‘Chinese export EV’s naar recordhoogte’

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

China exporteerde vorige maand het dubbele aantal elektrische auto’s vergeleken met november vorig jaar, waarmee een maandrecord werd bereikt.

Autofabrikanten exporteerden in november voor een totale waarde van 3 miljard euro aan elektrische auto’s, een stijging van 165 procent en het hoogste maandtotaal tot nu toe. Dit blijkt uit gegevens van de Chinese douaneautoriteiten, meldt persbureau Bloomberg.

Elektrische auto’s nemen hiermee ruim de helft van de totale Chinese auto-export voor hun rekening. Deze kwam in november uit op 5,6 miljard euro (bij een gemiddelde prijs van 40 duizend euro betreft het dan 140 duizend voertuigen).

De stijging komt overigens vooral door Europese autofabrikanten die de productie van EV’s hebben verplaatst naar China. Zo kondigde BMW recent nog aan de productie van de elektrische Mini van Engeland naar China te verplaatsen. Ook Mercedes-Benz en Polestar hebben productiefaciliteiten in China.

Tegelijkertijd zijn Chinese autofabrikanten, waaronder MG en BYD, bezig een deel van de Europese EV-markt te veroveren.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.