Volkswagen lanceert zuinigere versnellingsbak

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
De MQ281 versnellingsbak. (Foto: Volkswagen)

Volkswagen ontwikkelt een nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak, de MQ281. Naar eigen zeggen zorgt de nieuwe transmissie voor een verlaging van CO2-uitstoot, die ook ontstaat door wrijving, van maximaal 5 gram/km, afhankelijk van de combinatie motor en versnellingsbak. Dit meldt Volkswagen vandaag. De nieuwe Passat is het eerste voertuig dat wordt voorzien van de MQ281. De bedoeling is dat daarna alle modellen van de Volkswagen-groep worden uitgerust met deze transmissie.

Handgeschakelde versnellingsbakken hebben nog altijd het hoogste marktaandeel, hoewel dit wel afneemt. Volkswagen zegt dat de transmissie bij de nieuwe bak efficiënter verloopt en dat er minder en dunnere olie nodig is. Door het geoptimaliseerde oliesysteem is er nu nog slechts 1,5 liter olie nodig. Bij de oude handbak, de MQ250, is dat 2,3 liter. “De wrijving in de handbak wordt verminderd door wrijvingsarme lagers en een ander type keerringen die weinig contact maken met andere onderdelen”, zegt Helmut Göbbels, hoofd handmatige transmissie bij Volkswagen. 

De versnellingsbak zou zeer geschikt zijn voor suv’s: de MQ281 levert 200 tot 340 newton-meters. Hierdoor vervangt deze versie geheel of gedeeltelijk de huidige handgeschakelde zesversnellingsbakken met de interne aanduidingen MQ250 en MQ350. Lees ook: Automaat bezig aan onstuitbare opmars.

De MQ281 wordt geproduceerd in de Seat-fabrieken in Barcelona en Córdoba (Argentinië). Volgens Auto Motor und Sport moeten er jaarlijks 450 duizend bakken geproduceerd worden.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.

Volkswagen lanceert zuinigere versnellingsbak | Automotive Online

Volkswagen lanceert zuinigere versnellingsbak

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
De MQ281 versnellingsbak. (Foto: Volkswagen)

Volkswagen ontwikkelt een nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak, de MQ281. Naar eigen zeggen zorgt de nieuwe transmissie voor een verlaging van CO2-uitstoot, die ook ontstaat door wrijving, van maximaal 5 gram/km, afhankelijk van de combinatie motor en versnellingsbak. Dit meldt Volkswagen vandaag. De nieuwe Passat is het eerste voertuig dat wordt voorzien van de MQ281. De bedoeling is dat daarna alle modellen van de Volkswagen-groep worden uitgerust met deze transmissie.

Handgeschakelde versnellingsbakken hebben nog altijd het hoogste marktaandeel, hoewel dit wel afneemt. Volkswagen zegt dat de transmissie bij de nieuwe bak efficiënter verloopt en dat er minder en dunnere olie nodig is. Door het geoptimaliseerde oliesysteem is er nu nog slechts 1,5 liter olie nodig. Bij de oude handbak, de MQ250, is dat 2,3 liter. “De wrijving in de handbak wordt verminderd door wrijvingsarme lagers en een ander type keerringen die weinig contact maken met andere onderdelen”, zegt Helmut Göbbels, hoofd handmatige transmissie bij Volkswagen. 

De versnellingsbak zou zeer geschikt zijn voor suv’s: de MQ281 levert 200 tot 340 newton-meters. Hierdoor vervangt deze versie geheel of gedeeltelijk de huidige handgeschakelde zesversnellingsbakken met de interne aanduidingen MQ250 en MQ350. Lees ook: Automaat bezig aan onstuitbare opmars.

De MQ281 wordt geproduceerd in de Seat-fabrieken in Barcelona en Córdoba (Argentinië). Volgens Auto Motor und Sport moeten er jaarlijks 450 duizend bakken geproduceerd worden.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.