Volvo verlaagt productiedoel voor 2022

Chiptekort • Wereldwijde chiptekorten raken ook de ambities van de Zweedse automaker.
Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
Volvo voorziet slechts een 'marginale groei' in 2022. (Foto: Shutterstock)

Volvo heeft zijn verwachtingen voor de productievolumes van 2022 naar beneden moeten aanpassen, zo meldt de producent. Reden hiervoor is de aanhoudende chiptekorten. Volvo Cars verwachtte eerder nog dat de verkoopvolumes voor het volledige jaar 2022 zouden groeien. “Door de marktverstoring verwacht het bedrijf nu een marginale groei van de leveringen voor het volledige jaar 2022 vergeleken met 2021”, meldt het bedrijf nu.

Volvo Cars ervaart een tijdelijk verslechterde productiesituatie, die naar verwachting het hele tweede kwartaal zal aanhouden vanwege het ontbreken van een specifiek type halfgeleider.

Over heel 2021 verkocht Volvo bijna 700 duizend voertuigen. Over de precieze nieuwe verwachtingen voor 2022 doet de automaker geen uitspraken, behalve dat dit een ‘marginale groei’ zal zijn ten opzichte van vorig jaar.

Volvo, waarvan het grootste deel eigendom is van de Chinese Geely Holding, zegt dat de problemen niets te maken hadden met de oorlog in Oekraïne, omdat het “zeer beperkte directe relaties heeft met leveranciers in Oekraïne”. Toch leiden de gevechten daar wel tot stijgende kosten voor grondstoffen, energie en transport.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.