Consumentenbond veilt private leasecontracten

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dit wordt bevestigd door woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond.

Volgens de Consumentenbond is het initiatief opgezet naar aanleiding van de vele vragen die er van consumenten binnenkwamen over private lease. “Consumenten worden overspoeld door aanbiedingen, waarbij de voorwaarden niet altijd duidelijk zijn. Private lease is een ingewikkeld product waarbij het moeilijk is om goed inzicht te krijgen wat je nu precies gaat betalen”, vertelt Donat aan Automotive.

Drieduizend contracten

Aan de veiling is nog niet veel ruchtbaarheid gegeven. Donat vertelt dat leasemaatschappijen van 14 tot 28 november mogen bieden op een grote hoeveelheid aanvragen voor een private leaseauto. “Wij mikken op een totaal van zo’n drieduizend contractanten, het exacte aantal is nog even afwachten”, vertelt zij. Het doel van de veiling is een zo gunstig mogelijk tarief te verkrijgen, tegen consumentenvoorwaarden die aanzienlijk beter zijn dan het keurmerk private lease.

De Automotive Leasemaatschappij Top 60 geeft ook inzicht in aantallen private lease.

Binnen het Autolease-collectief bundelt de Consumentenbond aanvragen in acht categoriën, en daarbinnen telkens twee automodellen. Uit de veiling volgt één beste bod per categorie. De inschrijving voor consumenten opent ná de veiling en loopt van 29 november tot en met 4 februari 2018. Inschrijven is vrijblijvend en verplicht niet tot afname van een contract. Na inschrijving krijgt de klant een aanbieding van het leasebedrijf dat de veiling heeft gewonnen. Op dat moment beslist de klant pas of het contract wordt aangegaan of niet. Deelname staat open voor iedereen, mensen hoeven geen lid te zijn van de Consumentenbond.

Kosteloos opzeggen

Aan de deelnemende leasebedrijven worden eisen gesteld die de consument moeten beschermen tegen een ‘miskoop’. Zo heeft de bond bedongen dat het contract kosteloos kan worden opgezegd in geval van overlijden (zowel bij de eerste als tweede contractant), arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, echtscheiding of ontbinden van het samenlevingscontract. Het eigen risico per schade bedraagt maximaal 300 euro. Voor mensen die weinig rijden komt er de keuze voor een contract van maximaal vijfduizend kilometer per jaar. Er mogen alleen leasemaatschappijen meedoen die al minimaal duizend private leasecontracten in portefeuille hebben.

Het Autolease-collectief is een pilot die loopt tot en met 4 februari. Daarna kijkt de Consumentenbond of de samenwerking met leasemaatschappijen naar tevredenheid is verlopen en of het een dienst is waar de consument op zit te wachten.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Reacties

  • Roel Hindriks

    Het is te hopen dat de Cons. Bond rekening houdt met de vele vragen die de keurmerk Voorwaarden onbeantwoord laten.
    Op basis van de (terechte) waarneming van de Cons Bond dat de uitwerking van de kilometer verrekening volgens de zogenaamde “km-bundels”erg onvoordelig is, lijkt LeasePlan bij voorbaat uitgesloten van winst bij dezer veiling.