Nederland vraagt EU vanaf 2030 verkoopverbod op benzine- en dieselauto’s

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Nederland vraagt de Europese Commissie op verbod van verbrandingsmotoren in 2030. (Foto: Shutterstock)

In een brief aan de Europese Commissie roept Nederland de EU op om vanaf 2030 de verkoop van nieuwe auto’s en bestelbusjes met een verbrandingsmotor te verbieden. Behalve door Nederland, is de brief ondertekend door acht andere EU-landen, waaronder België en Oostenrijk, Luxemburg, Denemarken, Malta, Griekenland, Ierland en Litouwen. Duitsland, Frankrijk en Italië hebben de brief niet ondertekend.

Volgens demissionair staatssecretaris van IenW, Stientje van Veldhoven, doet de Europese Commissie er te lang over om maatregelen te treffen om de CO2-uitstoot te reduceren. Hierdoor zouden de plannen om de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent te verminderen en uiteindelijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, niet realistisch zijn.

“Als je rekening houdt met de levensduur van auto’s en het bereiken van CO2-neutraliteit in 2050, dan moeten nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren rond 2030 worden uitgefaseerd”, aldus Van Veldhoven. Eerder zei Eric-Marc Huitema, directeur-generaal van Acea dat de doelstellingen van de EU nog ‘ver van de realiteit staan’. 

Reacties

  • Carlo Hensgens

    We zijn weer de braafste jongen van de klas : ). ” Elektrische auto’s worden snel goedkoper ” . Tuurlijk… t.o.v. verbrandingsmotoren wel (omdat die steeds duurder worden gemaakt door de strengere CO2 normen). Waar is vervanger van het A segment? Of dwingen we maar iedereen om meer te lenen of te private leasen :)? Of OV te pakken?

    Nieuwverkoop zal voorlopig onder druk blijven staan door deze ontwikkelingen.

Nederland vraagt EU vanaf 2030 verkoopverbod op benzine- en dieselauto’s | Automotive Online

Nederland vraagt EU vanaf 2030 verkoopverbod op benzine- en dieselauto’s

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Nederland vraagt de Europese Commissie op verbod van verbrandingsmotoren in 2030. (Foto: Shutterstock)

In een brief aan de Europese Commissie roept Nederland de EU op om vanaf 2030 de verkoop van nieuwe auto’s en bestelbusjes met een verbrandingsmotor te verbieden. Behalve door Nederland, is de brief ondertekend door acht andere EU-landen, waaronder België en Oostenrijk, Luxemburg, Denemarken, Malta, Griekenland, Ierland en Litouwen. Duitsland, Frankrijk en Italië hebben de brief niet ondertekend.

Volgens demissionair staatssecretaris van IenW, Stientje van Veldhoven, doet de Europese Commissie er te lang over om maatregelen te treffen om de CO2-uitstoot te reduceren. Hierdoor zouden de plannen om de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent te verminderen en uiteindelijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, niet realistisch zijn.

“Als je rekening houdt met de levensduur van auto’s en het bereiken van CO2-neutraliteit in 2050, dan moeten nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren rond 2030 worden uitgefaseerd”, aldus Van Veldhoven. Eerder zei Eric-Marc Huitema, directeur-generaal van Acea dat de doelstellingen van de EU nog ‘ver van de realiteit staan’. 

Reacties

  • Carlo Hensgens

    We zijn weer de braafste jongen van de klas : ). ” Elektrische auto’s worden snel goedkoper ” . Tuurlijk… t.o.v. verbrandingsmotoren wel (omdat die steeds duurder worden gemaakt door de strengere CO2 normen). Waar is vervanger van het A segment? Of dwingen we maar iedereen om meer te lenen of te private leasen :)? Of OV te pakken?

    Nieuwverkoop zal voorlopig onder druk blijven staan door deze ontwikkelingen.