Curatoren: verkoop Kroymans-onderdelen paulianeus
€1
Volgens de curatoren is er sprake van paulianeus handelen bij onder meer de Sator-deal "omdat door de uitvaart per datum surseance/faillissement de omvang van het verhaalbaar actief is afgenomen als gevolg waarvan één of meer crediteuren is/zijn benadeeld en er bovendien een verstoring van de verhaalsorde heeft plaatsgevonden." Kroymans Corporation verkocht op 23 januari van dit jaar drie bedrijfsonderdelen, Kroymans Parts Group, Kroymans Industrieel Divisie en A.R.M. Stokvis (voor 80% eigenaar Sator) voor €1 aan `zusterorganisatie` Citadel. Volgens de curatoren is er sprake van een overdracht tegen een symbolische prijs, waarbij de koper een deel van de schuld van de achterblijvende vennootschappen overneemt. Het daarmee gemoeide bedrag komt ongeveer overeen met de berekende waarde van die ondernemingen. De curatoren leggen de verkoop dit jaar nog voor aan de rechter. Ze hebben overigens wel ingestemd met de latere doorverkoop door Citadel van Sator aan H2.
KFS
In het geval van KFS geldt dat de curatoren menen dat de handeling plaatsvond op een moment dat betrokkenen wisten dat een faillissement onafwendbaar was. De stichting Administratie Kantoor, eigenaar van KFS, is er op gewezen dat het goed mogelijk is, dat de curatoren tot het standpunt komen dat de tweede uitvaart paulianeus of onrechtmatig is geweest. Over mogelijk onrechtmatig handelen door Kroymans-bestuurders willen de curatoren alleen zeggen dat ze daar nog onderzoek naar doen.
75 mln verlies
In het faillissementsverslag is ook te lezen dat de curatoren er vanuit gaan dat Kroymans in 2008 een verlies zou maken van bijna 75 miljoen euro. Het grootste verlies zou gelaten worden bij de GM-tak van het bedrijf (-34 mln). Maar ook de auto import (-10 mln) en de retailactiviteiten in Duitsland (-11 mln) en Nederland (-6,6 mln) waren zwaar verlieslatend.
Lees het hele curatorenverslag hier.