Leaserijder vaak de pineut bij wisseling van baan
Wilt u dit artikel lezen?
Word nu Automotive Premium abonnee en krijg toegang tot vakinformatie over de automotive sector.
Bent u al abonnee?
Heeft u een abonnement en u kunt niet inloggen? Of heeft u een abonnement en kunt u wel inloggen maar niet dit artikel lezen? Neem dan contact met ons op via klantenservice@promedia.nl of telefonisch via 010 280 1000. Vermeld hierbij uw abonneenummer.
Reacties
Voor medewerkers die te maken krijgen met een schadeclaim voor vervroegd inleveren van de leaseauto is het niet eenvoudig verweer te voeren. De werkgever is meestal niet echt gemotiveerd om zich tegen de factuur voor afkoopkosten van de leasemij te verzetten, want “we belasten het toch door aan de vertrekkende werknemer”. Met een dergelijke houding voorbij wordt gegaan aan de wettelijke plicht om (desgevraagd) de hoogte van de schade te verklaren. Bovendien moet het eenieder duidelijk zijn dat de afkoopkosten altijd vrij van BTW zijn.
Wie behoefte heeft aan support bij de afwikkeling kan rekenen op de VZR; op basis van een beperkt aantal gegevens kan immers al worden vastgesteld of een claim wel of niet redelijk genoemd kan worden. Voor de die-hards die het heel precies willen weten is ook een uitgebreid onderzoek beschikbaar, zij het dat dan meer gegevens nodig zijn.
De praktijk heeft inmiddels al duidelijk laten zien dat de VZR quick scan in veruit de meeste gevallen al voldoende houvast biedt om de (ex) werkgever tot bijstelling van de afkoopkosten van duizenden Euro’s te bewegen, al dan niet na correctie van de afkoopfactuur van de leasemaatschappij.
Hier ligt ook een taak voor werknemer. Hij/Zij zal het meenemen van de leaseauto in zijn salarisonderhandelingen moeten bespreken. En werkgevers zullen op hun beurt zo’n overname moeten accepteren. Voor de leasemaatschappij is het een commerciele kans. In de Automatiseringsbranche is dit meer regel dan uitzondering.