‘JP Morgan eist 162 miljoen dollar schadevergoeding van Tesla’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
elon musk telsa
Volgens JP Morgan komt Elon Musk zijn afspraken niet na. (Foto: Shutterstock) (Shutterstock, 2022)

JP Morgen heeft een klacht ingediend bij de federale rechtbank in New York. Daarin stelt de bank dat Tesla de voorwaarden van een overeenkomst heeft geschonden die beide partijen hebben ondertekend met betrekking tot aandelenwarrants, een constructie die het mogelijk maakt om effecten voor een bepaalde datum te kopen of verkopen voor een afgesproken prijs. Zo meldt persbureau Bloomberg.

De Amerikaanse bank eist een schadevergoeding van 162,2 miljoen dollar (143 miljoen euro) van het bedrijf van Elon Musk. De bank had in 2014 warrants gekocht van Tesla. Een warrant is een soort optie die iemand het recht geeft om voor of op een bepaalde datum effecten te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. JP Morgan had in de overeenkomst onder andere de afspraak opgenomen dat de bank en Tesla een nieuwe prijs voor de warrants zouden overeenkomen als de aandelenkoers van Tesla zou worden beïnvloed door bijvoorbeeld een fusie of overname.

Onredelijk

Volgens de bank gebeurde dat in 2018 toen Musk via een tweet liet weten dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen. JP Morgan stelt dat die mededeling de bank het recht geeft om de prijs van de warrants te wijzigen. Volgens Tesla was de bank hiermee onredelijk snel. Beide partijen hebben elkaar daarna vervolgens twee jaar niet gesproken tot de warrants in juni en juli 2021 zijn vervallen. JP Morgan en Tesla kwamen tot een beperkte schikking, maar de autobouwer weigert om het volledige bedrag te betalen, terwijl de bank beweert dat de aandelen 162,2 miljoen dollar waard zijn op basis van de koers van Tesla van destijds. Dat bedrag eist de bank nu als schadevergoeding.

De tweet van Musk in 2018 was overigens ook aanleiding voor beurswaakhond SEC om Musk op het mapje te roepen. Na een schikking met SEC trad Musk later dat terug als bestuursvoorzitter van zijn bedrijf. Hij bleef wel ceo van Tesla.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.