ingang van 2017 van 15% naar 22% verwachten wij dat eind 2016 een beperkte hausse van registratie en aflevering van plug-in hybrids zal optreden. De hausse zal beperkter zijn dan in Q4-2015, mede door het tegengestelde effect dat duurdere modellen in 2017 juist een lager bijtellingstarief kennen (van 25% naar 22%)”, schrijft het bedrijf.

Stern heeft in totaal meer dan honderd vestigingen, met circa 2.200 werknemers, die samen een netto jaaromzet (exclusief bpm) realiseren van meer dan 1 miljard euro. Lees hier de kwartaalrapportage van Stern.Tijdens het Automotive Dealerholdingseminar wordt de nieuwste Top 50 Dealerholdings gepresenteerd. 

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Stern boekt meer winst maar matigt verwachtingen heel 2016 | Automotive Online

Stern boekt meer winst maar matigt verwachtingen heel 2016

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:

De nettowinst van ’s lands grootste dealerholding kwam tot en met september uit op 7,3 miljoen euro, tegenover 5,4 miljoen in 2015. Dat meldt Stern vandaag in zijn kwartaalverslag. In het derde kwartaal lag de omzet 1,2 procent hoger (258,5 miljoen euro), bij een nettowinst van 2,1 miljoen euro tegenover 2 miljoen in het derde kwartaal van 2015. Wel matigt de grootste dealerholding van Nederland zijn verwachtingen voor heel 2016.

De leasedivisie scoorde in de eerste negen maanden van dit jaar in omzet 12,3 procent beter dan in dezelfde periode van 2015. Het aantal contracten steeg met 15,4 procent naar 9.657 stuks. Ten opzichte van de eerste zes maanden vlakte de groei wel iets af.

Stern verkocht 16.009 nieuwe auto’s, een daling van 6,9 procent ten opzichte van de eerste negen maanden vorig jaar. Deze daling ligt hoger dan het landelijke gemiddelde (-5,3%), waardoor het marktaandeel licht afnam (van 5,7 naar 5,3%). Stern verkocht 19,4 procent meer bedrijfswagens, waar de landelijke stijging over de eerste negen maanden op 23,2 procent lag. “De landelijke marktgroei komt vooral uit de kleinzakelijke markt, Stern is traditioneel sterker vertegenwoordigd in de grootzakelijke markt”, meldt het bedrijf.

Omzetgroei werkplaats

Ook de occasionverkoop nam toe, waardoor de salesomzet bij Stern Dealers over de eerste negen maanden uitkwam op 34,8 miljoen euro, een stijging van 5,1 procent. Ook de omzet uit aftersales steeg, met 5,9 procent, dankzij een omzetgroei in de werkplaats en in onderdelenverkoop. Daardoor eindigde het bedrijfsresultaat van de dealertak in 2016 op 12,1 miljoen euro, 2,4 miljoen hoger dan in 2015. 

Stern Schade realiseerde een omzetstijging van 19,1 procent ten opzichte van 2015 en groeide daarmee harder dan de markt. Het resultaat van Sternpoint bleef achter ten opzichte van 2015, onder meer door eenmalige integratiekosten. Deze integratie van Sternpoint in Dealergroep Stern en Stern Schade is in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.In de Automotive Kennisbank vindt u een overzicht van de grootste dealerholdings in Nederland.

Vooruitzichten

In het vierde kwartaal van dit jaar zal het uitzonderlijk hoge resultaat van Dealergroep Stern in Q4-2015 niet worden geëvenaard, stelt het bedrijf. “Door de verandering van het bijtellingstarief van plug-in hybrids met ingang van 2017 van 15% naar 22% verwachten wij dat eind 2016 een beperkte hausse van registratie en aflevering van plug-in hybrids zal optreden. De hausse zal beperkter zijn dan in Q4-2015, mede door het tegengestelde effect dat duurdere modellen in 2017 juist een lager bijtellingstarief kennen (van 25% naar 22%)”, schrijft het bedrijf.

Stern heeft in totaal meer dan honderd vestigingen, met circa 2.200 werknemers, die samen een netto jaaromzet (exclusief bpm) realiseren van meer dan 1 miljard euro. Lees hier de kwartaalrapportage van Stern.Tijdens het Automotive Dealerholdingseminar wordt de nieuwste Top 50 Dealerholdings gepresenteerd. 

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.