Van Dorst: Louwman is ook een beetje familie

Redactie Redactie
• Laatste update:

Vorige week werd bekend dat de Louwman Group de activiteiten van de Toyota-, Suzuki-, Lexus- en Mazda-dealer Van Dorst Automotive overneemt. In de komende maanden moet de voorgenomen transactie afgerond worden. 

Louwman neemt behalve de twaalf dealerbedrijven ook de twee schadeherstelbedrijven, en de lease-/financieringsbedrijven Van Dorst Lease en Van Dorst Finance over. Ook het vastgoed en de 250 medewerkers zitten in de overname. Alleen de twee Shell tankstations in Rijen blijven buiten de voorgenomen transactie: deze blijven in familiebezit. Over de aandelen Green Motion (autoverhuur) zijn nog geen concrete afspraken gemaakt. De partijen zijn hierover nog in gesprek.

Beperkte horizon
Van Dorst (66) verkoopt de onderneming omdat opvolging in het gezin ontbreekt. “Mijn beide dochters hebben minder affiniteit met de branche. Zelf heb ik gezien mijn leeftijd helaas een beperkte horizon.” Er was maar één andere geïnteresseerde voor de overname van Van Dorst in beeld. “Onze goede relatie met de familie Louwman maakte een andere overnamepartij nagenoeg ondenkbaar voor mij”, aldus Van Dorst. 

Volgens de ondernemer zijn de onderhandelingen met Louwman `bijzonder plezierig en respectvol’ verlopen. “Er is al sinds 1971 (toen werd Van Dorst Toyota-dealer, red) een goede, warme relatie tussen de twee families en bedrijven. Deze overname vind ik kenmerkend voor de manier van zaken doen door de familie Louwman.” 

Een beetje familie
Van Dorst zag de afgelopen jaren zijn omzet groeien tot boven de honderd miljoen euro. Daarbij werden volgens de ondernemer ‘gezonde resultaten’ geboekt. 
Van Dorst sluit dit jaar af met zwarte cijfers en ook voor 2015 is hij optimistisch. “Wij voegen volgend jaar zeker positief resultaat toe aan de Louwman Group, daar ben ik van overtuigd.”

Van Dorst Automotive wordt – onder de huidige naam – een aparte business unit binnen de Louwman Group en zal dus geen deel uitmaken van Louwman Retail. 
“Ik heb de afgelopen 46 jaar gewerkt aan de opbouw van dit prachtige bedrijf. Een kerngezonde onderneming, met een sterke naam en mooi personeelsbestand”, zegt Van Dorst. Hij vindt het jammer dat het bedrijf niet in de familie blijft. “Het is toch een stuk van jezelf geworden. Gelukkig voelt de band met de familie Louwman na al die tijd ook een beetje als familie. Het doet mij ook echt goed dat de naam Van Dorst behouden blijft.”

Wat Jac van Dorst gaat doen als de verkoop is afgerond, weet hij nog niet. “Dit gaat nog wel enkele maanden in beslag nemen. Daarna is er voorlopig even niets zeker. Direct of indirect zal ik altijd wel aan het bedrijf verbonden blijven, dat is voor het leven.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.