AFM houdt private lease buiten WFT

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat bevestigt Nicole Reijnen, woordvoerder bij de AFM, aan Automotive.

De AFM kondigde vorig jaar november al aan onderzoek te doen naar autofinancieringen. “We hebben het afgelopen jaar met veel partijen om tafel gezeten, waaronder de VNA en diverse leasemaatschappijen”, aldus Reijnen.
Voor de AFM staat voorop dat consumenten beschermd moeten worden bij de aanschaf van financiële producten. “Private lease geldt wettelijk gezien als een huurproduct. De consument wordt immers nooit eigenaar van de auto, maar levert deze aan het einde van het contract weer in bij de aanbieder. In veel gevallen is dat een leasemaatschappij.”

Keurmerk Private Lease
Op initiatief van branchevereniging VNA is een stichting opgericht die in de eerste week van februari het Keurmerk Private Lease lanceert. De AFM is ook betrokken geweest bij het opstellen van het keurmerk. “Dat heeft de AFM doen besluiten het toezicht op private leaseproducten vooralsnog aan de branche zelf over te laten”, stelt Reijnen.

VNA-directeur Renate Hemerik is blij met dit besluit. “Het gaat om een tweezijdig keurmerk, waar zowel de branche als de consument in vertegenwoordigd worden. Bovendien zijn de voorwaarden onder toezicht van de Sociaal Economische Raad (SER) opgesteld. Het keurmerk geeft de leasebranche de zelfregulering die we nodig hebben. Aanvullende wetgeving zou veel partijen in de automotive allerlei verplichtingen opleggen waar zij niet aan kunnen voldoen. Bovendien worden bedrijven dan op hoge kosten gejaagd. Dat zou leiden tot veel minder potentie van het product private lease.”

Vinger aan de pols
Reijnen benadrukt dat de AFM wel een vinger aan de pols houdt. “Onze toezichthouders blijven in gesprek met aanbieders van private lease. En als wij klachten krijgen, is dat aanleiding voor de AFM om daarover in gesprek te gaan met de branche.”

In de nieuwe Automotive, die vandaag verschijnt, is te lezen hoe private lease de branche redt.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

AFM houdt private lease buiten WFT | Automotive Online

AFM houdt private lease buiten WFT

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat bevestigt Nicole Reijnen, woordvoerder bij de AFM, aan Automotive.

De AFM kondigde vorig jaar november al aan onderzoek te doen naar autofinancieringen. “We hebben het afgelopen jaar met veel partijen om tafel gezeten, waaronder de VNA en diverse leasemaatschappijen”, aldus Reijnen.
Voor de AFM staat voorop dat consumenten beschermd moeten worden bij de aanschaf van financiële producten. “Private lease geldt wettelijk gezien als een huurproduct. De consument wordt immers nooit eigenaar van de auto, maar levert deze aan het einde van het contract weer in bij de aanbieder. In veel gevallen is dat een leasemaatschappij.”

Keurmerk Private Lease
Op initiatief van branchevereniging VNA is een stichting opgericht die in de eerste week van februari het Keurmerk Private Lease lanceert. De AFM is ook betrokken geweest bij het opstellen van het keurmerk. “Dat heeft de AFM doen besluiten het toezicht op private leaseproducten vooralsnog aan de branche zelf over te laten”, stelt Reijnen.

VNA-directeur Renate Hemerik is blij met dit besluit. “Het gaat om een tweezijdig keurmerk, waar zowel de branche als de consument in vertegenwoordigd worden. Bovendien zijn de voorwaarden onder toezicht van de Sociaal Economische Raad (SER) opgesteld. Het keurmerk geeft de leasebranche de zelfregulering die we nodig hebben. Aanvullende wetgeving zou veel partijen in de automotive allerlei verplichtingen opleggen waar zij niet aan kunnen voldoen. Bovendien worden bedrijven dan op hoge kosten gejaagd. Dat zou leiden tot veel minder potentie van het product private lease.”

Vinger aan de pols
Reijnen benadrukt dat de AFM wel een vinger aan de pols houdt. “Onze toezichthouders blijven in gesprek met aanbieders van private lease. En als wij klachten krijgen, is dat aanleiding voor de AFM om daarover in gesprek te gaan met de branche.”

In de nieuwe Automotive, die vandaag verschijnt, is te lezen hoe private lease de branche redt.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.