Udo legt beslag op Renault-tegoeden

Redactie Redactie
• Laatste update:

Miljoenen
De beslaglegging is een uitvloeisel van een juridisch conflict tussen Udo en Renault Nederland dat stamt uit 2002. Udo stelt schade te hebben geleden door de handelswijze van Renault bij de verkoop van zijn dealerbedrijf. Renault, dat het dealercontract van Udo opzegde, wees indertijd het bedrijf aan, aan wie Udo zijn bedrijf moest verkopen (Kerkhof & Visscher). Doordat Udo werd belet om met andere partijen te onderhandelen viel de verkoopsom lager uit. Ook zou de importeur na afloop van het beëindigen van de dealerrelatie in gebreke zijn gebleven. Het gaat dan onder meer om de uitbetaling van bonussen. Volgens Udo beloopt de schade `enkele miljoenen` euro´s.

Getuigen
Over de kwestie loopt een al jaren slepende rechtzaak. In een tussenvonnis in september 2009 heeft Het Gerechtshof in Amsterdam bepaald dat Renault Nederland de belangen van Udo heeft geschaad, door hem te verplichten zijn zaak aan Kerkhof & Visscher over te doen. Ook verdoordeelde het Hof Renault tot het betalen van een schadevergoeding aan Udo. De hoogte daarvan werd toen nog niet vastgesteld.
In januari van dit jaar kreeg Udo de gelegenheid om getuigen op te roepen. Die verhoren moesten duidelijk maken dat Renault Nederland Udo doelbewust op een zijspoor wilde zetten door tijdens de onderhandelingen zijn dealercontract op te zeggen. Vooral de rol van toenmalig verkoopdirecteur Martin Hegeman (tegenwoordig directeur verkoop bij Mercedes-Benz Nederland en in januari ook zelf een van de getuigen -red.) zou daarbij doorslaggevend zijn geweest. Wanneer het Hof een definitief vonnis uitspreekt is niet bekend. Omdat Renault Nederland volgens Udo in de tussentijd geen enkele bereidwilligheid toonde om vergoeding te betalen is nu voor het geclaimde bedrag beslag gelegd. “Het is ook een signaal voor de dealers dat ze moeten oppassen met de huidige reorganisatieplannen van Renault Nederland. Uiteindelijk wil de importeur een aantal partijen de laan uitsturen tegen zo min mogelijk kosten.”

Renault Nederland wil desgevraagd niet reageren.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Udo legt beslag op Renault-tegoeden | Automotive Online

Udo legt beslag op Renault-tegoeden

Redactie Redactie
• Laatste update:

Miljoenen
De beslaglegging is een uitvloeisel van een juridisch conflict tussen Udo en Renault Nederland dat stamt uit 2002. Udo stelt schade te hebben geleden door de handelswijze van Renault bij de verkoop van zijn dealerbedrijf. Renault, dat het dealercontract van Udo opzegde, wees indertijd het bedrijf aan, aan wie Udo zijn bedrijf moest verkopen (Kerkhof & Visscher). Doordat Udo werd belet om met andere partijen te onderhandelen viel de verkoopsom lager uit. Ook zou de importeur na afloop van het beëindigen van de dealerrelatie in gebreke zijn gebleven. Het gaat dan onder meer om de uitbetaling van bonussen. Volgens Udo beloopt de schade `enkele miljoenen` euro´s.

Getuigen
Over de kwestie loopt een al jaren slepende rechtzaak. In een tussenvonnis in september 2009 heeft Het Gerechtshof in Amsterdam bepaald dat Renault Nederland de belangen van Udo heeft geschaad, door hem te verplichten zijn zaak aan Kerkhof & Visscher over te doen. Ook verdoordeelde het Hof Renault tot het betalen van een schadevergoeding aan Udo. De hoogte daarvan werd toen nog niet vastgesteld.
In januari van dit jaar kreeg Udo de gelegenheid om getuigen op te roepen. Die verhoren moesten duidelijk maken dat Renault Nederland Udo doelbewust op een zijspoor wilde zetten door tijdens de onderhandelingen zijn dealercontract op te zeggen. Vooral de rol van toenmalig verkoopdirecteur Martin Hegeman (tegenwoordig directeur verkoop bij Mercedes-Benz Nederland en in januari ook zelf een van de getuigen -red.) zou daarbij doorslaggevend zijn geweest. Wanneer het Hof een definitief vonnis uitspreekt is niet bekend. Omdat Renault Nederland volgens Udo in de tussentijd geen enkele bereidwilligheid toonde om vergoeding te betalen is nu voor het geclaimde bedrag beslag gelegd. “Het is ook een signaal voor de dealers dat ze moeten oppassen met de huidige reorganisatieplannen van Renault Nederland. Uiteindelijk wil de importeur een aantal partijen de laan uitsturen tegen zo min mogelijk kosten.”

Renault Nederland wil desgevraagd niet reageren.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.