‘Ook familie Peugeot akkoord met fusie FCA-PSA’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
De fusie zou vanmiddag worden beklonken. (Foto: Shutterstock)

De familie Peugeot, Grootaandeelhouder van autofabrikant PSA, is akkoord met een voorstel voor de fusie tussen PSA en FCA. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron.

Volgens het persbureau wordt de fusie tussen de bedrijven vanmiddag gefinaliseerd. Ook de Franse staat, dat een aandeel heeft van 12 procent en een bestuurslid levert, is akkoord met het voorstel, zo blijkt uit een interview van persbureau AFP met economieminister Bruno Le Maire.  “Het is een logische combinatie die in potentie de schaal krijgt om de uitdagingen op het gebied van duurzame mobiliteit aan te kunnen”, zegt Le Maire is dat gesprek. Diverse autofabrikanten nemen op dit moment maatregelen om de forse investeringen in bijvoorbeeld nieuwe aandrijflijnen aan te kunnen.

Bestuur

FCA en PSA maakten enkele weken geleden hun fusieplannen bekend. Het doel is om een top 3 speler te worden op de mondiale automarkt. De bedrijven zijn samen goed voor een jaarproductie van ongeveer 8 miljoen auto’s. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland en zou worden geleid door PSA-ceo Carlos Tavares. FCA-ceo John Elkann wordt dan bestuursvoorzitter.Lees ook: hoe PSA-FCA de strijd aangaat met Volkswagen.

In het fusievoorstel krijgen PSA en FCA vijf zetels in de raad van bestuur; de elfde zetel zou naar Tavares gaan. Volgens Reuters willen de Franse aandeelhouders de zekerheid hebben dat, mocht Tavares vertrekken, die elfde zetel wel naar een afgezant van PSA gaat.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

‘Ook familie Peugeot akkoord met fusie FCA-PSA’ | Automotive Online

‘Ook familie Peugeot akkoord met fusie FCA-PSA’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
De fusie zou vanmiddag worden beklonken. (Foto: Shutterstock)

De familie Peugeot, Grootaandeelhouder van autofabrikant PSA, is akkoord met een voorstel voor de fusie tussen PSA en FCA. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron.

Volgens het persbureau wordt de fusie tussen de bedrijven vanmiddag gefinaliseerd. Ook de Franse staat, dat een aandeel heeft van 12 procent en een bestuurslid levert, is akkoord met het voorstel, zo blijkt uit een interview van persbureau AFP met economieminister Bruno Le Maire.  “Het is een logische combinatie die in potentie de schaal krijgt om de uitdagingen op het gebied van duurzame mobiliteit aan te kunnen”, zegt Le Maire is dat gesprek. Diverse autofabrikanten nemen op dit moment maatregelen om de forse investeringen in bijvoorbeeld nieuwe aandrijflijnen aan te kunnen.

Bestuur

FCA en PSA maakten enkele weken geleden hun fusieplannen bekend. Het doel is om een top 3 speler te worden op de mondiale automarkt. De bedrijven zijn samen goed voor een jaarproductie van ongeveer 8 miljoen auto’s. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland en zou worden geleid door PSA-ceo Carlos Tavares. FCA-ceo John Elkann wordt dan bestuursvoorzitter.Lees ook: hoe PSA-FCA de strijd aangaat met Volkswagen.

In het fusievoorstel krijgen PSA en FCA vijf zetels in de raad van bestuur; de elfde zetel zou naar Tavares gaan. Volgens Reuters willen de Franse aandeelhouders de zekerheid hebben dat, mocht Tavares vertrekken, die elfde zetel wel naar een afgezant van PSA gaat.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.