Omzet Volkswagen Groep daalt met 3,4 % in Q3

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De omzet van de Volkswagen Groep is in derde kwartaal gedaald met 3,4 procent naar 59,4 miljard euro. (Foto: Shutterstock)

De Volkswagen Groep heeft de omzet in het derde kwartaal zien dalen met 3,4 procent naar 59,4 miljard euro. Daarmee ziet het bedrijf de markt herstellen, zo meldt het in de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Het operationeel resultaat kwam uit op 3,2 miljard euro (Q3-2019: 4,8 mrd).
Over de afgelopen 9 maanden lag de omzet met 155,5 miljard euro 16,7 procent lager dan vorig jaar. De winst voor belastingen bedraagt 2,3 miljard euro, tegenover 14,6 miljard euro over de eerste negen maanden van 2019. Over het eerste halfjaar werd nog een verlies geleden van 1 miljard euro.

De autofabrikant geeft aan dat de activiteiten zich hersteld hebben in het afgelopen kwartaal, dankzij kostenbesparende maatregelen die het wereldwijd genomen heeft. Vanwege de coronapandemie nam de vraag en daardoor het aantal leveringen van auto’s in de afgelopen 9 maanden af met 18,7 procent naar 6,5 miljoen auto’s.

Het bedrijf schrijft de aanzienlijke daling van de omzet op jaarbasis toe aan de daling van het verkoopvolume, met name in het tweede kwartaal. Daarnaast hebben de wisselkoersen meegespeeld evenals negatieve effecten op beleggingen, waardoor er geen reële waardebepaling plaats kon vinden.

Van het merk Volkswagen liep de verkoop in de afgelopen 9 maanden terug met 31,1 procent naar 1,9 miljoen auto’s. De omzet daalde in dezelfde periode met 27,9 procent naar 47,2 miljard euro. De verkoop van Audi daalde met 24,2 procent tot 682 duizend auto, waar dit er vorig jaar nog 900 duizend auto’s waren. De omzet daalde met 19,4 procent naar 33,3 miljard euro, dit was 41,3 miljard euro.

Skoda zag de verkoop met 25,9 procent dalen tot 596 duizend auto’s. De omzet daalde met 18,9 procent en kwam uit op 12 miljard euro. Vorig jaar was dit nog 14,8 miljard euro. De verkoop van Seat daalde met 38,3 procent naar 319 duizend auto’s. De omzet daalde met 31,5 procent naar 6 miljard euro.

Herstel

Volgens Frank Witter, lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen Groep, is het bedrijf in de afgelopen 9 maanden sterk beïnvloed door de coronapandemie. Toch neemt hij een herstel waar. “De duidelijke hersteltrend in het derde kwartaal toont aan hoe robuust ons bedrijf is gepositioneerd. We zijn weer winstgevend geworden. Zo zijn we in geslaagd vooruitgang te boeken bij de uitvoering van onze strategie, bijvoorbeeld door verdere uitbreiding van de e-mobiliteit. Afhankelijk van het verdere verloop van de pandemie zijn we optimistisch dat we onze activiteiten in de resterende maanden van het jaar kunnen stabiliseren.”

Het bedrijf verwacht dat de leveringen aanzienlijk lager zullen zijn dan vorig jaar als gevolg van de corona-uitbraak. Ook de verkoopopbrengsten zullen naar verwachting dalen onder het niveau van het voorgaande jaar. Het concern verwacht daarom dat het bedrijfsresultaat aanzienlijk zal zijn dan in het voorgaande jaar, waarbij het wel een positief resultaat verwacht te realiseren. Topman Herbert Diess stelde eerder dat hij ook in dit coronajaar winst verwacht voor de groep.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Omzet Volkswagen Groep daalt met 3,4 % in Q3 | Automotive Online

Omzet Volkswagen Groep daalt met 3,4 % in Q3

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De omzet van de Volkswagen Groep is in derde kwartaal gedaald met 3,4 procent naar 59,4 miljard euro. (Foto: Shutterstock)

De Volkswagen Groep heeft de omzet in het derde kwartaal zien dalen met 3,4 procent naar 59,4 miljard euro. Daarmee ziet het bedrijf de markt herstellen, zo meldt het in de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Het operationeel resultaat kwam uit op 3,2 miljard euro (Q3-2019: 4,8 mrd).
Over de afgelopen 9 maanden lag de omzet met 155,5 miljard euro 16,7 procent lager dan vorig jaar. De winst voor belastingen bedraagt 2,3 miljard euro, tegenover 14,6 miljard euro over de eerste negen maanden van 2019. Over het eerste halfjaar werd nog een verlies geleden van 1 miljard euro.

De autofabrikant geeft aan dat de activiteiten zich hersteld hebben in het afgelopen kwartaal, dankzij kostenbesparende maatregelen die het wereldwijd genomen heeft. Vanwege de coronapandemie nam de vraag en daardoor het aantal leveringen van auto’s in de afgelopen 9 maanden af met 18,7 procent naar 6,5 miljoen auto’s.

Het bedrijf schrijft de aanzienlijke daling van de omzet op jaarbasis toe aan de daling van het verkoopvolume, met name in het tweede kwartaal. Daarnaast hebben de wisselkoersen meegespeeld evenals negatieve effecten op beleggingen, waardoor er geen reële waardebepaling plaats kon vinden.

Van het merk Volkswagen liep de verkoop in de afgelopen 9 maanden terug met 31,1 procent naar 1,9 miljoen auto’s. De omzet daalde in dezelfde periode met 27,9 procent naar 47,2 miljard euro. De verkoop van Audi daalde met 24,2 procent tot 682 duizend auto, waar dit er vorig jaar nog 900 duizend auto’s waren. De omzet daalde met 19,4 procent naar 33,3 miljard euro, dit was 41,3 miljard euro.

Skoda zag de verkoop met 25,9 procent dalen tot 596 duizend auto’s. De omzet daalde met 18,9 procent en kwam uit op 12 miljard euro. Vorig jaar was dit nog 14,8 miljard euro. De verkoop van Seat daalde met 38,3 procent naar 319 duizend auto’s. De omzet daalde met 31,5 procent naar 6 miljard euro.

Herstel

Volgens Frank Witter, lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen Groep, is het bedrijf in de afgelopen 9 maanden sterk beïnvloed door de coronapandemie. Toch neemt hij een herstel waar. “De duidelijke hersteltrend in het derde kwartaal toont aan hoe robuust ons bedrijf is gepositioneerd. We zijn weer winstgevend geworden. Zo zijn we in geslaagd vooruitgang te boeken bij de uitvoering van onze strategie, bijvoorbeeld door verdere uitbreiding van de e-mobiliteit. Afhankelijk van het verdere verloop van de pandemie zijn we optimistisch dat we onze activiteiten in de resterende maanden van het jaar kunnen stabiliseren.”

Het bedrijf verwacht dat de leveringen aanzienlijk lager zullen zijn dan vorig jaar als gevolg van de corona-uitbraak. Ook de verkoopopbrengsten zullen naar verwachting dalen onder het niveau van het voorgaande jaar. Het concern verwacht daarom dat het bedrijfsresultaat aanzienlijk zal zijn dan in het voorgaande jaar, waarbij het wel een positief resultaat verwacht te realiseren. Topman Herbert Diess stelde eerder dat hij ook in dit coronajaar winst verwacht voor de groep.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.