‘Bosnische toeleverancier daagt Volkswagen in Nederland voor rechter’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Shutterstock

De Eastern Horizon Group Netherlands (EHG-NL), de in Nederland gevestigde investeringstak van autostoelbekleding- en versnellingsbakken- leverancier Prevent, eist honderden miljoenen van Volkswagen. Dat melden diverse media op gezag van Hoff Advocaten, dat Prevent bij staat. Het kantoor is gevraagd om een toelichting.

Het Bosnische bedrijf Prevent eist de schadevergoeding omdat Volkswagen zijn macht misbruikt zou hebben met als doel een kleine toeleverancier uit te schakelen. 

Prevent leverde jarenlang autostoelbekleding en versnellingsbakken aan Volkswagen. In 2016 ontstond er een conflict tussen beide partijen, waarna het Bosnische bedrijf de leveringen stillegde. Hierdoor ontstonden er productieproblemen bij Volkswagen. In 2018 zegde Volkswagen de contracten met het bedrijf op. Dit was het startsein van een reeks aan procedures. 

Dode medewerker

Volgens Prevent heeft Volkswagen met een geheime operatie voorkomen dat Prevent in 2016 de beursgenoteerde Duitse toeleverancier Grammer overnam. Dat bedrijf zou gekocht worden door de in Nederland gevestigde investeringstak Eastern Horizon Group Netherlands, maar kwam na vermeende interventie door Volkswagen in Chinese handen. Daardoor eist Prevent nu in Nederland een schadevergoeding van Volkswagen, dat inmiddels een dagvaarding heeft ontvangen. 

Prevent baseert zijn stelling dat Volkswagen zijn macht heeft misbruikt mede op documenten die het ontving van een een contactpersoon bij Volkswagen. De betreffende medewerker werd dit jaar dood gevonden in een uitgebrande auto. Het Openbaar Ministerie in het Duitse Braunschweig onderzoekt de dood van de man. 

Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog onbekend. 

Volkswagen is om een reactie gevraagd.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

‘Bosnische toeleverancier daagt Volkswagen in Nederland voor rechter’ | Automotive Online

‘Bosnische toeleverancier daagt Volkswagen in Nederland voor rechter’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Shutterstock

De Eastern Horizon Group Netherlands (EHG-NL), de in Nederland gevestigde investeringstak van autostoelbekleding- en versnellingsbakken- leverancier Prevent, eist honderden miljoenen van Volkswagen. Dat melden diverse media op gezag van Hoff Advocaten, dat Prevent bij staat. Het kantoor is gevraagd om een toelichting.

Het Bosnische bedrijf Prevent eist de schadevergoeding omdat Volkswagen zijn macht misbruikt zou hebben met als doel een kleine toeleverancier uit te schakelen. 

Prevent leverde jarenlang autostoelbekleding en versnellingsbakken aan Volkswagen. In 2016 ontstond er een conflict tussen beide partijen, waarna het Bosnische bedrijf de leveringen stillegde. Hierdoor ontstonden er productieproblemen bij Volkswagen. In 2018 zegde Volkswagen de contracten met het bedrijf op. Dit was het startsein van een reeks aan procedures. 

Dode medewerker

Volgens Prevent heeft Volkswagen met een geheime operatie voorkomen dat Prevent in 2016 de beursgenoteerde Duitse toeleverancier Grammer overnam. Dat bedrijf zou gekocht worden door de in Nederland gevestigde investeringstak Eastern Horizon Group Netherlands, maar kwam na vermeende interventie door Volkswagen in Chinese handen. Daardoor eist Prevent nu in Nederland een schadevergoeding van Volkswagen, dat inmiddels een dagvaarding heeft ontvangen. 

Prevent baseert zijn stelling dat Volkswagen zijn macht heeft misbruikt mede op documenten die het ontving van een een contactpersoon bij Volkswagen. De betreffende medewerker werd dit jaar dood gevonden in een uitgebrande auto. Het Openbaar Ministerie in het Duitse Braunschweig onderzoekt de dood van de man. 

Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog onbekend. 

Volkswagen is om een reactie gevraagd.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.