Daimler ziet winst over 2019 fors kelderen

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Topman Ola Källenius kondigt bezuinigingsmaatregelen aan bij Daimler. (Foto: Daimler)

Het Duitse autoconcern Daimler heeft de winst over vorig jaar met bijna 5 miljard euro zien dalen tot 2,7 miljard euro. In 2018 werd nog een winst van 7,6 miljard euro gemaakt (-64%). Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2019 die het concern, moederbedrijf van Mercedes-Benz, vandaag bekend maakte. De omzet bedroeg vorig jaar 172,7 miljard euro (167,4 miljard in 2018) een stijging van 3 procent.

Topman Ola Källenius zei in een toelichting ‘niet tevreden te zijn over de resultaten’ en kondigde verschillende bezuinigingsmaatregelen aan die de kosten voor juridische procedures en boetes vanwege het dieselschandaal mede moeten compenseren. “Terwijl onze resultaten in het jaar 2019 de aanhoudend grote vraag naar onze attractieve producten weerspiegelen, kunnen we niet tevreden zijn met de winst. Vooral significante buitengewone lasten beïnvloedden in het afgelopen jaar onze financiële resultaten. De toekomst van onze onderneming ligt in de CO2-neutrale mobiliteit en in de consequente digitalisering. Daarmee benutten we het volledige potentieel van onze producten en onze processen. Om dat te realiseren hebben we onze investeringen in nieuwe technologieën substantieel vergroot.”

Boete

Daimler houdt rekening met een boete die kan oplopen tot zo’n 1,5 miljard euro. Eerder deze week kondigde Daimler al forse maatregelen aan waarbij 15 duizend arbeidsplaatsen verloren dreigen te gaan. Ook meldt het bedrijf dit jaar ongeveer twee derde minder dividend uit te keren (in totaal 1 miljard euro).

Bij de bekendmaking van de voorlopige cijfers vorig maand liet Daimler al weten dat de winst zou terugvallen. Het concern meldde een recordaantal van 2,3 miljoen Mercedes-Benz te hebben verkocht, vooral China is een belangrijke afzetmarkt.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Daimler ziet winst over 2019 fors kelderen | Automotive Online

Daimler ziet winst over 2019 fors kelderen

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Topman Ola Källenius kondigt bezuinigingsmaatregelen aan bij Daimler. (Foto: Daimler)

Het Duitse autoconcern Daimler heeft de winst over vorig jaar met bijna 5 miljard euro zien dalen tot 2,7 miljard euro. In 2018 werd nog een winst van 7,6 miljard euro gemaakt (-64%). Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2019 die het concern, moederbedrijf van Mercedes-Benz, vandaag bekend maakte. De omzet bedroeg vorig jaar 172,7 miljard euro (167,4 miljard in 2018) een stijging van 3 procent.

Topman Ola Källenius zei in een toelichting ‘niet tevreden te zijn over de resultaten’ en kondigde verschillende bezuinigingsmaatregelen aan die de kosten voor juridische procedures en boetes vanwege het dieselschandaal mede moeten compenseren. “Terwijl onze resultaten in het jaar 2019 de aanhoudend grote vraag naar onze attractieve producten weerspiegelen, kunnen we niet tevreden zijn met de winst. Vooral significante buitengewone lasten beïnvloedden in het afgelopen jaar onze financiële resultaten. De toekomst van onze onderneming ligt in de CO2-neutrale mobiliteit en in de consequente digitalisering. Daarmee benutten we het volledige potentieel van onze producten en onze processen. Om dat te realiseren hebben we onze investeringen in nieuwe technologieën substantieel vergroot.”

Boete

Daimler houdt rekening met een boete die kan oplopen tot zo’n 1,5 miljard euro. Eerder deze week kondigde Daimler al forse maatregelen aan waarbij 15 duizend arbeidsplaatsen verloren dreigen te gaan. Ook meldt het bedrijf dit jaar ongeveer twee derde minder dividend uit te keren (in totaal 1 miljard euro).

Bij de bekendmaking van de voorlopige cijfers vorig maand liet Daimler al weten dat de winst zou terugvallen. Het concern meldde een recordaantal van 2,3 miljoen Mercedes-Benz te hebben verkocht, vooral China is een belangrijke afzetmarkt.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.