Tesla aangeklaagd voor niet nagekomen beloftes autonoom rijden

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
Winst Tesla stijgt ondanks tegenslagen naar recordhoogte
Amerikaanse automobilisten betalen inmiddels 15 duizend dollar (14.200 euro) voor deze ‘full self-driving’-optie. (Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Een klant heeft in Californië een claim tegen Tesla ingediend.  De aanklacht somt bijna alle beloftes op die Musk de afgelopen zes jaar deed met de strekking dat zelfrijdende technologie vrijwel binnen handbereik lag.

Omdat de beloftes van Musk rondom de ‘full self driving mode’ na zes jaar niet zijn waargemaakt, heeft de Tesla eigenaar de schadeclaim ingediend. Na deze claim, wordt verwacht dat meer Tesla eigenaren volgen.

Amerikaanse automobilisten betalen inmiddels 15 duizend dollar (14.200 euro) voor deze ‘full self-driving’-optie. In Nederland is deze software in een aangepaste vorm ook beschikbaar, en kost 7.500 euro extra. 

‘Falen is geen fraude’

Tesla meent dat ‘falen van het behalen van een doel op lange termijn geen fraude is’. Dat meldt de Amerikaanse site Electrek op basis van gelekte juridische documenten. Tesla probeerde om die reden de rechtbank in San Francisco ervan te overtuigen de schadeclaim niet in behandeling te nemen.

Het is een van de weinige keren dat Tesla toegeeft dat de ambities voor autonoom rijdende voertuigen niet gehaald zijn.

Ook komt er mogelijk een strafrechtelijk onderzoek naar de zelfrijdende functie van Tesla.