‘Nissan overweegt breuk met Renault’

Jesse Busser Jesse Busser
• Laatste update:
Nissan en Renault werken sinds 1999 samen. (Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Bestuursleden van Nissan zouden zich voorbereiden op een scheiding van Renault, meldt de Financial Times gisteravond. Het Japanse automerk zou in het geheim gesprekken voeren over een mogelijke afsplitsing. De exacte oorzaken van de toegenomen spanning zijn niet bekend, maar het tumult rondom voormalig topman Carlos Ghosn zou hierbij ook een rol spelen. Daarbij is Nissan de kleine partij in de alliantie: Renault heeft 43,4 procent van de aandelen in Nissan in bezit, omgekeerd bezit Nissan vijftien procent van de aandelen in Renault.

Hoge productie

Nissan heeft van beide fabrikanten de hoogste productiecijfers: in 2018 leverde de Japanse fabrikant vijf miljoen voertuigen af, terwijl Renault er twee miljoen minder maakte. Nissan groeide ook verder door een belang van 34 procent te nemen in Mitsubishi. Ondanks dit alles heeft Nissan geen stemrecht binnen de alliantie.

Als de scheiding doorzet, moeten beide merken op zoek naar nieuwe partners. De breuk komt op een onhandig moment, omdat concurrerende automerken Fiat-Chrysler (FCA) en PSA ook fuseren en ook Ford en Volkswagen gaan samenwerken aan technologie om de winstgevendheid te verbeteren.

Volgens het zakenblad wil Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard de komende weken nieuwe en gezamenlijke modellen introduceren. Beide bedrijven wilden tegenover de Financial Times niet reageren op de geruchten.

Ghosn bracht in 1999 de samenwerking tussen Renault en Nissan tot stand. Sinds de oud-topman uit Japan is gevlucht wegens verdenkingen van fraude, is volgens een bron van de Financial Times de verhouding tussen beide bedrijven verslechterd: “Het is een giftige alliantie geworden.”

‘Nissan overweegt breuk met Renault’ | Automotive Online

‘Nissan overweegt breuk met Renault’

Jesse Busser Jesse Busser
• Laatste update:
Nissan en Renault werken sinds 1999 samen. (Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Bestuursleden van Nissan zouden zich voorbereiden op een scheiding van Renault, meldt de Financial Times gisteravond. Het Japanse automerk zou in het geheim gesprekken voeren over een mogelijke afsplitsing. De exacte oorzaken van de toegenomen spanning zijn niet bekend, maar het tumult rondom voormalig topman Carlos Ghosn zou hierbij ook een rol spelen. Daarbij is Nissan de kleine partij in de alliantie: Renault heeft 43,4 procent van de aandelen in Nissan in bezit, omgekeerd bezit Nissan vijftien procent van de aandelen in Renault.

Hoge productie

Nissan heeft van beide fabrikanten de hoogste productiecijfers: in 2018 leverde de Japanse fabrikant vijf miljoen voertuigen af, terwijl Renault er twee miljoen minder maakte. Nissan groeide ook verder door een belang van 34 procent te nemen in Mitsubishi. Ondanks dit alles heeft Nissan geen stemrecht binnen de alliantie.

Als de scheiding doorzet, moeten beide merken op zoek naar nieuwe partners. De breuk komt op een onhandig moment, omdat concurrerende automerken Fiat-Chrysler (FCA) en PSA ook fuseren en ook Ford en Volkswagen gaan samenwerken aan technologie om de winstgevendheid te verbeteren.

Volgens het zakenblad wil Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard de komende weken nieuwe en gezamenlijke modellen introduceren. Beide bedrijven wilden tegenover de Financial Times niet reageren op de geruchten.

Ghosn bracht in 1999 de samenwerking tussen Renault en Nissan tot stand. Sinds de oud-topman uit Japan is gevlucht wegens verdenkingen van fraude, is volgens een bron van de Financial Times de verhouding tussen beide bedrijven verslechterd: “Het is een giftige alliantie geworden.”