Rodi Banken: RCI aan kop, grootbanken middelmatig (update)

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt Dealerbusiness. In de Rodi Banken zijn financiers beoordeeld door Bovag-leden. Het is een tweejaarlijks onderzoek en volgens Bovag is de editie van 2014 een tussentijdse peiling en een indicatie van de situatie, maar geen representatief onderzoek omdat slechts een gedeelte van de leden erbij betrokken is. GMAC behaalde een 3,0 (op basis van slechts 1 respondent).

De eisen aan rendement en solvabiliteit zijn verder opgeschroefd, blijkt uit de Rodi Banken. Lenen wordt steeds lastiger. Overigens weet de helft van de deelnemers niet welke solvabiliteitseisen er door de eigen financiers gesteld worden. Wel leidt de zwaardere weging in meerdere gevallen tot een hogere rente. 

“Bij nieuwe leningen eisen de grote banken 25 tot wel 30 procent solvabiliteit”, zegt Erik Groen, manager Bovag Autodealers, in Dealerbusiness. “Vrijwel geen enkele dealer kan daar aan voldoen. We moeten daarom met banken in gesprek. Kunnen dealers nog op banken rekenen of moeten we andere bronnen aanboren?”

Update 20-11:
Bovag meldt dat de cijfers in Dealerbusiness weliswaar correct zijn, maar niet representatief. Normaliter houdt Bovag eens in de twee jaar een Rodi Banken. Om vinger aan de pols te houden en cijfers te hebben om de gesprekken met banken gaande te houden, werd dit jaar een verkort onderzoek gedaan. Deze tussentijdse peiling werd onder 1.900 autodealers uitgezet. Het leverde een representatief beeld op van de drie grote banken Rabobank, ABN Amro en ING. Zij scoorden respectievelijk een 5,9 een 5,8 en een 5,6. Voor alle andere financierders is de respons te laag om een representatief rapportcijfer te geven, aldus de Bovag.

GMAC laat in een reactie weten dat het bedrijf, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, haar activiteiten in Nederland niet zal aanpassen. GMAC Nederland gaat op de Nederlandse markt verder als Opel Financial Services. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Rodi Banken: RCI aan kop, grootbanken middelmatig (update) | Automotive Online

Rodi Banken: RCI aan kop, grootbanken middelmatig (update)

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt Dealerbusiness. In de Rodi Banken zijn financiers beoordeeld door Bovag-leden. Het is een tweejaarlijks onderzoek en volgens Bovag is de editie van 2014 een tussentijdse peiling en een indicatie van de situatie, maar geen representatief onderzoek omdat slechts een gedeelte van de leden erbij betrokken is. GMAC behaalde een 3,0 (op basis van slechts 1 respondent).

De eisen aan rendement en solvabiliteit zijn verder opgeschroefd, blijkt uit de Rodi Banken. Lenen wordt steeds lastiger. Overigens weet de helft van de deelnemers niet welke solvabiliteitseisen er door de eigen financiers gesteld worden. Wel leidt de zwaardere weging in meerdere gevallen tot een hogere rente. 

“Bij nieuwe leningen eisen de grote banken 25 tot wel 30 procent solvabiliteit”, zegt Erik Groen, manager Bovag Autodealers, in Dealerbusiness. “Vrijwel geen enkele dealer kan daar aan voldoen. We moeten daarom met banken in gesprek. Kunnen dealers nog op banken rekenen of moeten we andere bronnen aanboren?”

Update 20-11:
Bovag meldt dat de cijfers in Dealerbusiness weliswaar correct zijn, maar niet representatief. Normaliter houdt Bovag eens in de twee jaar een Rodi Banken. Om vinger aan de pols te houden en cijfers te hebben om de gesprekken met banken gaande te houden, werd dit jaar een verkort onderzoek gedaan. Deze tussentijdse peiling werd onder 1.900 autodealers uitgezet. Het leverde een representatief beeld op van de drie grote banken Rabobank, ABN Amro en ING. Zij scoorden respectievelijk een 5,9 een 5,8 en een 5,6. Voor alle andere financierders is de respons te laag om een representatief rapportcijfer te geven, aldus de Bovag.

GMAC laat in een reactie weten dat het bedrijf, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, haar activiteiten in Nederland niet zal aanpassen. GMAC Nederland gaat op de Nederlandse markt verder als Opel Financial Services. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.