Stellantis koopt zich in bij waterstofbedrijf Symbio

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
Opel hydrogen stellantis 2022
Stellantis wil zijn waterstofaanbod uitbreiden naar grote bestelwagens in Europa in 2024 en in de VS in 2025. (Stellantis, 2022)

Stellantis lanceerde vorig jaar in samenwerking met Symbio voor middelgrote bestelwagens op waterstof van de merken Citroën, Peugeot en Opel.

Stellantis wil zich inkopen in Symbio. Het waterstofmobiliteitsbedrijf is tot nu toe een joint venture van Michelin en Faurecia, een Franse toeleverancier voor de auto-industrie. Symbio legt zich toe op de ontwikkeling van waterstofsystemen voor ‘lichte en zware’ voertuigen, aldus de drie bedrijven aan in een persbericht van Stellantis.

Stellantis lanceerde vorig jaar in samenwerking met Symbio middelgrote bestelwagens op waterstof: de Citroën ë-Jumpy Hydrogen, Peugeot e-Expert Hydrogen en Opel Vivaro-e Hydrogen. Het wil zijn waterstofaanbod uitbreiden naar grote bestelwagens in Europa in 2024 en in de VS in 2025, “terwijl het de mogelijkheden voor zware vrachtwagens verder onderzoekt.”

Perfecte aansluiting

Carlos Tavares, ceo van Stellantis, zei in een verklaring dat Symbio’s technische plannen “perfect” aansluiten bij de waterstofplannen van de automaker in Europa en de VS. “Deze stap bevordert de snelheid van ontwikkeling om lage-emissie producten naar onze klanten te brengen, naast de traditionele elektrische voertuigen”, aldus Tavares.

Stellantis toetreding “zal Symbio’s groei versnellen en globaliseren,” voegde Faurecia ceo Patrick Koller toe. Als de inkoopplannen van Stellantis doorgaan, moet de deal in de eerste helft van 2023 rond zijn.