‘Daimler riskeert Duits verkoopverbod’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Daimler verloor twee zaken in een maand tijd. (Foto: Shutterstock)

Fabrikant Daimler heeft een patentzaak verloren van technologiebedrijven Sharp en Nokia. Hierdoor riskeert het in Duitsland een verkoopverbod van zijn modellen. Dat meldt persbureau Bloomberg, dat de uitspraak gezien heeft.

Sharp en Nokia spanden zaken aan tegen de fabrikant omdat ze vonden dat Daimler inbreuk heeft gemaakt op hun patenten. Het gaat daarbij om oplossingen voor mobiele technologie. De rechtbank van München stelt beide eisers in het gelijk. Zij kunnen daardoor de verkoop van auto’s die gebruik maken van deze technologie verbieden. 

De eisers willen dat Daimler licenties afneemt bij een pool van technologiebedrijven, waaronder Nokia en Sharp.

Onderpand

Nokia won eerder deze zomer al een zelfde soort zaak. Om een verkoopverbod af te kunnen dwingen moet de winnende partij wel een ‘borg’ betalen. Deze borg dient als onderpand mocht in een hoger beroep de claim alsnog worden afgewezen. Daimler kan dan aanspraak maken op de borg om gederfde inkomsten te verhalen. In het geval van Nokia legde de rechter een borg op van 7 miljard euro. Nokia stelde nog geen verkoopverbod in. De rechtbank in München bepaalde dat Sharp maar 5,5 miljoen euro borg hoeft te betalen. Het is onbekend of Sharp al is overgegaan tot het instellen van een verkoopverbod.

Als Daimler in hoger beroep de zaak verliest dan kan dat consequenties hebben voor de hele it-infrastructuur die gebruikt wordt in modellen van de fabrikant.  

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

‘Daimler riskeert Duits verkoopverbod’ | Automotive Online

‘Daimler riskeert Duits verkoopverbod’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Daimler verloor twee zaken in een maand tijd. (Foto: Shutterstock)

Fabrikant Daimler heeft een patentzaak verloren van technologiebedrijven Sharp en Nokia. Hierdoor riskeert het in Duitsland een verkoopverbod van zijn modellen. Dat meldt persbureau Bloomberg, dat de uitspraak gezien heeft.

Sharp en Nokia spanden zaken aan tegen de fabrikant omdat ze vonden dat Daimler inbreuk heeft gemaakt op hun patenten. Het gaat daarbij om oplossingen voor mobiele technologie. De rechtbank van München stelt beide eisers in het gelijk. Zij kunnen daardoor de verkoop van auto’s die gebruik maken van deze technologie verbieden. 

De eisers willen dat Daimler licenties afneemt bij een pool van technologiebedrijven, waaronder Nokia en Sharp.

Onderpand

Nokia won eerder deze zomer al een zelfde soort zaak. Om een verkoopverbod af te kunnen dwingen moet de winnende partij wel een ‘borg’ betalen. Deze borg dient als onderpand mocht in een hoger beroep de claim alsnog worden afgewezen. Daimler kan dan aanspraak maken op de borg om gederfde inkomsten te verhalen. In het geval van Nokia legde de rechter een borg op van 7 miljard euro. Nokia stelde nog geen verkoopverbod in. De rechtbank in München bepaalde dat Sharp maar 5,5 miljoen euro borg hoeft te betalen. Het is onbekend of Sharp al is overgegaan tot het instellen van een verkoopverbod.

Als Daimler in hoger beroep de zaak verliest dan kan dat consequenties hebben voor de hele it-infrastructuur die gebruikt wordt in modellen van de fabrikant.  

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.