Meer omzet maar minder winst voor Louwman

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het Louwman Museum behoort ook tot de groep.

Dat blijkt uit het jaarverslag van moederbedrijf Teijlingerhorst. Tot de groep behoren onder meer de importschappen van Toyota, Suzuki en Lexus (die alle drie hun marktaandeel gelijk hielden ten opzichte van 2014). Ook heeft het bedrijf een retaildochter (Louwman Retail), een financieringstak (Alcredis) en een zorgtak (Welzorg). De netto-omzet is vooral in de automotive sector (80,9%) en mobiliteitshulpmiddelenmarkt (15,1%) in Nederland behaald. 

De omzet nam met 13 procent toe, mede als gevolg van een aantal grote overnames die Louwman Retail in de afgelopen jaren deed. Het bedrijf nam onder meer Van Dorst, Rüttchen en een deel van de Peugeot-activiteiten van Riva over, waarvan de laatste twee pas met ingang van dit jaar in de cijfers worden opgenomen.

ln 2015 waren er gemiddeld 2.087 personen werkzaam bij de vennootschap en de dochtermaatschappijen samen (in 2014: 1.897 personen). Van de werknemers is 56 procent werkzaam in de automotive sector en 44 procent binnen de sector voor mobiliteitshulpmiddelen. 93 procent van de werknemers werkt in Nederland. Lees in onze Kennisbank een uitgebreide analyse van de Louwman-cijfers van 2013-2014.

Bekijk hieronder een overzicht van de jaarrekening van 2015.

Het groepsvermogen van het bedrijf nam toe van 515 naar 518 miljoen euro. Ook werd er voor zes miljoen extra aan voorzieningen getroffen, waardoor het totale bedrag aan voorzieningen steeg tot 32 miljoen euro (inclusief 7 miljoen latente belastingverplichtingen). Van deze post is circa 10 miljoen bedoeld voor personeelsgerelateerde zaken, zoals bijvoorbeeld reorganisatiekosten.

Louwman heeft de tekst ingezien, maar wil niet inhoudelijk reageren in op de resultaten.

Grondlegger van het bedrijf, Evert Louwman, werd eerder dit jaar uitgeroepen tot Automotive Personality 1996-2016.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Meer omzet maar minder winst voor Louwman | Automotive Online

Meer omzet maar minder winst voor Louwman

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het Louwman Museum behoort ook tot de groep.

Dat blijkt uit het jaarverslag van moederbedrijf Teijlingerhorst. Tot de groep behoren onder meer de importschappen van Toyota, Suzuki en Lexus (die alle drie hun marktaandeel gelijk hielden ten opzichte van 2014). Ook heeft het bedrijf een retaildochter (Louwman Retail), een financieringstak (Alcredis) en een zorgtak (Welzorg). De netto-omzet is vooral in de automotive sector (80,9%) en mobiliteitshulpmiddelenmarkt (15,1%) in Nederland behaald. 

De omzet nam met 13 procent toe, mede als gevolg van een aantal grote overnames die Louwman Retail in de afgelopen jaren deed. Het bedrijf nam onder meer Van Dorst, Rüttchen en een deel van de Peugeot-activiteiten van Riva over, waarvan de laatste twee pas met ingang van dit jaar in de cijfers worden opgenomen.

ln 2015 waren er gemiddeld 2.087 personen werkzaam bij de vennootschap en de dochtermaatschappijen samen (in 2014: 1.897 personen). Van de werknemers is 56 procent werkzaam in de automotive sector en 44 procent binnen de sector voor mobiliteitshulpmiddelen. 93 procent van de werknemers werkt in Nederland. Lees in onze Kennisbank een uitgebreide analyse van de Louwman-cijfers van 2013-2014.

Bekijk hieronder een overzicht van de jaarrekening van 2015.

Het groepsvermogen van het bedrijf nam toe van 515 naar 518 miljoen euro. Ook werd er voor zes miljoen extra aan voorzieningen getroffen, waardoor het totale bedrag aan voorzieningen steeg tot 32 miljoen euro (inclusief 7 miljoen latente belastingverplichtingen). Van deze post is circa 10 miljoen bedoeld voor personeelsgerelateerde zaken, zoals bijvoorbeeld reorganisatiekosten.

Louwman heeft de tekst ingezien, maar wil niet inhoudelijk reageren in op de resultaten.

Grondlegger van het bedrijf, Evert Louwman, werd eerder dit jaar uitgeroepen tot Automotive Personality 1996-2016.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.