Volvo investeert in Israëlische A.I.-start-up

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Volvo investeert in software die kan voorspellen welk letsel inzittenden na een ongeval hebben. (Foto: Volvo)

Volvo Cars gaat via zijn investeringsgroep Volvo Cars Tech Fund investeren in de start-ups UVeye en MDGo. MDGo is gespecialiseerd in medische kunstmatige intelligentie. Deze kan ook worden ingezet om te voorspellen wat voor soort letsel hulpverleners kunnen verwachten na een ongeval, door het gebruik van realtime voertuigdata. De data kan via de cloud met hulpinstanties worden gedeeld.

UVeye is gespecialiseerd in technologie voor automatische externe inspectie van auto’s op beschadigingen, zoals deuken en krassen. Volvo bekijkt de mogelijkheid om deze technologie te gebruiken voor auto’s die van de productielijn lopen en in het transport naar de dealers. Een pilot wordt later dit jaar verwacht. “We kunnen zo de kwaliteit van Volvo-modellen die de fabriek verlaten verder verbeteren door ervoor te zorgen dat imperfecties tijdig gedetecteerd kunnen worden”, meldt Volvo.Lees ook onze vijf vragen aan A.I-deskundige Sander Klous: ‘Je kunt beter spreken van Alien Intelligence.’

Het Volvo Cars Tech Fund werd vorig jaar opgericht om investeringen te doen in nieuwe technologie. Er is inmiddels geïnvesteerd in Luminar Technologies (geavanceerde sensortechnologie voor autonome auto’s), Varjo (augmented reality-brillen), Zum (delen van autoritten), Freewire (laden van elektrische auto’s) en Forciot (connected elektronica). Het is de eerste keer dat Volvo Cars Tech Fund buiten Amerika en Europa investeringen doet. Israël wordt in de autobranche gezien als spil in nieuwe automotive technologie. Diverse autofabrikanten investeren in Israëlische start-ups, waaronder naast Volvo ook Daimler.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.