Tesla verliest rechtszaak om Zweedse staking

Staking • Een eerdere uitspraak wordt daarmee ongedaan gemaakt.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Tesla heeft bij een rechtbank in Zweden te horen gekregen dat een staking bij postbedrijf Postnord tegen de elektrische autobouwer mag doorgaan. Dat betekent dat Tesla nog altijd geen kentekenplaten kan ontvangen, wat tot vertraging kan leiden bij het afleveren van auto’s. Dat schrijft het ANP.

De staking door medewerkers van Postnord betreft een solidariteitsactie, waarmee zij zich bij stakingen van Zweedse automonteurs en havenmedewerkers hebben gevoegd. Die groepen hebben het werk neergelegd omdat Tesla weigert een collectieve loonovereenkomst met de monteurs te tekenen. Met de staking van het postbedrijf worden post en pakketten niet langer bezorgd bij Tesla-werkplaatsen. Postnord is echter het enige bedrijf dat kentekenplaten kan leveren. Op grond van een aanbestedingscontract zijn alle Zweedse overheidsinstanties namelijk verplicht dit postbedrijf te gebruiken.

De Noorse en de Finse AKT-transport vakbond ondersteunt de Zweedse vakbond en blokkeren de invoer van Tesla’s en Tesla-onderdelen vanuit deze landen. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto’s blokkeren. “Het is een cruciaal onderdeel van het Scandinavische arbeidsmarktmodel dat we collectieve overeenkomsten hebben en vakbonden elkaar steunen”, onderbouwde AKT-voorzitter Ismo Kokko.

‘Krankzinnig’

Tesla-topman Elon Musk heeft eerder al zijn verontwaardiging uitgesproken over de stakingen in Zweden, waar inmiddels ook Deens havenarbeiders en chauffeurs zich bij hebben aangesloten. Hij noemde de gevolgen daarvan “krankzinnig”. Om de blokkade bij Postnord op te heffen, spande Tesla een rechtszaak aan. Maar volgens de rechter heeft de fabrikant niet kunnen overtuigen “waarom het bedrijf schade zou lijden als deze pakketten niet zouden worden bezorgd”.

De uitspraak van de rechter volgt daags nadat een andere Zweedse rechter een eerdere uitspraak introk. Daardoor is het voor Tesla nu ook onmogelijk om de kentekenplaten rechtstreeks van de producent af te nemen.

De Zweedse vakbond liet eerder weten over een oorlogskas van circa een miljard euro te beschikken.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Tesla verliest rechtszaak om Zweedse staking | Automotive Online

Tesla verliest rechtszaak om Zweedse staking

Staking • Een eerdere uitspraak wordt daarmee ongedaan gemaakt.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Tesla heeft bij een rechtbank in Zweden te horen gekregen dat een staking bij postbedrijf Postnord tegen de elektrische autobouwer mag doorgaan. Dat betekent dat Tesla nog altijd geen kentekenplaten kan ontvangen, wat tot vertraging kan leiden bij het afleveren van auto’s. Dat schrijft het ANP.

De staking door medewerkers van Postnord betreft een solidariteitsactie, waarmee zij zich bij stakingen van Zweedse automonteurs en havenmedewerkers hebben gevoegd. Die groepen hebben het werk neergelegd omdat Tesla weigert een collectieve loonovereenkomst met de monteurs te tekenen. Met de staking van het postbedrijf worden post en pakketten niet langer bezorgd bij Tesla-werkplaatsen. Postnord is echter het enige bedrijf dat kentekenplaten kan leveren. Op grond van een aanbestedingscontract zijn alle Zweedse overheidsinstanties namelijk verplicht dit postbedrijf te gebruiken.

De Noorse en de Finse AKT-transport vakbond ondersteunt de Zweedse vakbond en blokkeren de invoer van Tesla’s en Tesla-onderdelen vanuit deze landen. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto’s blokkeren. “Het is een cruciaal onderdeel van het Scandinavische arbeidsmarktmodel dat we collectieve overeenkomsten hebben en vakbonden elkaar steunen”, onderbouwde AKT-voorzitter Ismo Kokko.

‘Krankzinnig’

Tesla-topman Elon Musk heeft eerder al zijn verontwaardiging uitgesproken over de stakingen in Zweden, waar inmiddels ook Deens havenarbeiders en chauffeurs zich bij hebben aangesloten. Hij noemde de gevolgen daarvan “krankzinnig”. Om de blokkade bij Postnord op te heffen, spande Tesla een rechtszaak aan. Maar volgens de rechter heeft de fabrikant niet kunnen overtuigen “waarom het bedrijf schade zou lijden als deze pakketten niet zouden worden bezorgd”.

De uitspraak van de rechter volgt daags nadat een andere Zweedse rechter een eerdere uitspraak introk. Daardoor is het voor Tesla nu ook onmogelijk om de kentekenplaten rechtstreeks van de producent af te nemen.

De Zweedse vakbond liet eerder weten over een oorlogskas van circa een miljard euro te beschikken.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.